Doğum kontrol hapı almak bir kadının hiç bir zaman hamile kalmak istemeyeceği anlamına gelmiyor. Zamanı geldiğinde hamile kalmak istediğinizde, bunun ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Bu sorunun cevabı sadece hapı ne zaman bıraktığınıza göre değil, aynı zamanda yaş ve genel sağlık gibi diğer faktörlere de dayanıyor.

Doğum Kontrol Hapını Bıraktıktan Sonra Hamile Kalmak Hakkında Kısa Bilgiler

• ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, 15-44 yaş arasındaki kadınların neredeyse %62’sinin doğum kontrol yöntemi kullandığını belirtiyor.
• Pek çok doğum kontrol hapı seçeneği mevcut.
• Hap almak bazen adet döngüsündeki düzensizlikleri gizleyebilir.
• Hapı bıraktıktan hemen sonra adet döngüsü kendini tekrar kurana kadar hamile kalınamayabilir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Çalışır?

Doğum kontrol haplarının aşağıdakiler dahil olmak üzere bir kaç amacı vardır:

• düzenli hormon seviyelerini korumak
• yumurtlamaya sebep olan östrojen yükselmesini durdurmak
• vajinal sıvıyı yoğunlaştırarak spermin yumurtaya ulaşmasını engellemek

Hamileliği önlemenin yanında doğum kontrol haplarının kadınlara başka faydaları da var. Bunlar arasında adet sırasında azalan kanama ve kramplar ile yumurtalık kisti riskinde düşüş bulunuyor.

Her gün aynı saatte alındığı zaman doğum kontrol hapları kadınlarda hamileliği kombine haplarda %91 oranında, mini haplarda ise %95 oranında engelliyorlar.

Kadın hamile kalmak istediğinde ise hapı almayı bırakıyor.

Adet Döngüsünün Tekrar Kurulması Ne Kadar Sürer?

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Hizmeti’ne göre kadınların adet düzeni hapı bıraktıktan sonra 3 ay kadar düzensiz olabilir.

Doktorlar hap bırakıldıktan sonra oluşan ilk adeti “yoksunluk kanaması” olarak adlandırıyorlar ve bu dönemdeki kanama düzeni hap sırasındakinden farklı oluyor.

Doktorlar bir sonraki adeti ise “doğal adet” olarak nitelendiriyorlar ve bu biraz daha standart adet dönemine benziyor.

Düzensiz adet döngüsü veya haptan sonra doğal adet döngüsünün kurulma süreci kadının hamile kalma yeteneğini etkileyebilir.

Çalışmalar Ne Diyor?

Doğum kontrol hapları kullanmak, hapı bıraktıktan sonra diğer doğum kontrol yöntemlerine göre gebeliği 2 ila 6 ay arasında geciktirebiliyor. 2013 yılında Danimarka’da yapılan bir araştırmada bunun tespiti için 18-40 yaş arasında 3727 kadın değerlendirmeye alınmış.

Katılımcılara 12 ay süren ve her ay doldurmaları gereken bir anketler serisi gönderilmiş ve hamileliğin oluşup oluşmadığı araştırılmış.

Araştırmacılar, hapları uzun süredir kullananların, kısa süredir kullananlara göre daha yüksek gebelik ihtimallerinin olduğunu tespit etmişler.

Benzer şekilde, hapların uzun vadeli kullanımı hamile kalma ihtimali üzerinde negatif etki yaratmamış.

21 yaşından önce doğum kontrol hapları kullanmaya başlamış olan kadınların, hapları 21 yaşından sonra kullanmaya başlayanlara göre daha zor hamile kaldıkları da tespit edilmiş.

Araştırmacılar erken yaşlarda doğum kontrol haplarının alınmasının ileri yaşlarda alanlara göre adet döngüsünde daha fazla bozulmaya sebep olabileceğini düşünüyorlar.

2009 yılındaki daha eski bir araştırmada ise geçmişte doğum kontrol hapları kullanmanın kısa vadede veya 1 yıllık gebelik denemelerinde herhangi bir etki yaratmadığı görülmüş.

Hapı Bırakırken Düşünülecekler

Hapı bıraktıktan sonra gebelik ihtimalini etkileyen faktörlerin bazı örnekleri şöyle:

• Kadının genel sağlığı: Tiroid bozuklukları, hipofiz bezi bozuklukları, polikistik over sendromu gibi faktörler gebelik şansını etkiler. Obez veya aşırı zayıf olanlar da gebelikte zorluk yaşayabilirler.

• Kadının üreme sistemi sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, fallop tüpü tıkanmaları ve endometriyoz geçmişi olan kadınlarda gebe kalmak daha zor.

• Erkeğin üreme sistemi sağlığı: Düşük sperm adetleri çiftin hamile kalma ihtimalini etkileyebilir.

• Cinsellik sıklığı: Gebelik için düzenli cinsellik genelde 2-3 günde bir olarak tanımlanıyor. Daha az cinsellik yaşamak hamilelik ihtimalini azaltıyor.

• Kadının yaşı: Hamilelik oranları kadınlar 35 yaşına geldikten sonra düşüyor. İstatistiklere göre 19-26 yaş arasındaki kadınların %92’si korunmasız seks ile 1 yıl içinde hamile kalıyor. 35-39 yaş arasındaki kadınlarda ise bu oran %82’ye düşüyor.

Çoğu doğum uzmanı, doğurganlığın ölçümünde 1 yıl korunmasız seksi baz alıyor. Eğer çift 1 yıl düzenli seksin ardından çocuk sahibi olamazsa, daha fazla değerlendirme yapılması gerekiyor.

Sonuç Olarak

Hamilelik konusunda pek çok faktör var. Hapı bırakmak önemli bir adım olsa da, gebelik için kadının vücudunun en iyi sağlık kondüsyonunda olması gerekiyor.

Sağlıklı hamileliği garanti altına almak için bir kaç adım atılabilir:

• doğum anomalilerini engellemek için prenatal vitaminler ve folik asit takviyeleri alınabilir
• sigara bırakılabilir
• alkol tüketilmeyebilir
• stres en düşük düzeyde tutulabilir

Hapı bırakmak gebelik sürecini kısa bir süre daha engelleyebilir ancak bazı kadınlar hapı bıraktıkları anda hamile de kalabilirler.

Dolayısıyla, gebelik denemelerine başlandığı anda kadınların hamilelikte bedenlerine bakmaya hazır olmaları gerekiyor.