Kuruyemişler; yağ ve kalori bakımından yüksek olsa da, araştırmalar, kuruyemiş yiyen kişilerin yemeyen insanlara kıyasla daha zayıf olma eğiliminde olduklarını ve birçok hastalığa yakalanma riskinin de düşük olduğunu gösteriyor. Nitekim New England Tıp Dergisi de, günde bir avuç kuruyemiş yemenin ömrü de uzatabileceğini gösteren bulgular yayınladı. Siz de hangi kuruyemişlerin kanserle mücadeleye yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan içerdiğini ve hangilerinin “kötü” kolesterolünüzü düşürebileceğini öğrenin.

1. Pekan cevizi

Lezzetli ve çok yönlü pekan cevizleri sizin daha sağlıklı olmanıza yardımcı olabilir. Bir porsiyonluk yaklaşık 25 gram pekan cevizi; 200’den daha az kalori, 3 gram diyet lifi, A, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi 19 kadar vitamin ve mineral içeriyor. Uzmanlara göre; pekan cevizi en yüksek antioksidan içeren ilk 20 yiyecek arasında yer alıyor. Bazı araştırmalar, kanserden kalp hastalığına, Alzheimer hastalığından görme kaybına kadar çeşitli kronik hastalıkların azaltılmasında da antioksidanların önemli bir rol oynadığını öne sürüyor. Pekan cevizi, aynı zamanda zengin bir oleik asit kaynağıdır. Üzerinde daha fazla araştırma gerekmekle birlikte, bugüne kadar yapılan çalışmalar zeytinyağında da bulunan aynı yağ asidi türü olan oleik asidin, meme kanserini tetiklediği düşünülen bir genin bastırılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Hal böyle olunca da pekan cevizi tüketerek meme kanseri riskini önlemenin de mümkün olabileceği düşünülmekte.

2. Antep fıstığı

Az miktarda kalorili ve yağ içeren kuruyemişlerden birisi olarak Antep fıstığı da besleyici bir güç kaynağıdır. Bu küçük kuruyemiş; B6 vitamini, bakır ve manganez için mükemmel bir kaynaktır ve diğer gerekli vitaminleri ve mineralleri de bolca içerir. Çalışmalar, Antep fıstığının tüm vücut sağlığı için önemli bir doğal besin olduğunu, kalp sağlığını koruduğu, kilo kontrolüne yardımcı olduğu ve hatta ölüm riskini düşürmekte rol oynadığını gösteriyor. Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Antep fıstığından günde 1 avuç fındık kadar yemenin sağlık seviyesini yükselttiği ve ömrü artırdığını iddia ediyorlar.

3. Fındık

Fındık, mezelere lezzet verici bir besindir ve özellikle tatlılarda kullanım açısından oldukça popülerdir. 1 porsiyon, yani 25 gram kadar fındık; 180 kalori, 3 gram lif ve bakır, magnezyum, tiamin ve E vitamininin çok kaliteli iyi bir kaynağıdır. Fındık, kalp sağlığı üzerinde de koruyucu etkiye sahiptir. Journal of Clinical Lipidology’nin araştırması, fındıklarla zenginleştirilmiş bir diyetin “kötü” LDL kolesterolü, trigliseridleri ve toplam kolestrolü düşürmeye yardımcı olabileceğini tespit etti. Fındık ayrıca, antienflamatuardır ve genel vücut sağlığına daha pek çok fayda sağlayan bitkilerde bulunan bileşiklerden proanthocyanidinsi yüksek miktarda içeriyor.

4. Badem

Porsiyon başına 160 kalori, yaklaşık 6 gram protein ve 4 gram lif içeren badem, diğer pek çok kuruyemişten daha besleyicidir. Ayrıca E vitamini, bakır ve magnezyum için de iyi bir kaynaktır. 25 gramlık bir porsiyon badem, 75 miligramlık, yani yaklaşık bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içeriyor. Düzenli olarak badem tüketimi; kilo kontrolü, kalp sağlığı ve hatta şeker hastalığının önlenmesinde ciddi rol oynamaktadır. Amerikan Beslenme Koleji Dergisinde yayınlanan araştırmalar, badem tüketenlerin diyabetli insanlarda insülin duyarlılığını geliştirdiğini buldu. Çalışma aynı zamanda yemeklere ve atıştırmalıklara badem eklenmesinin kolesterolü sağlıklı düzeylerde tutmaya yardımcı olabileceğini belirtti.

