Arkeologlar, darı ekim ve kullanımının izlerini M.Ö 5000 yıllarına uzandığını ve Çin’ de uzunca bir süre pirinçten daha fazla önem arz ettiğini söylemektedir. Aynı zamanda Çin antik çağında 5 kutsal bitkiden biri olarak kabul edilmektedir. Avrupa’ya gelmeden önce Asya ve Afrika’ da yaygın bir biçimde kullanılan darının, Hindistan üzerinden Avrupa’ ya yayıldığı düşünülür.

Zaman içerisinde yerini başka gıdalara bırakmıştır ancak Asya ve Afrika’ nın temel ve vazgeçilmez gıdası, muhteşem lezzetlerin baş karakteri olmaya devam etmiştir. Bugün  darı ağırlıklı olarak kuşların beslenmesinde kullanılırken glutensiz oluşu nedeniyle değerlenmeye başlamıştır.

Darı, glutensiz olduğu için Batı’ da mutfaklarda yeniden canlanmaya başladı. Glutensiz etiketinin bugün ne kadar ikonik hale geldiği ortada, ancak  darıyı sadece glutensiz etiketiyle anımsarsak haksızlık etmiş oluruz. Demir açısından son derece zengin bir tahıl olan darı, fiziksel zayıflık, yorgunluk, kansızlık, bitkinlik, durumlarında tavsiye edilir.

Hücre yenilenmesini teşvik eder ve bu nedenle sağlıklı cilt, saç, tırnak ve dişleri desteklemek için mükemmel kabul edilir. Yüksek magnezyum içeriği nedeniyle terleme yoluyla mineral kaybına uğrayan sporcular için çok uygun bir tahıldır. Yorgunlukla mücadele etmenin ve fiziksel efordan sonra toparlanmayı sağlamanın yanı sıra kas kramplarını giderir ve kasları güçlendirir.

DARI NASIL KULLANILIR?

Buğday ununa alternatif olan darı unu sindirilebilir ve inanılmaz bir besin zenginliğine sahiptir. Bir kaç çeşidi vardır. Oldukça yumuşak pudramsı bir dokuya sahiptir. Daha iyi sonuçlar elde etmek için birkaç farklı çeşit un ile karıştırılabilir. Makarna, un, ekmek,

kek gibi yiyeceklerin yanısıra, hayvan yemi, bazı fermente içeceklerin yapımında hatta

çatı ve çit yapımında kullanılır. Daha fazla konfor sağlaması için, darı kabukları yastık içlerinde de kullanılmaktadır.

Darı tane olarak kullanılmak istendiğinde bol suyla yıkanmalıdır. Pirinç yerine kullanabileceğiniz darı ile muhallebi çeşitleri veya sütlü tatlılar yapmak da mümkün.

DARI UNU NEREDEN BULABİLİRİM?

Darı unu, organik ürün satışı sağlayan marketlerde, süpermarketlerin glutensiz reyonlarında, online alışveriş sitelerinde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Hadi Bir Kaç Tarif Verelim…

Kahvaltılık mini gözleme: Darı unu ve suyu, mayayı, hafif tuzu karıştırın, hamuru yumuşatmak için yoğurun ve nemli bir bezle örtülü olarak ılık bir yerde bir veya iki saat dinlendirin. Hamurdan bezeler alıp yuvarlayın ve az sıvı yağ ile tavada arkalı önlü pişirin.

Darı pilavı: Darı tanelerini tavada kavuralım. 1’e 2 ölçü kaynar su, kişniş tohumları, tarçın, doğranmış soğan ve sıvı yağda kavrulmuş safran, portakal kabuğu rendesi, domates, tuz ve karabiberi ekleyelim. 15 ila 20 dakika boyunca pişirelim.

 

Sebzeli Darı: Darı tanelerini, yağda sotelenmiş lahana, soğan ve sarımsaktan yapılan ve üzerine kekik, kırmızı biber, köri, domates, et suyu, fıstık, havuç, patates ve nohut ekleyerek güveçte pişirelim.

Afiyet olsun…

 

Kaynakça;

noctea.com

https://tr.m.wikipedia.org

passionpatissserie.fr