Hiçbir şeyin spor salonunda tüm azminle spor yapıp, eskisinden daha sağlıklı yiyecek tercihleri ​​yaptığın halde kilo verememekten daha sinir bozucu olmadığı konusunda sizinle hemfikirim. Bana güvenin, biliyorum; insanlardan duyduğum en büyük şikayetlerden biri de sonucun hep hüsran olması. Çoğu diyet umutsuzlukla sonuçlanıyor. Çünkü bildiğiniz her diyeti yaptınız, süpermarketteki her diyet ürünü tükettiniz ve her egzersizi denediniz ama kilo veremediniz. Tartıda istediğiniz sayıları bir türlü göremediniz.

Genellikle bu sıkıntılara sahip insanları iki kategoriye ayırabiliriz; bir tanesi ne yaparsa yapsın kilo veremeyen insanlar ve diğeri ise bir süre diyetle kilo vermiş ancak hepsini geri almış ya da almaya başlamış insanlar. Hangi kategoride olursanız olun, inanın: Öncelikle farkında olmadığınız bir sağlık probleminiz olabilmesi ihtimalini araştırmalısınız. Bu ihtimali es geçmeniz söz konusu değil. Tahlillerinizi ve gerekli kontrollerinizi muhakkak yaptırmalısınız. Kilo vermenizi engelleyen bazı karmaşık hormonal sorunlarınız elbette ki olabilir.
Unutmayın! Kilo vermek için ne tür bir beslenme programı uygularsanız uygulayın; tutarlı ve kuvvetli bir egzersizle birleştirmeniz gerekiyor.
Her ikisini birden yapın ve kilo kaybı hedefinize ulaşma şansınız hızlıca artmaya başlasın!

|1. Diyetinizi Yeterince Süre Uygulamıyor musunuz?

Öncelikle kendinize ve sağlık durumunuza uygun herhangi bir diyeti birkaç hafta deneyin ve ilk önce birkaç kilo verin. Fakat bir sonraki hafta yaptığınız tüm fedakarlıklardan ve çabalarınızdan sonra bile bir gram dahi kaybetmeyebilirsiniz. O halde uyguladığınız diyetin sizin için doğru olmadığına karar veriyorsunuz ve başka bir diyete geçiyorsunuz. Bu arada, kilo neredeyse aynı kaldı. İlk hafta verdiğiniz birkaç kiloyla kaldınız ve devamı gelmedi.

Kendinizle gerçekçi bir yüzleşmeye hazırlanın! Sorun, seçtiğiniz diyet planları değil; kendinizsiniz! Bu çok sert bir eleştiri gibi gelebilir, ancak aslına bakarsanız, aniden tüm yağları eritip bol bol kilo verdirecek büyülü bir diyet yoktur. Yağ kaybı yavaş, bazen de acı verici bir süreç olabilir. Kalıcı sonuçlar almak isterseniz, birkaç haftadan daha uzun bir süre için bir şey yapmanız gerekir. Sonuçta bütün bu kilolarınızı bir gecede almadınız, bu yüzden sihirli değnek dokunmuş gibi, bir gecede kaybetmeyi beklemeyin.

Çözüm : Sizin için yapması zor olan ama esasen uygulamanız gereken şey; yaşam biçiminize en yakın olan ve işinize, yaşantınıza ve temel sorunlarınıza uygun bir diyet planı seçmektir. Bu kadar basit. Uzaklarda bir yerlerde daha iyi bir diyet listesi olup olmadığını sorgulamayı bırakın ve kendi diyet listenize odaklanın. Söz konusu kilo kaybı ise tutarlılık anahtardır. Bu, umduğunuz kadar rahatlatıcı bir cevap olamayabilir, ama gerçek bu yönde.

