Hem bir bakla hem de meyve olarak nitelendirilen demirhindi meyvesi yahut diğer adıyla hint hurması, her koşulda en dikkat çekici meyveler arasında yer alıyor. Kendine has ekşi-tatlı arası lezzeti ve garip görünümü, onun ne kadar sıradışı bir meyve olduğunu kanıtlar nitelikte.
Demirhindi, dünya çapında tatlı üretiminden tutun da sos üretimine kadar pek çok şekilde kullanılyor ve hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde başarıyla kullanılabiliyor. Bunun yanında tıbbi özelliklere de sahip olan meyve, kalp sağlığını iyileştiriyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor, kabızlığı çözüyor ve zararlı bakterilerle ve virüslerle savaşıyor.
Bol miktarda besin değerine ve antioksidanlara da sahip olan meyve, dengeli bir beslenme düzenine güzel bir ekleme olacaktır.

Demirhindinin Faydaları

Antioksidan Bakımından Zengindir

Hint hurması meyvesi polifenoller bakımından zengindir ve bu da onun güçlü antioksidan özellikler kazanmasını sağlar. Bu antioksidanlar serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin zarar görmesine engel olur, kronik hastalıkları önlerler.
Meyvede apigenin, catechin, procyandin B2 ve epicatechin gibi oldukça çeşitli türlerde antioksidanlar bulunur. Bu yüksek antioksidan yoğunluğu, kanser, kalp hastalıkları ve şeker gibi hastalıkların riskinin de düşmesini sağlar.
Onu diğer antioksidan bakımından zengin gıdalar ile birlikte beslenme düzeninize katmanız, vücudunuzun serbest radikallerin oluşturduğu oksidatif stresten korunmasına yardımcı olacaktır.

İnflamasyonları Azaltır

Bol antioksidan ve polifenol içerikleri sayesinde hint hurması kronik inflamasyonu da azaltmaktadır. İnflamasyonlar bağışıklık sisteminin doğal tekileridirler ancak kronik inflamasyon, kanser, Alzheimer ve astım başta olmak üzere pek çok hastalığın kökeninde bulunmaktadır.
Tarihte demirhindi meyvesi inflamasyonla alakalı rahatsızlıklarda bir tıbbi bitki olarak kullanılmıştır. Kabuğu ve yaprakları yaraların iyileşmesi, bronşit ve göz inflamasyonları için kullanılmışlardır.

2015 yılında yayınlanan bir araştırmada, onun artrit karşıtı etkilerinin olduğu da belirtilmiştir ve vücuttaki bazı inflamasyonları azalttığı görülmüştür. Demirhindinin yanında zerdeçal, zencefil, yeşil yapraklı sebzeler ve orman meyveleri de diğer anti-inflamatuvar besinler arasında yer alıyorlar.

Bakteri ve Virüslerle Savaşır

Hint hurması, mikrop karşıtı bazı içeriklere de sahiptir ve böylece hem bakteriler hem de virüsler ile savaşabilmektedir. Geçmişte sıtma, parazit enfeksiyonları, dizanteri ve hatta solunum yolları rahatsızlıkları için de kullanılmıştır.
Yapılan araştırmalar demirhindi öz yağının farklı bakteri çeşitleri üzerinde oldukça yüksek etkileri olduğunu göstermiştir. E.coli ve salmonella gibi bilindik bakteriler üzerinde de etkili olan demirhindi, ishal, karın ağrısı ve kusma gibi problemlere karşı etkili olmaktadır.

Magnezyum ile Doludur

 

Demirhindide bol miktarda magnezyum bulunur ve magnezyumun sağlığımızın pek çok alanında ciddi etkileri vardır. Magnezyum kemik formasyonu, kalp ritminin düzenlenmesini, kas kasılmaları, kan şekeri kontrolü gibi pek çok önemli işlevde kullanılması, onu önemli hale getirir.
2012 yılında yapılan bir araştırma, pek çok insanın günlük magnezyum ihtiyacının ancak yarısını alabildiğini göstermektedir. Ancak demirhindi gibi magnezyum zengini gıdalardan faydalanmanız, bu problemin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Sadece bir kase demirhindi meyvesi, günlük magnezyum ihtiyacınızn %28’ini karşılamaktadır.

Demirhindiye ek olarak ıspanak, kabak çekirdeği, yoğurt, kefir, badem ve kara fasulyede de bol miktarda magnezyum bulunmaktadır.

Kalp Sağlığını İyileştirir

Kalp hastalıkları dünya çapında en önemli ölüm sebepleri arasında yer alıyor ve koroner kalp hastalıkları her altı ölümden birinden sorumluyken, her dakika bir kişi bu sebepten ölüyor. Bazı araştırmalar, demirhindi meyvesinin kalp sağlığını güçlendirerek kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığını gösteriyorlar.

Bangladeş’de yapılan bir araştırmada, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş demirhindi meyvesinin toplam ve kötü LDL kolesterol oranlarını düşürdüğü, ayrıca kan basıncında da düşüşe sebep olduğu görülmüştür.

Hamsterlar üzerinde yapılan bir diğer araştırmada ise toplam ve LDL kolesterol düzeylerinin trigliserit düzeyleri ile birlikte düştüğü görülmüştür.
Demirhindiyi diğer kolesterol düşürücü balık yağı, sarmısak gibi gıdalarla birlikte tüketerek kalp sağlığınızı biraz daha iyileştirebilirsiniz.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Araştırmalar demirhindinin obezite karşıtı etkiler gösterdiğini belirtiyorlar ve bu da kilo vermeye yardımcı olmasını sağlayabilir. Meyvenin tohumlarında tripsin adlı bir enzimin faaliyetlerini engelleyen maddeler bulunmaktadır ve bu enzimler proteinin parçalanmasından sorumludurlar. Hayvanlar üzerindeki araştırmalar, tripsin aktivitesini kısıtlamanın besin alımını azaltabildiğini göstermiştir.
2015 yılındaki bir hayvan araştırmasında, bu bileşenin farelerde besin isteğini azalttığı ve böylece onların ağırlık kaybı yaşamasını sağladığı görülmüştür.

Ancak unutmayın ki demirhindide kalori miktarı biraz çok ve şeker de bulunuyor. Dolayısıyla onu uzun vadeli bir kilo verme programında kullanırken sağlıklı bir beslenme düzeni içerisinde değerlendirmelisiniz.

Kabızlığa İyi Gelir

Yüzyıllar boyunca kabızlığı önlemek ve sindirime yardımcı olması için kullanılan hint hurması, bunu bol lifli içeriği sayesinde gerçekleştiriyor. Her porsiyonunda bol miktarda lif bulunur ve böylece bağırsak hareketlerini düzene sokar.
Onu chia tohumu, keten tohumu, bol lifli meyveler ve hindistan cevizi suyu ile birlikte tüketebilirsiniz.

Demirhindi Meyvesi Besin Değerleri

Demirhindi’de tiamin, magnezyum, potasyum, demir ve pek çok besin bulunur. Bir kase meyvedeki besin değerleri aşağıdaki şekilde sıralanıyorlar:
• 287 kalori
• 75 gram karbonhidrat
• 3.4 gram protein
• 0.7 gram yağ
• 6.1 gram lif
• 0.5 miligram tiamin
• 110 miligram magnezyum
• 753 miligram potasyum
• 3.4 miligram demir
• 136 miligram fosfor
• 2.3 miligram niasin
• 0.2 miligram riboflavin
• 88.8 miligram kalsiyum
• 4.2 miligram C vitamini
Bunlara ek olarak eser miktarda bakır, K vitamini, B6 vitamini ve folat da bulunmaktadır.