Dereotu

(1 gr)
Dereotunun Besin Değeri Nedir?
0
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 2.8 0.03
Protein (1.4) g 0.00
Yağ (g) 0.4 0.00
Lif (g) 5.3 0.05
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 27 0.27
Potasyum (647) mg 0.00
Kalsiyum (mg) 230 2.30
Vitamin A (iu) 1017 10.17
Vitamin C (mg) 70 0.70
Demir 5.5 0.06

Dereotu genelde Akdeniz bölgesi ülkelerinde veya Hindistan’da tüketilen bitkilerden bir tanesi ancak artık dünyanın her yanında giderek popülerlik kazanmayı başardı. Temel olarak havuç ile akraba olduğu söylenebilir. Genelde anasonun aroması ile karıştırılabilen ilginç bir aroması bulunuyor. Ancak anason bitkisi ile herhangi bir ilişkisi bulunmuyor ve tamamen başka bir bitki ailesine dahil.

Onu genelde yemeklerde bir süs veya baharat olarak kullanıyor olabilirsiniz ancak bir yemeğin temeli olarak da kullanılabilir. Salatalarda çiğ olarak da tüketseniz, bir tarifin parçası olarak da pişirseniz, daha fazla dikkat edilmesi gereken besleyici bir sebze.

Ülkemizde genelde sadece yapraklı kısmı kullanılıyor ancak bulabilirseniz soğanlı halini de alabilir ve soğan kısmını tüketebilirsiniz. Soğan kısmında da bol miktarda besin olduğu için bu kısmını yemeklerde soğan yerine kullanabilir ve daha sonra yapraklarını salatanıza katabilirsiniz.

Dereotunun Besin Değeri Nedir?

Dereotunun Besin Değeri Nedir?
Dereotunun Besin Değeri Nedir?

1 kase yani 87 gram kadar doğranmış dereotunun besin değerleri aşağıdaki şekildedir:

  • Kalori: 27 kcal
  • Yağ: 0.2 g
  • Sodyum: 45 mg
  • Karbonhidratlar: 6.3 g
  • Lifler: 2.7 g
  • Şekerler: 3.4 g
  • Protein: 1.1 g

Karbonhidratlar

Dereotundaki karbonhidratların yarısı liflerden gelirler ve diğer yarısı ise doğal oluşan şekerlerden meydana gelir. Dereotunun glisemik endeks değeri 16 ve bu da onu çok düşük glisemik gıdalardan birisi haline getiriyor.

Yağlar

Çiğ dereotunda çok az yağ vardır. Pişmiş dereotu ise pişirme sırasında ekledikleriniz haricinde neredeyse hiç yağ eklemez. Dereotu toplam yağ alımına pek bir etki etmese de, içeriğinde çok çeşitli yağ türleri bulunur. Bu yağların büyük kısmı çoklu doymamış yağ asitleri olduğu için kalp dostudurlar.

Proteinler

Dereotu çok yüksek proteinli bir gıda değildir ancak tam bir kasesini tüketecek olursanız 1 gram kadar protein alabilirsiniz.

Vitamin ve Mineraller

Dereotu iyi bir potasyum, fosfor ve kalsiyum kaynağıdır. Vitaminler söz konusu olduğunda, temel olarak C vitamini ve folat bakımından yüksek değerlere sahiptir. Dereotu aynı zamanda manganez, krom, bakır, demir ve çinko gibi temel minerallere de sahiptir.

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

Dereotu, vitamin ve minerallere ek olarak antioksidan, anti-inflamatuvar ve antibakteriyel etkilere sahip olan pek çok fitobesine ve flavonoidlere sahiptir. Bu bitkisel bileşenler onun terapötik bir bitki olarak ününü arttırmışlardır.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Dereotunda ciddi oranda flavonoidler bulunur ve bunun yanında ilgi çekici bir bileşen olan anethole sahiptir. Anethol, bir serbest radikal toplayıcısıdır ve hasarlı hücreler henüz kanserli hücreye dönemeden onları yok etmesi ile bilinir. Bu etkiler dereotu öz yağından elde edilen ekstreler ile görülmüşler.

Diş Sağlığına İyi Gelir

Diş Sağlığına İyi Gelir
Diş Sağlığına İyi Gelir

Dereotu tohumunu çiğnemek ağızdaki pH dengesini düzenler ve diş çürüğü ihtimalini azaltır. Çalışmalar dereotu tohumunu sadece 10 dakika çiğnemenin tükürük üretimini arttırdığını ve ağzın pH değerlerinde hafif bir yükselme sağladığını gösteriyorlar. Bu değişimler bakteri aktivitesini azaltıyor ve diş çürüklerine karşı koruma sağlıyorlar.

Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır

Dereotu bir sebze olarak kalp dostu yeme rehberlerine tam olarak uyar. Doymuş veya trans yağlara sahip değildir ve aynı zamanda bol lifli ve antioksidanlı yapısı ile birlikte kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. C vitamininin nitrik oksit üretimini arttırma özelliği var ve bu madde kan damarlarında genişleme sağlıyor. Bu sayede tehlikeli tıkanmaların riski de azalıyor.

Emzirmeyi Destekler

Emzirmeyi Destekler
Emzirmeyi Destekler

Dereotu yüzyıllardır emziren kadınların süt üretimini uyarmak için tükettikleri gıdalar arasında yer alıyor. Dereotu içerisinde galaktojenik aktiviteyi arttıran bileşenler vardır ve bunlardan birisi de anethol. Dopamin adı verilen nörotransmiter genelde süt üretiminden sorumlu olan hormonu engeller. Anethol ise dopamin ile yarışarak süt üretiminin engellenmesini önler.

