Günümüz yaşantısının getirmiş olduğu beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam bazı  sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.  Üstelik üzerine estetik kaygılar, psikolojik altyapılı beslenme bozuklukları ve daha nicesi derken hayatımıza bir kelime giriyor ‘diyet’.

NEDİR BU DİYET ?

diyet

Diyet kelimesini artık hep verilmesi gereken kilolarla ,yasak listeleriyle ,bu zararlı şu zararlı söylemleriyle birlikte duyar olduk. 10 kilo verdiren diyet , detox diyeti, glutensiz diyet ,protein diyeti ,yağ diyeti şeklinde uzayıp giden bir liste var .Ama diyet aslında ne demek  bir bakalım mı? Bir kavramın ne ifade ettiğini anlamak kelimenin  hayatımızın içerisindeki amacını hatırlatır. Bu yüzden ne demek olduğunu bilmek gerekir diye düşünüyorum. Diyet aslında kişinin günlük yaşantısındaki beslenme düzenidir. Yani diyet =beslenme düzeni demektir. Eğer günlük yaşamınızda çok fazla abur cubur tüketen biriyseniz sizin abur cubur ağırlıklı bir diyetiniz var demektir. Ya da sürekli fast food tüketiyorsunuz o zaman fast food ağırlıklı bir diyetiniz var.

Diyet kelimesi artık insanların antipatisini kazanmış durumda. Hatta bu kelimeyi kullanmayı, duymayı  dahi reddedip sağlıklı beslenmek ifadesini kullananmak isteyen insanlar var .Aslında doğru bir şey yapıyorlar fakat bir kelimeden bu kadar korkmaya gerek yok .Bu kelimeye bu korku dolu anlamları biz yükledik.

Diyet zayıflamak için yapılan, aç bırakan, yasak listesi olan , tatsız tuzsuz bir şey diye tanımlanır hafızalarda. Ama diyet demek beslenme düzeni demek ise bunların hiçbiri değildir. Sağlıklı diyet yaşam için uygulanan dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenme düzenidir. Eğer ki yaşamınızda beslenme düzeninizde değişiklik yapmak istiyorsanız ya da yapmanız gerekiyorsa  ,sağlıklı beslenmeyi öğrenmek , kilo almak,kilo vermek, hastalık şikayetlerini azaltmak ,hatta belki kullandığız ilacı bırakabilmek  için bir diyetisyenden beslenme uzmanından mutlaka destek alın.

Sağlıklı bir diyet için yani sağlıklı bir beslenme düzeni için genel geçer dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır :

Diyette Frenk Üzümü Yenir mi?
Diyette zeytinyağı

Tam tahıllı karbonhidrat kaynakları tüketmek

En az 4-5 porsiyon sebze meyve tüketmek

Günde en az 2 litre su tüketmek

Paketli yiyeceklerden ,kızartmalardan ,hamur işlerinden,keklerden ,böreklerden,çöreklerden ,kurabiyelerden ,pastalardan,tatlılardan uzak durmak

Şekerli içeceklerden ,kola gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durmak

Kullandığınız tuz miktarına dikkat etmek

Hareketsiz bir yaşamdan uzak durmak

Sigara ve alkol tüketmemek

Bu kurallara bağlı kalmak büyük oranda beslenme düzeninizde iyilileşmeler sağlayacaktır.

