Üvey anne-baba olmak, özellikle de çizgi filmler ve diğer popüler kültür ürünlerinde kıskanç, kötü kalpli insanlar olarak temsil edilirken, fazlasıyla zor bir durum. Böyle olumsuz bir üne sahipken üvey çocuğunuzla sağlıklı ve yakın bir ilişki kurmak da haliyle güçleşiyor. Kendisi de bir üvey anne olan Gia Ravazzotti’nin paylaştığı, daha iyi bir üvey anne olmanızı sağlayacak tavsiyeleri, Uplifers olarak sizler için derledik.

 

  1. Farklılıklardan kaçmak yerine onları kabullenin

 

Aileleri kaynaştırmak kolay değildir; yeniden evlenen çocuk sahibi herkes bunu bilir. Farklı ailelerin farklı kültürleri vardır ve bunların uyum içinde bir arada yer almalarını sağlamak, incelik gerektiren bir iştir.

 

Fakat duyarlı bir şekilde bu konuya yoğunlaşılırsa, büyük ve mutlu bir aile yaratmak imkansız değil. Hiç kimse sizi kendi annelik süreciniz için hazırlayamaz; aynı şekilde kaynaşmış bir ailenin nasıl yaratılacağını da söyleyemez. Üvey çocuklarınızı kendi kurallarınıza uydurmaya çalışmak muhtemelen işe yaramayacaktır. O yüzden herkese uyan yeni aile kuralları oluşturmanın yollarını arayın.

 

  1. Boşanmanın herkes üzerindeki derin etkilerinin farkında olun

 

Boşanma, hem çocuklar hem ebeveynler üzerinde uzun süreli etkiler, yıllarca bitmeyen çatışma ve sorunlar yaratır. Çoğu zaman ebeveynlerde, ilişkilerini yürütemedikleri için bir suçluluk duygusu oluşur ve bilinçli bir şekilde olmasa bile, bu huzursuz duygular çocuklara da geçer.

 

Paylaşılan velayet, durumu daha da karmaşık hale sokar. Genelde çocukla daha az zaman geçiren ebeveyn, hem maddi hem manevi olarak onu şımartmak gibi farklı şekillerde bu açığı kapamaya çalışır. Ayrıca iki ev arasında gidip gelmek, inkar edilemez bir şekilde çocukların kafasını karıştırır; onları, normalde yapmayacakları biçimde davranmaya iter. Böyle durumlarda sabretmek zor gözükse de, hayati önem taşır.

 

  1. Sahip olduğunuz sevgiyi düşünerek hareket edin

 

Sizi çok seven biriyle evlendiğiniz her zaman aklınızda olsun. Bu sevgi dolu ilişkiye adım atarken, çocukların da bu işin içinde olduğunu biliyordunuz. Bunun zor bir durum olduğu açık; her ne kadar kötü kalpli üvey anne imajını doğrulamak istemeseniz de, zaman zaman kıskançlıklar yaşanabiliyor.

 

Yeni bir evlilik yaptığınızda, balayı evresinin tadını çıkarmak istemeniz çok normal ve şüphesiz ki, etrafınızda çocuklar varken bu deneyim umduğunuz kadar eğlenceli olmayabilir. Fakat kabul etmek gerekir ki, siz yeni aşkınızın keyfini sürmek isterken, çocukların bütün ihtiyaçlarını bir kenara atmalarını beklemek pek gerçekçi değil. Eğer üvey çocuğunuzdan rahatsız olmaya ya da onun hakkında yargılayıcı düşüncelere kapılmaya başlarsanız, eşinize olan sevginizi hatırlayın. Bu çocuklar da, o sevdiğiniz kişinin bir parçası. O yüzden, eğer yeni eşinizle sevgi dolu ve sağlam temellere dayalı, ciddi bir ilişkiye başladıysanız, aynı oranda bir bağlılığı onun çocuklarına karşı da duymanız gerekiyor.

