Doğum kontrol hapı kullanan birisi adet döneminde gecikme veya atlama yaşadığında, hamile kaldığı düşüncesine kapılabiliyor.

Ancak başka faktörler de bunun sorumlusu olabilir.

Doğum kontrol hapları, doğum kontrolünde kullanılan popüler ve pratik bir tercih. Farklı tipleri var ve her tipin içeriğindeki adet dönemini etkileyebilecek hormon kombinasyonu farklı.

Beklenen bir adet döneminin yokluğu amenore olarak da adlandırılıyor. Doğum kontrol hapı alırken bununla karşılaşmak hayli yaygın.

Doğum Kontrol Hapları Adet Dönemini Nasıl Etkiler?

Doğum kontrol haplarında hamileliği önleyen farklı hormonlar bulunur. Bu hormonlar;
• yumurtlamayı önlerler
• rahim dokusunu incelterek döllenen yumurtanın rahme yerleşmesine engel olurlar
• serviks salgılarını kalınlaştırarak spermlerin yumurtaya erişmesine engel olurlar

Doğum kontrol hapları genellikle haftalık olarak düzenlenirler ve ilk üç hafta alınan haplarda hormonlar varken, son haftaki haplarda aktif bir ilaç bulunmaz. Bu plasebo haplar sadece kişinin her gün hap alması gerektiğini unutturmamak için alınırlar.

Doğru şekilde alındıklarında doğum kontrol haplarının %99 oranında koruyucu oldukları görülüyor.

Ancak insanlar bazı dozları atlayabiliyorlar. Ayrıca hapı aldıktan sonra kişi kusarsa, hapı tam olarak sindirmeden dışarı atmış olur. Bu faktörler etkinliğini azaltırlar ve hamilelik ile düzensiz kanama riski de yükselir.

Adet Yokluğu Sebepleri

Aşağıdaki faktörlerden bir tanesi doğum kontrol hapları alırken adet yokluğuna sebep olabilir.

Hapın Cinsi

Bazı doğum kontrol hapları adeti durdurur veya düzensiz hale getirirler. Mevsimlik hap olarak adlandırılan bazı türleri ise kişinin yılda 4 defa adet olmasını sağlar.

Herkes farklı ve bu hapların etkileri her zaman öngörülebilir değil. Eğer son zamanlarda yeni bir hap alınmaya başlanırsa, bedenin buna kendini ayarlaması gerekir, bu da adetin atlanmasına sebep olabilir.

Stres

Stres adet döngüsünü etkiler ve onun uzamasına veya kısalmasına sebep olur. Bazı vakalarda stres adet döngüsünü tamamen durdurabilir.

Hızlı Kilo Kaybı

Hızlı kilo vermek bedende yük yaratır. Örneğin aşırı bir diyet yapan kişide kalori yoksunluğu, yumurtlama için gerekli olan hormonların üretimine engel olur.

Fazla Kilolu ve Obez Olmak

Fazla kilolu kadınlarda normalin üstünde östrojen üretimi olur. Bu da adetin düzensiz olmasına veya durmasına sebep olabilir.

Aşırı Spor

Yoğun spor vücudu yük altında bırakabilir ve bu da hormonal dengesizliklere sebep olabilir. Neticesinde düzensiz adet dönemleri yaşanabilir.

Hastalıklar

Bazı hastalıklar adetin durmasına sebep olurlar. Özellikle polikistik over sendromunda bu yaygındır.
Eğer adetler durursa ve sebebi hamilelik değilse, doktor hastalıkları eleyebilmek için daha fazla test uygulayabilir.

Hamilelik

Haplar doğum kontrolü için etkili ürünler olsalar da, her zaman bu kadar etkili olmayabilirler. Nadiren de olsa doğum kontrol hapı alırken hamile kalmak mümkün.

Hamile olduğundan şüphelenenlerin hemen test yaparak belirsizliği ortadan kaldırmaları gerekir.

Adetin Gecikmesi Hamilelik Anlamına mı Gelir?

Hamilelik adetin gecikmesinin sebeplerinden sadece bir tanesi.

Kişinin doğum kontrol haplarını talimatlara uygun şekilde alırken bile hamile kalabileceğinin farkında olması gerekir. Cinsel olarak aktif olan ve adeti geciken yahut sadece hafif lekelenmeler olan herkes bir hamilelik testi yapmalı veya doktoruyla görüşmeli.

Hap atlandığında hamile kalma riski de artıyor. Bu hamileliklerin büyük kısmı kişinin iki veya daha fazla dozu arka arkaya atlaması sonucunda oluşuyor.

Hamileliğin erken belirtileri arasında şunlar var:

• bulantı ve kusma
• memelerde hassasiyet
• düşük enerji düzeyi ve sersemlik
• alt belde ağrılar
• normalden daha fazla idrara çıkma

Bu işaretlerden bazıları adetin gecikmesinden sonra 1 hafta içerisinde ortaya çıkabilirler. Beklenen adet gelmediyse ve başka belirtiler varsa test yapılmalı.

Ne Zaman Adet Beklenmeli?

Doğum kontrol hapları yumurtlama döngüsünü düzenlerler. Çoğu hap çeşidi 4 haftalık periyotlar halinde işlev gösterir. Bu hapları kullanan birisi her 28 günde bir adet beklemelidir.

Doğum kontrol hapının tipine göre bazılarında adet normalden daha sık da olabilir. Bazıları içinse tamamen durabilir.

Sonuç Olarak

Geciken adetin sebebini öğrenmenin en kolay yolu gebelik testi. Bir tane eczaneden alıp evde uygulayabilirsiniz yahut doktorunuzdan kan testi isteyebilirsiniz.

Geciken adet altta yatan bir tıbbi rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Eğer adet dönemleri düzensiz olmaya devam ederse veya beklenmedik şekilde durursa, doktorunuzla görüşün.

Doktor size tıbbi geçmişinizi, cinsel geçmişinizi, ailenizin tıbbi geçmişini ve başka soruları sorabilir.
Eğer başka bir rahatsızlıktan şüphelenirse sizi bir uzmana yönlendirebilir veya daha fazla test de isteyebilir.