Eğer doğayı seviyorsanız, muhtemelen çocuklarınıza da vahşi doğa sevgisini aktarmak istiyorsunuzdur. Ancak yeşil alanlarda geçirilen zamanın çocuğunuzun test sonuçlarını iyileştirebileceğini, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu belirtilerini azaltabileceğini, sağlıklarını daha iyi hale getirebileceğini ve yaratıcılığı ateşleyeceğini biliyor muydunuz?

Aynı zamanda, yeşil zamanın olmaması çocukların sağlığına kötü etkilerde bulunabiliyor. Kar amaçlı olmayan Children & Nature Network şöyle bir açıklama gerçekleştirdi: “Artan miktarda bilimsel kanıtlara göre doğa eksikliği bozukluğu duyuların daha az kullanımına, dikkat eksikliklerine, obeziteye ve duygusal ve fiziksel hastalıklarda daha yüksek oranlara sebep oluyor. Araştırmalar aynı zamanda doğa eksikliğinin ekolojik okur yazarlığı ve doğal dünyanın yönetimini zayıflattığını gösteriyorlar.”

Dış mekan eğitim ve programlama direktörü, aynı zamanda 15 yıldan uzun süredir vahşi doğada çocuklarla çalışan Micah Mortali ise şu gözlemini aktarıyor:

“Şu anda çocukların öğrenme sürecinin büyük kısmı iki boyutlu tabletlerden, bilgisayar ekranlarından ve televizyon ekranlarından oluyor. Bu vücut bulmuş bir yöntem değil. Çocuklar için en büyük faydalardan bir tanesi duyuların aktifleşmesidir ve çocuklar için yapılandırılmamış doğal oyun çok önemlidir çünkü bu şekilde ağaçlara tırmanarak, bir şeylerin üstünden zıplayarak, bir şeyler atarak, birbirlerini kovalayarak iç algıyı ve güvenli risk almayı öğrenirler. Nefes alırken, ciltlerinde rüzgarı hissederken ve ayakları çimlerdeyken duyuları aktiftir.”

Çocuklar için yeşil zamanın diğer faydalarına dair ilham verici bir değerlendirme aşağıda.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Sendromu Belirtilerini Azaltır

Yoga öğretmeni ve sanat terapisti Craig Hanauer şöyle aktarıyor:

“Ormanda yürümek, doğadan bir şeyler toplamak ve bunlardan bir sanat yapmak gibi aktivitelerin özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromuna sahip olan çocuklarda doğal bir yatıştırıcı etkisi vardır. Onları sessizleştirir ve dikkatlerini çeker.”

Illinois Üniversitesi Toprak ve İnsan Sağlığı Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada yeşil alanların çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu belirtilerinde ciddi bir azalma sağladığı belirtiliyor.

Çocukların Çevreye Özen Göstermeleri İçin Onlara İlham Verir

Micah’ın gözlemleri şu şekilde devam ediyor:

“İklim değişimi ve vahşi doğanın korunması gibi çevresel problemlerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Toprakla bağı kopmuş olan ve büyümeye devam eden bir genç neslimiz var. Doğrudan bağlantıları olmayan bir şeyi nasıl koruyacaklar? Pek çok çevreci bu işe gönül veriyor çünkü çocukken toprakla bağlantıları vardı. Bu nedenle bu bağı çocuklar için de güçlendirmeliyiz.”

Bazı araştırmalar bu görüşü destekliyorlar. Children & Nature Network, 1980’lerin başlarından beri çocukların doğayla deneyimleri ve çevresel yaklaşımları üzerine gerçekleştirilmiş olan 30 çalışmanın bir değerlendirmesine dikkat çekiyor. Değerlendirmenin yazarları bu tip çocukların çevresel sorunlara daha fazla ilgi gösterdiklerini, doğaya dair daha fazla farkındalık ve endişelerinin olduğunu, doğa hakkında daha fazla şey öğrenmek istediklerini ve doğa dostu davranışları geliştirme eğilimlerinin daha fazla olduğunu belirtiyorlar.

Yaratıcılığı, Sosyal Yetenekleri ve Direnci Arttırır

2015 yılında International Journal of Environmental Research and Public Health’te yayınlanan bir çalışmaya göre, dış mekanları keşfeden ve zıplama, tırmanma gibi riskli dış mekan oyunlarında görev alan çocukların şu kategorilerde iyileşmeler gösterdikleri görülmüş: sosyal yetenekler, direnç ve yaratıcılık (aynı zamanda daha iyi bir fiziksel sağlık).

Craig bu faydaların bir kısmını kendi çalıştaylarında birinci elden gözlemlemiş. “Dışarıda vakit geçirmek çocuklara kendilerini içten bir şekilde ifade etmeleri için fırsat veriyor ve aynı zamanda iç mekanlardakinden daha fazla özgürlüğe sahip olmalarını sağlıyor. Özgürce oynama fırsatı verildiğinde genelde kendi oyunlarını oluşturuyor ve kendi yapılandırdıkları aktivitelerde bulunuyorlar. Doğadaki çocuklar arasında çok ilginç sohbetlerin olduğuna şahit oldum.”

Akademik Performansı ve Test Sonuçlarını İyileştirebilir

Micah şöyle diyor: “Bazı çalışmalarda dış mekan sınıfları ve çevre bazlı eğitim programlarının standart test sonuçlarında iyileştirmeler sağladığı görülüyor.” Bunu örneklemek için Finlandiya ve Almanya’daki orman ana okullarını güzel bir örnek olarak gösteriyor: “Bu çocukların bazıları zamanlarının sadece yarısını diğer ülkelerdeki gibi sınıfta geçiriyorlar ancak standart testlerden daha güzel sonuçlar alıyorlar.”

Natural Learning Initiative tarafından yayınlanan bir makaleye göre, doğa temelli eğitim formları çocukların bilim, sosyal çalışmalar ve dil sanatı gibi çeşitli alanlarda daha iyi performans göstermelerini sağlıyor. Örneğin 2005’te Amerikan Araştırma Enstitüleri tarafından yapılan bir çalışmada dış bilim programlarına katılan öğrencilerin test sonuçlarında %27 iyileşme görülmüş.

Kendini Gerçekleştirme, Amaç ve Ruhanilik Duygularında İyileşme Sağlayabilir

2014 yılında Michigan Devlet Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, dışarıda oynayan çocukların kendini gerçekleştirme ve amaç duygularının daha güçlü olduğu görülmüş.

Merak Duygusunu Güçlendirir

Daha felsefi bir bakış açısıyla baktığımızda Micah şu gözlemini aktarıyor:

“Doğada özel bir an geçirdiğinizde, gece gökyüzüne baktığınızda, bu bir hayranlık duygusu uyandırır. Kendimizi ve çocuğumuzu doğal dünyanın geniş ağına yerleştirdiğimizde, küçüklük duygusu ve aynı zamanda bu ağdaki yerimizi bulabilmemiz için bir merak duygusu ortaya çıkar.”