5. Kaju fıstığı

Bir porsiyon kaju fıstığı; yaklaşık 160 kalori, 4 gram protein içerir ve doymamış yağ bakımından da oldukça zengindir. Kaju fıstığı ayrıca bakır ve magnezyum gibi gerekli besin maddelerinin mükemmel bir kaynağıdır, önem bir miktarda da demir içerir. New England Tıp Dergisi’nde yayınlanan araştırmalar, daha yüksek kaju fıstığı tüketiminin, düşük mortalite ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. İşte bu da, kaju fıstığı ve diğer kuruyemişleri düzenli olarak tüketmenin, bazı hastalıklarla savaşmaya ve daha uzun bir ömür yaşamaya yardımcı olabileceği anlamına geliyor.

6. Macadamia fındığı

Macadamia fındığı, genellikle lezzetli bir tatlı yapımındaki rolü ile bilinse de, sağlığınız için de çok faydalıdır. Macadamia fındığı, porsiyon başına yaklaşık 200 kalori içeriyor, sağlıklı tekli doymamış yağ oranı yüksek, tiamin ve manganez için kaliteli bir kaynaktır. Araştırmalar, macadamialar da dahil olmak üzere kuruyemişlerin tipik zayıflama diyetlerinde eksik olan besin maddelerini ekleyerek diyetin genel kalitesini artırdığını gösteriyor. Diğer pek çok kuruyemiş gibi macadamialar kalbiniz için de çok değerlidir. Araştırmalar, macadamia fındığının düzenli tüketimde kolestrol seviyesi yüksek kişilerde koroner arter hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

7. Brezilya fındığı

Brezilya fındıkları ebat olarak en büyük fındıktır ve bir porsiyon brezilya fındığı, gün içinde ihtiyacınız olanın sekiz katı kadar selenyum içerir. Selenyum, anti-kanser özelliklerine sahip olduğuna inanılan çok güçlü bir antioksidandır ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında rol oynamaktadır. Brezilya fındığı; bakır, fosfor ve manganez için de iyi, kaliteli bir kaynaktır. Bu fındık 19 gramlık bir porsiyon başına doymuş yağ ve toplam yağ oranı açısından en zengin olan kuruyemiştir. Bu sebeple de diğer kuruyemişlere oranla Brezilya fındığının daha az kalp dostu olduğu düşünülür.

8. Ceviz

Çoğu “süper gıda maddesi” listelerinde mutlaka cevize rastlıyoruz. Cevizin; anti-enflamatuar özellikleri ve kalp sağlığındaki rolü hakkında bilgi sahibi olan herkes bu listelere cevizi de katıyor. Ceviz; en yüksek miktarda alfa-linolenik asit (ALA), bitki esaslı omega-3 esansiyel yağ asidini de bolca içerir. Bir porsiyon ceviz; 4 gram protein, 2 gram lif, magnezyum ve fosfor gibi mineraller de barındırıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar cevizin, kalp sağlığına faydalarına ek olarak, kilo kontrolü, şeker hastalığının hafiflemesi ve bazı kanser türlerini tedavi etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Journal of

Nutrition’da yapılan bir araştırma, ceviz tüketen kadınların tip 2 diyabet riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. American Journal of Clinical Nutrition’da yapılan araştırmalar ise, cevizlerin hem toplam kolesterolü hem de LDL’yi veya “kötü” kolesterolü düşürebileceğini gösteriyor.

9. Yer fıstığı

Aslında baklagiller ailesine ait olan yer fıstığı, porsiyon başına yaklaşık 7 gram protein ve bol miktarda B vitamini için iyi bir kaynaktır. Bu sayede yer fıstığını, yemeklerde ve atıştırmalıklarda kullanarak mükemmel bir bitki temelli protein almak mümkün. Yer fıstığındaki magnezyum içeriği, kardiyovasküler sağlık ile ciddi şekilde ilişkilendirilmiştir. American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırma, yer fıstığı gibi magnezyum bakımından zengin gıdaları tüketen insanların daha az fiziksel yıkım yaşadığını ortaya koydu. Ayrıca fitosteroller, doğal olarak kolestrolü düşüren bileşikler ve kırmızı şarapta bulunan kalp sağlığı dostu bileşiklerden olan resveratrol de yer fıstığında bolca bulunuyor.