2. Yeterli Miktarda Kalori Tüketmiyor musunuz?

Başarısız bir diyetle ilgili bir diğer sebep ise biraz beklemediğiniz bir sebep olacak. Çünkü bildiğiniz ve inandığınız diyet mantığına aykırı gelecek. İnsanların çoğu yeterince kilo verememelerini çok fazla yemek yemeye bağlıyorlar ve bu yüzden daha az yiyorlar. Bazı durumlarda doğru olan yol bu olsa da, uzun vadeli bakınca aldığınız kalorileri azaltmak bir işe yaramaz. Aldığınız kalori miktarını azalttığınızda vücut yakacak olarak yeterli kalori bulamaz ve bu kez yağları ve kasları yakmaya başlar. Yani kaş yapayım derken göz çıkartmış olursunuz ve ayrıca metabolizmanızı yavaşlatarak, vücudunuzu daha az kaloriye ayarlayıp hayatta kalma moduna almış olursunuz. Bu kez vücut hayatta kalma moduna alındığından depolamaya başlar.

Çözüm : Kendinizce açlık grevi gibi bir diyet uygulamak yerine birkaç hafta boyunca ayrıntılı ve doğru bir gıda günlüğü tutarak başlayın. Her gün ne yediğinizin net bir resmi ortaya çıkacaktır. Bu sistem sizin yavaşça ağırlık kaybetmeye başlamanıza ancak kasınızı kaybetmeden kilo vermenize katkı sağlayacaktır. Besinleri komple kesmek yerine yemek seçiminizde küçük ayarlamalar yapın. Porsiyonlarınızı küçültün. Diyetinizi kas kaybetmeden en üst düzeye çıkarmak için haftada mevcut vücut ağırlığınızın %1 kadarını kaybetmeyi hedefleyerek başlayın. Eğer 130 kiloysanız, haftada oratalama 1 kilo vermeye çalışın. Eğer 160 kilo ağırlığındaysanız, 1.5 kilo kadar kaybetmeniz normal hedefiniz olsun.

 

3. Çok Uzun Süreler Boyunca Diyet mi Yapıyorsunuz?

En son diyet yapmadığınız ya da kilo vermeye çalışmak için hiçbir şey yapmadığınız zamanı hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız, kilo vermekle, yağ yakmakla veya kalori hesabı yapmakla kafayı bozmuş olabilirsiniz. Zayıflama konusunda başarısız olan çoğu insan, yıl boyunca diyetlerle boğuşup durur. Sık rastlanıldığı üzere bu kişiler diyetin ilk zamanlarında yeterince iyi gidiyorlarken birden bire o güzel bulutlardan yere çakılıverirler.
Bu iş bir çark gibidir ve çarkın dönmesi artık tek düze bir süreçle devamlılık göstermeye başlamıştır. Metabolizmanız; “uyum gösterme-kilo verme” ve “uyumsuzluk-kilo alımı” sistemine birebir uyum sağlar ve bu şekilde ilerlemeye devam eder. İşte o zaman sıkıntı baş gösterir. Çünkü sizdeki kilo kaybı yeniden durmaya başlar.

Bunu evinizdeki termostat gibi düşünün. Uzun süreler zarfında devam ettiğiniz diyetinizde ihtiyaç duyduğunuz farklı niteliklerdeki kalorileri almamış olursunuz, böylece vücudunuz metabolizmayı tersine çevirerek kendini bu diyet düzenine göre ayarlar, tıpkı eviniz çok sıcak olduğunda bir termostatın tamamen durması gibi. Metabolizmanız artık, günlük kalori alımına uyum sağlamış, adapte olmuş ve bu tek düze sisteme ayak uydurduğu için tekrar yavaşlamaya başlamıştır.

Çözüm: Vücuduna biraz zaman ver! Sürekli üç aydan fazla diyet yapıyorsanız ve diyet yaparken sürekli o bir dilim çikolatalı pasta yeme isteğiyle yanıp tutuşuyorsanız bir mola verin. Tuhaf bir şekilde, bir diyeti bitirmek bazen kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Metabolizmayı şaşırtmak işe yarayabilir. Bir süre normal şekilde, abartmadan ama canınızın çektiği herşeyden azar azar yemek aslında sizin fazla kalorili gıdalar tüketme isteğinizin azalmasına yardımcı olabilir. Ve bu, daha sağlıklı yiyecekler seçmenizi, daha makul porsiyon boyutları tercih etmenizi ve kilo vermenizi kolaylaştırabilir.