Cilt bakım rutininiz basit de olsa karmaşık da olsa, asla es geçmemeniz gereken bir ürün var: güneş kremi. Ancak satılan yüzlerce farklı güneş kremi arasından doğru olanı nasıl seçmeli?

İşe yarayan ve yaramayan güneş kremleri arasındaki farkı öğrenmek için okumaya devam edin.

Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Güneş kreminde UV ışınlarının cildimize ulaşmadan filtrelenmeleri için kullanılan aktif bileşenler vardır. UV ışınları güneşten gelirler ve cilt kanserine, fazladan yaşlanma belirtilerine sebep olurlar.

Güneş kremleri jel, krem, toz ve sprey halinde bulunabilirler ve doğrudan deriye uygulanırlar. Düzenli olarak güneş kremi kullananlar şu avantajları elde ederler:

  • Daha düşük cilt kanseri riski: Cilt kanseri pek çok ülkede en yaygın kanser sebepleri arasında bulunuyor ve günlük olarak SPF 15 ve üzeri güneş kremlerini kullanmak cilt kanseri riskinde azalmaya yardımcı olur. Bu şekilde en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanoma riskini %50 oranında azaltabilirsiniz. Ayrıca başka popüler cilt kanseri türlerinin riskinde de %40’lara varan azalma gerçekleşir.
  • Daha genç görünen bir ten: Güneşin UV ışınları cilde hasar verirler ve kırışıklara, lekelere ve sarkmalara sebep olurlar. Düzenli olarak güneş kremi kullanımı bu etkilerin azaltılmasına ve önlenmesine yardımcı olur.

Güneş Kremleri Nasıl Çalışırlar?

Güneş kremlerinde ya fiziksel ya da kimyasal engelleyiciler ya da her ikisi birden bulunur. Ayrıca güvenli ve etkili olduklarına dair gerekli kurumlardan onaylar almaları gerekir. Güneş kreminizde hangi bileşenlerin olduğunu görmek için içindekiler etiketini okuyabilirsiniz.

Fiziksel engel oluşturan güneş kremlerine bazen mineral güneş kremi adı verilir ve içerisinde şunlar bulunur:

  • Titanyum dioksit
  • Çinko oksit

Eğer güneş kreminizde kimyasal filtreler varsa, aktif bileşenler arasında şunlar bulunabilirler:

  • Avobenzone
  • Homosalate
  • Octocrylene
  • Octinoxate
  • Octisalate
  • Oxybenzone

Fiziksel güneş kremleri yansıtıcı bir ayna gibi çalışırlar ve UV ışınlarını cildi geçemeden dağıtırlar. Kimyasal güneş kremleri ise cilt tarafından kısmen emilirler ve UV hasarını önleyen kimyasal bir reaksiyon yaratırlar.

Şu anda 10 türden fazla kimyasal güneş kremi bileşeni var. Bunlar geçmişte onaylanmış olsalar da günümüzde ne kadar güvenilir olduklarına dair daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Kaçınılacak ve Kullanılacak Güneş Kremi Bileşenleri

2019 yılında ABD’deki FDA kurumu, fiziksel güneş kremlerinde bulunan titanyum dioksit ve çinko oksit bileşenlerinin kullanımlarının tamamen güvenli ve etkili olduğunu onayladı. Aynı zamanda iki bileşenin ise ne güvenli ne de etkili olduğunu belirtti. Kaçınılacak bu iki bileşen şöyle:

  • Aminobenzoik asit.
  • Trolamine salisilat.

Ayrıca FDA, kimyasal güneş kremlerinin içerisinde bulunan bileşenlerin büyük çoğunluğunun verimliliği ve güvenilirliğinin sorgulanabilir olduğunu belirtti ve bu nedenle bu bileşenlere dair daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koydu. Bu bileşenler şöyle:

  • Avobencone
  • Cinozate
  • Dioxybenzone
  • Ensulizole
  • Homosalate
  • Octinoxate
  • Octisalate
  • Octocrylene
  • Oxybenzone
  • Meradimate
  • Sulisobenzone
  • Padimate O.