Şunu bilmekte fayda var ki herkesin diyeti kişiye özeldir. Hepimiz birbirimizden farklıyız. Farklı şeylere ihtiyacımız var, farklı bedenlere sahibiz bu yüzden beslenme düzenimizde, diyetimizde de ihtiyaçlarımız farklı olacaktır. Bu sebeple bir başkasının diyetini kendi hayatınızda uygulamak iyi bir fikir olmayabilir çünkü tercihleriniz ,yaşantınız ,vücutlarınız farklı.  Başka birisi için hazırlanmış diyeti uygulamaya çalıştığınızda ve olmadığında ‘bu sefer de olmadı ,sağlıklı beslenmek bana göre değil yapamıyorum.’ Düşüncesinin sizi götürdüğü başarısızlık hissi zihninize eklenir .  Bizim için hazırlanmamış bir yolda , varmak istediğimiz yere varamıyor olmak çok da sürpriz değil ne yazık ki.  Bu noktada anlatmak istediğim bir şey var sizlere ‘sürdürülebilir diyet’. Sizin için size uygun devam ettirilebilir bir beslenme düzeni.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DİYET Mİ?

Bu da başka bir diyet türü mü dediğinizi duyar gibiyim. Hayır asıl hayatımıza katmamız gereken diyet bu diyet  . Ne demek sürdürülebilir diyet?  Sürdürülebilir beslenme düzeni, devamlılığı olan sizin hayatınıza uyum sağlamış beslenme düzeni demektir. Bir diyeti bir hafta yaptınız ,bir ay yaptınız ,iki ay yaptınız ama sonrası ?  Diyet bitince yemek istedikleriniz , yapmak istedikleriniz var ve sürecin bitip bir an evvel özgürce istediklerinizi yemek için sabırsızlanıyorsunuz. Eğer beslenme düzeniniz sizin için devamlılığı olabilecek bir düzene sahip değilse muhtemelen aklınızdan geçenler bunlar olacaktır.

Varmaya çalıştığım nokta şu bazısı sabahları yeşil içecekler içmek ister ,bazısı için reçelden uzak durmak bile bir başarıdır. Daima kendimiz için daha sağlıklı olan beslenme düzenine doğru ilerlemeliyiz fakat öncelikle bizim için devamlılığı olabilecek aslında bir yaşam biçimi haline getirebileceğimiz  , üzerimize büyük yükler yüklemeden yavaş yavaş ilerlediğimiz diyetimizin olması önemlidir. Çünkü bir anda tamamen yaşam biçimimizde radikal değişiklikler yapmak zordur , imkansızdır demiyorum fakat sağlıklı bir beslenme düzenini hayatıma kazandırmak için güvenli ,devamlı olan yolun yavaş yavaş  ilerlenmesi gereken bir yol olduğunu düşünüyorum . Çünkü burada sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmekten bahsediyorum ve alışkanlıkları bırakmak kadar yeni alışkanlıklar edinmek de zaman istiyor.

NİYETİNİZİ DAİMA HATIRLAYIN

Son olarak bahsetmek istediğim bir konu daha var  . Yaşamınızı gözden geçirdiniz sağlıklı beslenmeye karar verdiniz ve bir uzmanla çalışmaya başladınız. Artık hayatınızda bazı şeyleri değiştiriyorsunuz ve çevrenizden diyette misin soruları geliyor. ‘Diyetteyim sağlıklı besleniyorum ‘ deseniz aman bir şey olmaz bundan cümleleri ,yemek istemiyorum deseniz ayrı bir sorgu sual durumu. Böyle zamanlarda ister kendinizi açıklayın isterseniz söylemeyin ama benim size tavsiyem ‘diyetteyim’ demek yerine ‘Niyetteyim.’ deyin . Bunu karşı tarafa söylemeseniz bile kendinize söyleyin . Niyetteyim ,niyetliyim daha sağlıklı olmaya,sağlıklı uzun bir yaşama,  hep genç ve dinamik olmaya,enerjik olmaya,fit olmaya, ağrılarımı azaltmaya, ilaçlarımdan kurtulmaya ,hastalığımı atlatmaya neye niyet ettiyseniz ,neden beslenme düzeninizi ‘’ sağlıklı ,yeterli ve dengeli beslenmek ‘’şeklinde değiştirmeye karar verdiyseniz bu niyetinizi sürekli dile getirin , özellikle kendinize söyleyin ki daima motivasyonunuz olsun.