Bebeğin gelişimi sırasında yaşanan 9 aylık azalan cinsel aktivitenin ardından çiftler bebek sahibi olduktan kısa süre sonra ilişkiye devam etmeye hazır olabilirler. Ancak doğumdan sonra güvenli şekilde cinselliği yaşamak için ne kadar beklemek gerekiyor?

Genel olarak vajinal veya sezaryen doğumun ardından 5-6 hafta sonrasına kadar bireylerin cinsel ilişkiden kaçınmaları öneriliyor.

Ancak cinsel ilişkiye devam etmeden önce doktorunuzla konuşmanızda da fayda var.

Sıklıkla, özellikle de sezaryen vakalarından, epizyotomiden ve yırtıklardan sonra 6 hafta boyunca doktorunuz cinsel ilişkiye onay verene kadar beklemeniz öneriliyor.

Çocuk doğduktan sonra beden kanamaların durduğu, yaraların iyileştiği ve rahim ağzının kapandığı bir iyileşme dönemindedir.

Özellikle ilk iki hafta içerisinde olmak üzere çok erken ilişkiye girmek doğum sonrası kanama ve rahim enfeksiyonu riskini arttırdığı için önerilmiyor.

Bebek doğduktan sonra kadının ne zaman cinsel ilişkiye hazır olacağı şunlar dahil olmak üzere bir kaç faktöre göre değişiklik gösteriyor:

• ağrı düzeyleri
• yorgunluk
• stres
• cinsel istek
• cinsellik veya hamilelik korkusu
• vajinal kuruluk
• doğum sonrası depresyon

Doğumdan Sonra Cinsel İlişki Nasıl Hissettirecek?

Doğum sonrası dönemde yaşanan hormonal değişimlerden dolayı pek çok kadın vajinal kuruluk yaşıyor ve bu durum emziren kadınlarda 4-6 haftalık klasik dönemden daha uzun sürebiliyor, çünkü dolaşımdaki östrojen düzeyi düşük kalmaya devam ediyor.

Emzirme de cinsel isteğinizi azaltabilir. Kandaki hormon düzeylerinin düşük olmasının yanında doğumda atılan kesiklerden dolayı bir kaç ay boyunca ağrılı cinsel ilişki ortaya çıkabilir.

Hamilelikten sonra cinsel ilişkideki ağrıları azaltmaya yönelik bazı tedbirler şöyle:

• cinsel pozisyon değişimleri ile penetrasyon derinliğini kontrol etmek
• vajinal kayganlığı arttırmak
• ağrı kesici almak
• mesaneyi boşaltmak
• sıcak bir banyo yapmak

Kremler veya jeller gibi vajinal kayganlaştırıcılar vajinal kuruluk belirtilerini gidermekte etkili olabilirler. Eğer bariyer tipi bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız, su bazlı bir kayganlaştırıcı lateksi zayıflatmamak için öneriliyor.

Alternatif olarak oral veya elle uyarım da bu iyileşme sürecinde bir seçenek olabilir. Bazıları için bir pelvik taban rehabilitasyonu uzmanı ile görüşmek de doğum sonrası ağrıların tedavisi ve değerlendirme için iyi olabiliyor.

Çocuk doğurduktan sonra cinsellik biraz farklı hissettirebilir çünkü vajinal kas tonusu ve esnekliği değişmiştir. Genelde vajinal kas tonusundaki gevşeklik geçicidir ancak genetik, bebeğin boyutu, önceki doğumların adedi ve Kegel egzersizlerinin kullanımı gibi farklı faktörlerden etkilenir.

Hormonlar ilginç ve bazen uygunsuz belirtilere sebep olabilirler. Örneğin cinsel ilişki sırasında orgazma verilen hormonal tepkiden dolayı göğüslerden süt sızabilir. Bu belirtiyi azaltmak için cinsellikten önce bir miktar sütü pompayla almanız iyi olabilir.

Kegel Egzersizleri

Pelvik taban kaslarına uygulanan Kegel egzersizleri bebeğin doğumunun ardından vajinal bölgeye güç ve istikrar kazandırılmasına yardımcı olurlar.

Basittirler ve neredeyse her yerde yapılabilirler.

İlk adım pelvik taban kaslarını bulmak. Bunları bulmak için tuvalete gittiğinizde idrarınızı durdurmaya çalışın. Kasılmayı hissettiğiniz nokta pelvik taban kaslarıdır.

Kegeli doğru şekilde uygulamak için şu adımları takip edin:

• Göğüs, karın, kalça ve baldır kaslarınızı rahatlatın
• Kasları bulma aşamasında yaptığınız gibi pelvik taban kaslarını sıkın. Hayali bir idrar akışını durdurmaya çalışıyormuşsunuz gibi hareket edin.
• Bu durumu 5-10 saniye boyunca sürdürün.
• Anüste, mesanede veya vajinada bir sıkılaşma, yukarı yönlü hareket hissedeceksiniz. Bu Kegeli doğru şekilde uyguladığınız anlamına gelir.
• 5-10 saniye dinlenin ve 10 defa tekrar edin.
• Günde 3 defa tekrar edin.

Kaslar daha güçlü hale geldikçe her kasılmayı uzatma ve set adedini arttırma imkanı elde edeceksiniz. Zaman içerisinde bu cinselliği daha az ağrılı ve daha keyifli hale getirebilir.

Doğumdan Sonra Doğum Kontrol Seçenekleri

Doğumdan sonra güvenilir bir doğum kontrol yöntemi istenmeyen hamilelikleri önlemek için önemli. Hemen doğum kontrol istiyorsanız prezervatif ve sadece progestin içeren hapları tercih edebilirsiniz.

Bakır veya hormonlu spiral yahut diyafram kullanımı gibi konuların doktorunuzla görüşülmesi gerekiyor.

Eğer hem östrojen hem de progesteron içeren doğum kontrol yöntemleri ile ilgileniyorsanız, yani haplar ve vajinal halkaları düşünüyorsanız, hangisinin uygun olacağını doktorunuzla görüşün.

Doğumdan sonra ne zaman ilişkiye girileceği kadın ve onun partneri arasındaki özel bir kişisel karar. Kadınlar mevcut olabilecek endişe kaynakları için partnerleri ve doktorları ile görüşmeliler.