Bu konuda bir diğer endişe ise muhtemel bileşen kirliliği. Yapılan son değerlendirmelerden bir tanesinde, pek çok aerosol güneş kreminin içerisinde benzen bulunduğu ve bu çok yanıcı kimyasalın uzun vadeli kullanımda ciddi sağlık sorunları doğurabileceği belirtildi. Bu bileşen ürünün içindekiler listesinde yer almasa da, benzen oluşumuna sebep olan bazı bulaşma kaynaklarının olduğu tespit edildi.

Bu bulgulardan dolayı FDA, güneş kremi üreticilerinin aerosol ürünlerinde benzen bulunmadığını test edip onaylamalarını talep etti. Bu da pek çok ürünün geri çağrılmasına sebep oldu.

Eğer dikkatli olmak istiyorsanız, çinko oksit veya titanyum dioksit içeren güneş kremlerini tercih edin çünkü bunların güvenilir oldukları biliniyor.

Güneş Kremindeki SPF Numaralarını Anlamak

Güneş kremlerinin üzerinde SPF adı verilen bir koruma faktörü değeri bulunur. Bu sayı önemlidir ancak bakılacak tek şey de değildir.

Cildiniz iki tür UV ışınına maruz kalır: UVA ve UVB. SPF ise güneş yanıklarına sebep olan UVB türüne karşı ne kadar korunma sağladığını belirtir. Ancak cilt hasarı ve cilt kanserine sebep olabilen UVA ışınlarına karşı ne kadar koruma sağladığını göstermez.

UVA ışınlarından korunmak için üzerinde geniş spektrumlu yazan güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Bu terim ürünün hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını gösterir.

Güneş kremini uygularken aza kaçmayın. Kötü bir uygulama, ihtiyacınız olan korumadan mahrum kalmanıza sebep olabilir. Pek çok yetişkinin yüz, boyun, kollar ve bacaklar için toplamda bir shot bardağı kadar miktara ihtiyacı olur.

Güneş Kremi Ne Kadar Dayanır?

Bol miktarda güneş kremi sürseniz bile, krem bir süre sonra parçalanır ve dökülür. Bu nedenle en iyi koruma için sık sık sürmek gerekir.

Güneş kreminde bulunan bileşenlerin işe yaramaları için yaklaşık olarak 30 dakika geçmesi gerekir ve bu nedenle işe yaramaları için biraz vakit ayırmalısınız. Her iki saatte bir tekrar uygulanmalılar. Hatta güneş kreminizin su geçirmez olduğu belirtilse bile, yüzdükten ve kurulandıktan sonra tekrar uygulanması daha iyi olur.

Kullanmanız Gereken Minimum SPF Değeri Nedir?

Her zaman yüksek SPF değeri mi seçilmeli? O gün ne yapacağınıza bağlı.

Sadece kısa süre dışarıda kalacağınız günlerde SPF 15 ürünleri kullanmanız uygun olabilir. Ancak dışarıda bir kaç dakikadan daha fazla kalacaksanız, en az SPF 30 seçmeniz uygun olur.

Ayrıca güneş kreminizin son kullanma tarihini kontrol etmek de önemlidir. Bir kaç yazı güneşte kavrularak geçirmiş bir güneş kremi, eskisi kadar iyi verim vermeyecektir.

Sadece Güneş Kremi Yetmez

Güneş kremi her dışarı çıktığınızda rutininizin bir parçası olmalı. Ancak güneşin ışınları o kadar güçlüdür ki, tüm işi güneş kremine yıkmanız da pek uygun olmaz.

Hiç bir güneş kremi güneşin tüm UV ışınlarını engelleyemez. Bu nedenle güneşten doğru şekilde korunmak için gölge aramalı, geniş şapkalar takmalı, güneş gözlüğüne sahip olmalı ve güneş ışınlarından koruyan kıyafetleri tercih etmelisiniz. Güneşin keyfini çıkartın ancak ona ne kadar maruz kaldığınız konusunda akıllıca davranın.