D Vitamini Eksikliği Otizm ile İlişkili

22 Aralık 2016, saat 06:00’da “Vitaminler Beyin ve Zihinsel Performans Besinsel Destek Kadın Sağlığı”nda yayımlanmıştır.

 Yakın zamanda yapılan bir araştırma, gebelik sırasında D vitamini seviyeleri düşük olan kadınların, otistik kişilik özelliklerine sahip bebek doğurma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Yeni bir araştırma, düşük seviyeli D vitamininin nörogelişimsel bozukluklarla ilişkili olduğunu ve gebelik döneminin 20. haftasında olan hamile kadınların D vitamini seviyeleri düşükse, altılı yaşlarda ortaya çıkabilecek otistik özelliklere sahip bir çocuk sahibi olma olasılığının bir hayli yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Bu çalışma, Queensland Üniversitesi Beyin Enstitüsü’nden Profesör John McGrath tarafından yönetildi ve ayrıca Hollanda Erasmus Tıp Merkezi’nden Dr. Henning Tiemeier de bu çalışmaya katıldı. Hamile kadınlardan ve çocuklarından alınan, yaklaşık 4.200 kan örneği, Hollanda’daki “R Jenerasyonu (Generation R)” isimli uzun vadeli bir çalışmanın parçası olarak yakından izlendi.
Profesör McGrath, hamile kadınların spina bifidayı azaltmak için folat kullanmasına benzer şekilde, bu özel çalışmanın sonuçlarının doğum öncesi D vitamini takviyeleri alınmasıyla otizm olasılığını azaltabileceği izlenimi verdiğini açıklamıştır.

Otizm ya da Otistik spektrum bozukluğu (OSB); toplumsal olarak etkileşime girme, diğer insanlarla sosyalleşme, iletişim kurma ya da dünyayı tam olarak kavrayamamayı kapsayan yaşam boyu süren gelişim engelleri dizisini tanımlar.

D vitamini, sağlıklı kemiklerin sürekliliği ve diğer birçok sağlık sorunun önlenmesi için hayati önem taşır ve artık, bunun beyin gelişimi ile de bağlantılı olduğuna dair sağlam kanıtlar bulunmaktadır. D vitamini normalde güneş etkisiyle oluşur, ancak belirli gıdalarda ve takviyelerle de alınabilir.

Profesör McGrath, cilt kanseri riskinin artması nedeniyle çok fazla güneş ışığına maruz kalmamak gerektiğini öneriyor. Bununla birlikte, ucuz, güvenli ve halka açık erişilebilir bir D vitamini takviyesi ile bu risk faktörünün yayılmasını yavaşlatmak da mümkün.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.