 

  1. “Asıl” ebeveyn olmadığınızı unutmayın

 

Üvey çocuğunuza ebeveynlik taslamadan, onunla iyi ve sağlam bir ilişki kurmaya çalışmak çok ince bir denge gerektiriyor. Kendi duygularınızı da işin içine katarak, öz çocuklarınıza anne ya da babalık yapar gibi yaklaştığınızda, bu daha çok gerilim ya da çatışmaya yol açabiliyor.

 

Üvey çocuklarınızın öz anne-babalarının, sizin onaylamayacağınız ya da farklı yapmayı tercih edeceğiniz davranışları olabilir. Eğer yeni eşiniz bu yorumlarınızı kaldırabilecek kadar kuvvetliyse, bunu özel olarak onunla konuşmanız yararlı olabilir. Yalnız dikkatli davranmakta fayda var, çünkü bu açık sözlülüğünüz eşinizle olan ilişkinizde de sorunlara yol açabilir. Hazırlık olun.

 

  1. Dost görünümlü düşman olmayın

 

Üvey anne ya da baba olmanın açmazlarından biri de, ortada çocuklar olduğu için, muhtemelen eşinizin eski eşiyle düzenli olarak görüşmek zorunda kalmanızdır. Bu rahatsız edici durumla baş etmek için, o kişinin, eşinizin çocuğunun annesi ya da babası olduğu gerçeğini hatırlamanız faydalı olabilir. Yani şu anda o, sizin bir rakibiniz değil. Kıskançlık ve rekabet gibi duyguları bir kenara koyarak (böyle hissetmeniz son derece normal olsa bile), onların ilişkilerine olabildiğince saygı duyun.

 

Eşinizin eski eşini bir arkadaş, ebeveynlik konusunda bir ortak gibi görmek, bütün dinamikleri ciddi bir şekilde değiştirir. Tabii ki yakın bir arkadaşınızmış gibi sürekli birlikte vakit geçirmeniz gerektiğini söylemiyoruz. Fakat olası olumsuzlukları ortadan kaldırmak, bu ilişki yumağında yer alan herkes için oldukça rahatlatıcı olacaktır. Eşiniz de bu davranışlarınız için size uzun vadede minnettar kalacaktır. Zira onlar da, aranızdaki gerilimi kaçınılmaz bir şekilde hissederler.

 

  1. Eleştirel davranmaya bir son verin

 

Üvey çocuklarınız ya da yetiştirilme tarzları hakkında her şeyi eleştirmek çok kolay ve gerekli gözükse de, bu sadece daha fazla soruna ve uyumsuzluğa yol açar.

 

İçinizden sürekli olarak diğerlerinin yanlış yaptığı şeyleri belirtmek gelse de, bütün bunların aslında oldukça normal olduğunu ve muhtemelen karşı tarafın da sizin seçimlerinizi eleştirdiğini unutmayın. Bazı şeylerin sizin doğru bulduğunuz şekilde yapılmasını istemeniz, bu isteğinizin her zaman doğru olduğu anlamına gelmiyor. O yüzden eleştirel değil, kabullenici olmayı tercih edin.

 

 

  1. Sizi seçenin üvey çocuğunuz olmadığını unutmayın

 

Kabullenmesi zor olsa da, bu bir gerçek. Eşinizin sizi sevmesi ve sizinle bir hayat kurmak istiyor olması, çocuğunun da sizi hayatında istediği anlamına gelmiyor. Onları, sizi kabul etmeye ya da sevmeye zorlayamazsınız. Bu düşünceyi olabildiğince erken bir şekilde kafanıza sokarsanız, daha iyi bir üvey anne ya da baba olabilirsiniz. Onlar hakkında olumlu düşünceler besleyin ve kişiliklerini ifade edebilmeleri için onlara alan tanıyın.

 

Üvey ebeveyn olmak, ilk başlarda gözünüze pek de doğal gözükmeyebilir ve doğru mu yanlış mı yaptığınızı söylemek çoğu zaman zordur. Eğer çocukların davranışlarını örnek alırsanız ve ilişkinizle ilgili beklentilerinizden vazgeçerseniz, eşiniz ve çocuğun diğer ebeveyni, kendilerini daha rahat hissedeceklerdir. Üvey ebeveyn olmanın çok büyük bir kısmı, kabullenme sürecidir.