Diş eti iltihabı veya diş eti hastalığı, dişleri destekleyen ağız dokularının bir enfeksiyon türüdür. Diş kaybına sebep olabilirler ancak diş kaybı durumundan farklı özellikler gösterirler. Her iki hastalık da doğal tedaviler ile tersine çevrilebilir.
En yaygın diş eti ve ağız sorunları, iltihaba yol açan bakteriyel enfeksiyonları olan; diş etlerini ve dişleri çevreleyen diğer destekleyici dokuları yok eden, periodontal hastalıklardır.

Bakteriler dişlerin ve diş etlerinin etrafında oluşan plak adı verilen yapışkan bir tabakada bulunurlar ve çıkarılamazlarsa sertleşirler, bu oluşuma tartar denilir. Hem plak hem de tartar bakteri yuvasıdır ve tahrişe, hassasiyete ve kızarıklığa sebep olur.

Periodontal hastalıkların ilerlemesi:

Diş eti iltihabı: Diş etleri kırmızıdır, şişmiş ve kolayca kanamaya yatkındır.
Periodontal cepler: Diş eti çizgisinin altında plak oluşmaya başlar, dişeti çekilir ve cepler oluşur.
Periodontitis: Plak, tartar ve bakteriyel enfeksiyona devam eden kronik varlıklar, dişleri destekleyen dişeti ve kemik yapısını tahrip eder ve gevşek hale gelmelerine yol açar. Bu durumda diş öyle gevşer ki çekilmesi gerekebilir.

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri

• Zayıf Diş Hijyeni
• Sigara İçmek
• Bağışıklık Sistemiyle İlgili Hastalıklar (Kanser, Aids, Diyabet)
• Duygusal Stres
• Tek yönlü veya Zayıf Beslenme
• Candidiasis’a (Mantar Hastalığı) Yol Açan Fazla Şeker Tüketimi

İyi haber şu ki; tüm bunlara rağmen gerekli bakımlar ve kontrollerle diş eti hastalıkları azalabilir veya iyileşme gösterebilir.

Diş Eti Hastalığına İyi Gelen Besinler

Diş eti hastalığını tersine çevirmek istiyorsanız; lif, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağ içeren sağlıklı bir diyetle başlamalısınız:

• Yabani balıklar: Somon, uskumru ve sardalya; inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan omega-3’leri içerir.
• Taze sebze suyu: Enflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur ve gerekli besin maddelerini sağlar.
• Ksilitollü Sakız: İçeriğindeki ksilitol ile bakteri oluşumunu engeller.
• Çiğ Sebzeler ve Elma: Doğal yollarla dişlerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
• Yağda çözünen vitaminler: Çiğ süt, hindistancevizi, sığır eti karaciğeri, kemik suyu ve çimle beslenen hayvan etleri gibi yağda eriyen vitaminler açısından yüksek oranlı gıdaları tüketmek diş eti iltihabıyla savaşabilir.

Diş Eti Hastalığına Sebep Olan Gıdalar

Bunlar, en çok diş çürümesine yol açacak ve diş eti hastalığına neden olacak gıdalardır:

• Şeker: Bakterileri besler. Diş sağlığınız için kaçınmanız gereken temel besin.
• Meyve suyu: Meyve suyu dişleri şekerle kaplar ve bakteriler şekere gelirler.
• İşlenmiş gıdalar: Bu yiyecekler, bakterilerin büyümesini teşvik edebilecek çok sayıda katkı maddesi ve şeker içerebilir.
• Tahıllar: Filizlenmemiş ve fermente edilmemiş tahıllar, diş eti iltihabını artırabilir.
• Hidrojene yağlar: Bitkisel yağ, kanola yağı, mısırözü yağı ve soya yağı dahil; dişetlerinin ve vücudun iltihaplanmasına neden olabilirler.

DİŞ ETİ HASTALIĞINA 5 DOĞAL ÇÖZÜM

1.Günde 2 Kere Diş İpi Kullanın

İlk bakışta uygulamak zor gelebilir ama, kolay ulaşılabilir ve çok etkili bir diş temizleme aracıdır. Diş ipi kullanmak, kötü bakterilerin büyümesini önler, dişlerde bulunan gıdaları yok eder; böylece plak ve tartar oluşumunu önler. Diş ipi sayesinde dişlerin araları hava alır ve kullandığınız macun ve gargara yuvalanmış bakterilere daha kolaylıkla ulaşabilir.

2.Karanfil ve Çay Ağacı Yağı Gibi Uçucu Yağlar

Karanfil yağı, ağrı kesici ve antibakteriyel özellikli bir yağdır. Çay ağacı yağı da mantarları ve mikropları öldürme özelliklerine sahiptir. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa diş hekiminize de danışarak; karanfil ve çay ağacı yağlarını diş fırçası veya kulak temizleme çubuğu yardımıyla diş etlerinize, özellikle diş köklerine sürünüz. Bu bakım, diş eti iltihabını önleyebilir. Eğer yağların tadından rahatsız oluyorsanız veya ağız içine akması sizi huylandırıyorsa, az miktarda kıvamı daha katı olan hindistan cevizi yağıyla karıştırarak uygulayabilirsiniz.

3. Koenzim Q10 (Günlük 100 mg)

Organik, doğal, yağda çözünebilen bir vitamin benzeri maddedir. Son yıllarda çok tercih edilen bir besin takviyesi haline gelmiştir. En önemlisi antioksidan ve yenileyici özelliği var. Koenzim Q10; C vitamini, folik asit ve B vitaminleri ile selenyumdan çinkoya birçok farklı mineral ve daha pek çok faktörle iş birliği yapıyor. Diş eti üzerinde de yenileyici etkisini gösterecektir. Özellikle sağlıklı doku oluşumunu destekler.

4.Vitamin C

C vitamini, diş etlerini güçlendirmeye yardımcı olur ve koenzim q10 gibi; sağlıklı doku oluşumunu destekler. Diş eti çekilmesinin sebeplerinden biri C vitamini eksikliği olduğundan, herhangi bir diş eti rahatsızlığı veya diş eti kanamasında C vitamini takviyesi çok yararlı olacaktır. Başka bir deyişle; C vitamini temel diş bakımı ve sağlığı için en önemli temel faktörlerden biridir.

5.Yeşil Çay

Yeşil çay, içerisinde bulunan kateşinler sebebiyle ağız ve diş sağlığı için mucizevi bir doğal ilaçtır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; yeşil çay tüketimin yoğun olduğu ülkelerde, çürük ve diş eti hastalığı seyrek görülmektedir. Doktorunuza danışarak; günde 1 ya da 2 bardak yeşil çay tüketmek diş etinde bakteri oluşumun engeller. Elbette şeker eklemeden içmeniz gerekiyor.