Demre, Antalya ili sınırları dahilinde olan ve antik zamanlara kadar dayanan oldukça eski bir yerleşim yeri. Günümüzde 25.000 civarında bir nüfusa sahip olan kent, özellikle yaz aylarında ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor ve pek çok kişinin ilgisini cezbetmeyi başarıyor. Pek çok tarihi esere ve doğal güzelliğe sahip olan Demre, kesinlikle ziyaret hedefleriniz arasında olmalı.

Demre ve çevresindeki kesinlikle görülmesi gereken yerlere hep birlikte göz atalım.

Noel Baba Kilisesi

Demre’nin merkezinde bulunan Noel Baba kilisesi, bir hıristiyan aziz olan Aziz Nikolas’ın mezarının bulunduğu kilise olarak biliniyor ve hıristiyanlar tarafından ziyaret edilen hac noktalarından bir tanesi. Bizans İmparatorluğu’nun bölgede egemen olduğu zamanlarda bir kaç yüzyılda ancak tamamlanabilen kilisenin bu kadar önemli olmasının sebebi, noel babanın burada doğmuş olması. Noel babanın kilisede bulunan kemiklerinin bir kısmı Antalya Müzesi içerisinde sergileniyor ancak maalesef büyük bir kısmı yurtdışına kaçırılmış.

Myra Antik Kenti

Myra antik kentinin geçmişi milattan önce beşinci yüzyıla kadar dayanıyor ve bu anlamda Roma İmparatorluğu öncesinde bölgede hüküm sürmüş olan Likyalıların da esintilerini taşıyor. Oldukça geniş bir antik tiyatroya ve aynı zamanda kaya mezarlarına sahip olan şehir, görkemli tarihi eserleri sevenleri memnun edecektir.

Kuş Cenneti

Demre’ye oldukça yakın konumda bulunan Andriake kuş cenneti içerisinde yüzlerce farklı türde kuş bulunuyor ve bölgenin sulak olması da bu işi daha da kolaylaştırıyor. Demre’ye bir kaç kilometre uzakta olmasından dolayı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Andriake Kenti ve Likya Medeniyetleri Müzesi

Andriake antik kenti de Demre’ye bir kaç kilometre uzakta deniz kenarında bulunuyor ve burda bulunan antik eserler de Likya Medeniyetleri Müzesi içerisinde sergileniyor. Müzede kiliseler, bir hamam ve pek çok günlük yapı görebilirsiniz. Müzenin kendisi de antik zamanlardan kalan bir tahıl ambarı içerisine konumlandırılmış.

Sura Antik Kenti

Bu antik kent de Demre’ye bir kaç kilometre uzaklıkta ve Sura Köyü’nün etrafında bulunuyor. Antik çağlarda din adamlarının kehanetlerini açıkladıkları yerlerden birisi olarak kullanılmış olan kentte önemli tapınaklar, mezarlar mevcut.

Çayağzı Plajı

Çayağzı plajı hem berrak denizi ve güzel manzarası ile deniz keyfi sürmek isteyenleri cezbediyor, hem de yaz aylarında bölgedeki caretta caretta nüfusunun artmasından dolayı güzel bir gözlem imkanı sunuyor. Kaplumbağaların bölgeyi bir yumurtlama merkezi olarak kullanmalarından dolayı onlara yakın temasa geçmek de mümkün.

Nekropol

Hoyran nekropolü olarak da adlandırılan küçük antik kent, Demre’ye on beş dakika mesafede bulunuyor ve her ne kadar burada bazı tarihi eserleri görmek mümkün olsa da, esas güzelliği Kekova bölgesine dair oldukça güzel bir görüş imkanı sunması.

Kaleköy

Kaleköy olarak bilinen turistik kasabaya karayolu ile ulaşmak mümkün değil ancak yürüyerek veya teknelerle buraya ulaşmanız mümkün. Simena antik kentinin kalesinin içerisinde olduğu için Kaleköy olarak adlandırılmış. Fakat kentin büyük kısmının sular altında kalmasından dolayı yüzeyde sadece bazı belli başlı yapıların kaldığını belirtelim.

Bu nokta hem tarihi bir hava almak isteyenler hem de denize girmek isteyenler için güzel bir nokta.

Tekne Turu

Demre’den kalkan tekne turları ile Kekova’nın mucizelerini keşfetmek mümkün oluyor. Tekneler pek çok farklı konumu bir günde keşfetmenize imkan tanıyorlar ve bu nedenle hem tarih hem de deniz kokuyorlar.