Sindirimi İyileştirir

Dereotu genelde irritabl bağırsak sendromu, kolik veya mide yanması gibi sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılıyor. Dereotu yağı ve zerdeçalın karıştırıldığı bazı çalışmalarda tedavinin otuzuncu gününde irritabl bağırsak sendromunun belirtilerinde ciddi bir azalma görülmüş. Dereotunun karın ağrısında da azalmadan sorumlu olabileceği belirtiliyor.

Dereotu Kilo Yapar mı?

Dereotunun bir kasesini yediğinizde bile sadece 27 kalori alabiliyorsunuz ve bu nedenle aslında kilo yapma potansiyelinin neredeyse olmadığını söylemek mümkün. Genellikle salatalara ekleniyor ve bu nedenle büyük oranda tüketmek zor. Fakat salata veya et soslarına katıyorsanız ve bu soslar yüksek kalorili başka gıdalardan oluşuyorlarsa, kilo potansiyeli ortaya çıkabilir ama bunun sebebi dereotunun kendisi olmayacaktır. Zaman zaman sağlıklı beslenmenin kalori kontrolüne gerek bırakmadığı düşünülür ancak dereotu gibi gıdalarla sağlıklı beslenseniz bile, kalori alımına her zaman dikkat etmek gerekir. Çünkü sağlıklı beslenip kilo almak da her zaman mümkün.

Diyette Dereotu Yenir mi?

Dereotu vücutta iyi bir antioksidan olarak görev yapan pek çok maddeye sahip ve bu nedenle diyette beslenmenize daha fazla sağlık eklemek için tüketebilirsiniz. Diyet döneminde vücut normalden daha yüksek bir baskı altında kaldığı için ortaya serbest radikaller çıkabilirler ve dereotunda yer alan bileşenler sayesinde bu serbest radikallerin etkilerinden hızlıca kurtulabilirsiniz. Ayrıca içeriğindeki bazı bileşenler yağ yakma potansiyelinizi arttırabilir ve metabolizmanızı hızlandırarak daha hızlı kilo vermenize yardımcı olabilirler.

Dereotunun Zararları Nelerdir?

Dereotunun Zararları Nelerdir?
Dereotunun Zararları Nelerdir?

Dereotu genel olarak pek yaygın bir alerjen değil ancak alerjik reaksiyonlar yine de mümkün. Bu alerjik tepkiler arasında anaflaksi de bulunabilir. Bazen alerjik olmayan tepkiler alerjilerle de karıştırılırlar. Cilt tahrişleri, ağız kaşıntısı veya içe çekmekten dolayı öksürme gibi şeyler alerji ile karıştırılabilirler ancak bu belirtiler genellikle intolerans veya tahriş işaretidirler. Eğer dereotu alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına görünün.

Tıp uzmanları fluoroquinolone ailesine dahil olan ilaçlar kullanıyorsanız dereotundan kaçınmanız gerektiğini belirtiyorlar çünkü dereotu bu ilaçların emilimini bozabiliyor.

Bu temel bilgiler haricinde dereotunun bilinen herhangi bir zararı bulunmuyor ve bu nedenle herkes tarafından güvenle kullanılabilir. Fakat emziren veya hamile kadınların tüketmeden önce doktorlarına danışmaları daha doğru olacaktır.

Dereotu Nasıl Tüketilebilir?

Dereotunu tariflerinizde kullanarak gıdalarınıza aromalı bir tatlılık katabilirsiniz. Hem çiğ hem de pişmiş olarak katılabilir. Dereotu özellikle su ürünleri ile iyi gider ve bu nedenle somon gibi balıkların ızgaralarında sık sık kullanılır. Ayrıca salatalara kattığı doku ve aroma nedeniyle bu alanda çok popülerdir. Hafif ve tatlı bir anason gibi kokması nedeniyle bazılarının hoşuna gitmeyebilir fakat biraz buzlu suda bekletmek bu aromanın hafiflemesine yardımcı olur. Soğan kısmını da güvenle tüketebilirsiniz.

Dereotu Sağlıklı Tarifler

Dereotu Turşusu

Dereotu turşusu, hem dereotunun sağladığı tüm besinleri almanızı sağlar, hem de bu gıdayı bozulmadan uzun süre saklamanıza yardımcı olur. Bol probiyotikli olmasından dolayı sindirim hareketlerini düzenlemeye de yardımcı olabilir.

Gerekli Malzemeler

  • 3 tane büyük ve olgunlaşmış dereotu
  • 1 çay bardağı sirke
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • Su

Tarifimize başlarken ilk olarak dereotunu bir leğen içerisinde tüm tozundan, kumundan ayıracak şekilde yıkıyoruz. Daha sonra salataya katar gibi ince ince değil, kalın ve parçalı şekilde doğruyoruz. Doğranan dereotlarını kavanoza dolduruyoruz ancak sarımsakları da doğrayarak aralara serpmek gerekiyor. Daha sonra sirkeyi ve sırasıyla diğer malzemeleri kavanozun içine katıyor, üstü dolana kadar su ekliyoruz. Kavanozun kapağı kapandıktan sonra bir kaç dakika hafifçe sallayarak tüm malzemelerin iç içe geçmesini sağlıyoruz. Yaklaşık olarak bir iki hafta beklemenizle birlikte turşunuz tüketime hazır olacaktır.