AVM’de büyük departman mağazalarda birçok seçenek arasından en uygun koşu ayakkabısını bulmak her zaman kolay olmaz.
Mutlu ayaklarla mağazadan çıkmanızı sağlamak için ayakkabının topuktan parmağa kadar düzgün şekilde oturduğundan emin olmanız gerekir. Biz de önemli mağazaların spor satış bölümlerinde görevli bölüm şeflerine sorduk. Koşu ayakkabısı satın alırken neye bakacağınızı bilmek, bir sonraki çifti alacağınız zaman için aslında bir yatırımdır. Bu aşamaları tek tek öğrenmekte büyük fayda var. Hem sakatlanmalarınız ortadan kalkacak, hem de ayaklarınız mutlu olacak!

1. Topuklar


Topuğunuz ayakkabının içinde tam oturmalı ancak sıkışmamalıdır. Eğer ayakkabınızı topuktan çok az bastırarak çıkartabiliyorsanız tamamdır. Çok rahat da çıkmamalı ya da çok da zor olmamalı.

Ayakkabılarınızın bağcıklarını bileğe doğru en son deliklerden de geçirerek deneyin. Ayaklarınız bu şekilde kaymaz. Biraz topuk hareketi olacak, fakat rahatsız derece olmasına izin vermeyin. Mağazada denerken hissettiğiniz herhangi bir sıkıntı, yola çıktığınızda sizi perişan edebilir.

* Size önerim; New Balance Fresh Foam Zante v4, fresh foam orta taban ve ayağı kusursuz saran nefes aldıran bir yapısı var. Hızlı tempoda sağlıklı ayaklarla yola devam etmek isteynler için ideal.


2. Üst Kısım


Bir ayakkabının üst kısmı, ayağınızın üst tarafı ile uyumlu olmalı. Eğer ayakkabı ayağınızın üzerinde baskı yapıyor ya da iz bırakıyorsa, o zaman sıkışma var demektir. Bağcıkları gevşetin, belki çorap sıkıntı yaratıyordur ama kesinlikle rahat olduğunuzdan emin olun. Yoksa hemen başka bir ayakkabıya bakın.

Size önerim; Adidas Supernova yastıklama özelliği ile ayağınızın üst kısmını sıkıştırmadan tabanda yumuşama ile enerjinizi size geri verir.


3. Genişlik


Ayağınız, ayakkabı tabanının dışına çıkmadan, yana doğru hareket edebilmelidir. Eğer ayak hareket edemiyorsa, hatta ayakkabı dışından bakınca yanlara taşma varsa hemen vazgeçin. Ayakkabı çok dar ise, ayak parmağınızı ayakkabı kenarında hissedeceksiniz. Bu şekilde nasıl koşabilirsiniz? İmkansız!

* Size önerim; Sublite Xt Cushion 2.0 Mt, ublite orta taban köpüğü ile yastıklama ve koruma sağlar. Doğal hareketler için tabanda snek kanallarla alan yaratır.


4. Uzunluk

Koşu boyunca ayaklar şişer ve koşu boyunca yere taban bastığında ileri uza ve yana açılır. Bu nedenle en uzun ayak parmağınız ile ayakkabı ucunun arasında baş parmağınızın ucu kadar genişlik olduğundan emin olun. Ayak parmaklarınız da serbestçe yukarı ve aşağı doğru kıpırdatabilmelisiniz.

Size önerim; Asics GEL-Kayano 26, ASICS FluidFit® üst teknolojisi ile her yöne ayağın rahat hareket etmesini sağlar. Koşucunun ayağını sıkmadan sarar ve zemine adapte olmasına yardımcı olur.


 

5. Esneklik

Ayakkabınızı giymeden önce ayağınızın flex haldeki uç noktasını kontrol edin. Topuğu tutarak ve ayakkabının ucunu zemine basarak bunu yapabilirsiniz. Ayakkabı, ayağınızın esnediği çizgi boyunca kıvrılmalı ve katlanmalıdır. Uygun olmayan şekilde hizalanan esnek bir nokta, tendon ağrısı veya plantar fasilite yol açabilirken, esneklik eksikliği Aşil tendonu veya baldır gerginliğine neden olur. Bunlar direk sakatlık demektir.

Size önerim; Nike Air Zoom Pegasus 37; yenilenen daha hafif Flymesh malzemesiyle koşu sırasında ısı birikimini azaltır. Etkisi kanıtlanmış yastıklama ve destek sistemi koşucuların beklentilerini fazlasıyla karşılar. Esnekliği ile ayak rahat hareket ederken, sarması ile de ayağı kontrolsüz bırakmaz.

 


6. Hissedin

Kemik yapınızın bilinmesi veya koşu mekaniği belirlenmesi hikayenin tamamı değildir. Ayaklarınızın kıvrımlarına ve hareketlerine uyan ayakkabıları yine de test ederek tespit etmeniz gerekiyor. Sadece yağa giyip durarak bu olmaz. Mağazanın koşu bandında, kaldırımda veya bir koridorda hızlı bir koşu için deneme yapmalısınız. Siz değişemezsiniz ayakkabı size uygun olacak.

* Size önerim; Under Armour UA SpeedForm®, Yenilikçi UA SpeedForm® yapısı ayağın şeklini alarak tam uyum sağlar ve dikkatin dağılmasını önler. Özel tasarlanmış file form hafif, rahat ve nefes alabilir özelliğe sahiptir. Ayak rahattır ve taban konusunda çok başarılı. İç ökçe desteği dikişsiz, hafif destek ve yapı sağlar.


Koşu Ayakkabısı Satın Alırken Yapılan Hatalar

Mağazalarda görevli satış temsilcileri, koşucuların ayakkabıları satın almaya geldiğinde tekrar tekrar aynı hataları yaptıklarını görüyorlar. İşte o temel hatalar:

– Ayakkabı güzel görünüyor!
Bazı sporcular maalesef ayakkabının görünümüne daha çok özen gösteriyor. Ayağın yapısı, koşarken duruşunuz hatta kilonuz bile ayakkabı satın alırken önemli, görsellik belki de en son aşama olmalı.

– En ucuz hangisi acaba?

En ucuz olan değil, en kaliteli ama indirimde olan ve size uyan ayakkabı daha önemli. Fiyat-kalite dengesinin kesinlikle değerlendirilmesi lazım. Sadece ucuz diye ayağınızı yoracak ya da uygun olmayan bir ayakkabı çöpe gidecek TL’ler demektir.

– Küçük ama iare ederim.

Edemezsiniz olmaz. Ayağınız sonra bacaklarınız ve en sonda beliniz isyan çıkartır. Ayaklarınız vücudunuzu taşıyor. Sadece günlük giyim için bile olsa küçük sıkı ayakkabılar satın almayın.

– Sanırım ayak numaram…

Olmaz ayakkabı numaranızı sanırım diyerek belirleyemezsiniz. Ayak numaranız her markanın kalıplarında farklıdır. Mutlaka rahat bir zamanda denemelisiniz. Spor türleri için bile farklı numaralar olabilir. Bu nedenle kafanıza göre bir numara belirlemek ayaklarınız için yazık olur.