Bebek sahibi olmaya çalışmak, hem erkek hem de kadın için heyecanlı olduğu kadar streslidir. Bazı çiftler kısa zaman içerisinde bebek sahibi olabilirken bazılarında ise bu süreç uzayabilmektedir.

Doğurganlığınızı doğal yollarla arttırmak ve desteklemek için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Aşağıda yer alan öneriler ile çiftler, bebek sahibi olma ihtimallerini arttırma şansını elde edebilirler.

1. Sağlıklı kilonuzda olun

diyet

İdeal kilo, kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Hamile kalmak için bir kadın için ideal olan kilo bir diğeri için ideal olmayabilir.

Normal kilosunda olmayan, zayıf ya da obez olan kadınlar hamile kalma konusunda zorluklar yaşayabilir. Bunun nedeni, kilonun hormonların düzenlenmesini ve dolayısıyla yumurtlamayı etkileyebilmesinden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı kilonuzda olarak yumurtlamanızın düzenli olmasına yardımcı olabilir ve bu sayede hamile kalma olasılığınızı arttırabilirsiniz.

2. Sperm sağlığına dikkat edin

Hamilelik söz konusu olduğunda genelde kadına ve kadının yumurtalarına odaklanılsa da sperm sağlığı da oldukça önemlidir.

Spermlerin sayısı, hareketliliği ve şekli gibi faktörler, sperm sağlığını oluşturmakta ve sperm sağlığını korumak için yapılabilecek şeyler bulunmaktadır.

Sperm sağlığını korumak isteyen erkeklerin sağlıklı kiloda olmaları, sağlıklı beslenmeler, streslerini kontrol altına almaları ve düzenli olarak egzersiz yapmaları önemlidir.

Aynı zamanda sigarayı bırakmak, alkol tüketimini kısıtlamak ve toksinlerden uzak durmak gibi şeyler de sperm sağlığını desteklemek açısından önemlidir.

Sperm sağlığı için önemli olan bir diğer konu ise cinsel organların sıcaklığına dikkat etmek olacaktır. Testislerin çok fazla sıcağa kalmaması, spermlerin sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Bunun için rahat iç çamaşırlar tercih edebilir, çok uzun süreler oturmaktan kaçınabilir ve sauna gibi sıcak ortamlara girmekten uzak durabilirsiniz.

3. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunun

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak, yalnızca genel sağlık açısından değil, aynı zamanda doğurganlığın korunması açısından da önemlidir. Örneğin, bel soğukluğu ve klamidya gibi sorunlar, hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık sorunlarına neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak için öncelikle kondom gibi bariyer yöntemler kullanmalı ve partner sayınızı kısıtlamalısınız. Tek eşli ilişki yaşayan kişiler ise  partnerlerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmış olduklarından emin olmalıdır.

4. Sık sık ilişkiye girin

Hamile kalmaya çalışan çiftler, özellikle kadının o ay içerisinde en doğurgan olduğu zamanlar vajinal ilişkiye girmelidir.

Kadının adet döngüsü içerisinde en doğurgan olduğu günler, yumurtlamadan beş gün öncesi ve iki-üç gün sonrası olmaktadır. Bu ise 28 günlük bir adet döngüsünde adet gördükten sonraki 10. ila 16. günler arasına denk gelmektedir.

Kadının doğurgan olduğu günlerde her iki günde bir ilişkiye girmek, çiftlerin bebek sahibi olma ihtimallerini arttıracaktır.

5. Kayganlaştırıcı seçerken dikkatli olun

Bazı çiftler cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullansa da bazı kayganlaştırıcılar doğurganlık dostu değildir.

Bu nedenle kayganlaştırıcı seçerken dikkatli olmalı ve üründe yer alan bilgileri dikkatli bir şekilde okumalısınız. Bazı kayganlaştırıcılar spermin hareketliliğini kısıtlayarak gebeliği engelleyebilmektedir.

6. Alkolü ve kafeini ölçülü tüketin

alkolü sınırlandırma
alkolü sınırlandırma

Doğurganlığını arttırmak isteyen kadınların ve erkeklerin alkollü içecekler konusunda dikkatli olmaları gerekir.

Aşırı alkol tütmek erkeklerde testosteron hormonunun üretimini azaltabilmekte ve bu da iktidarsızlığa neden olabilmekte ve vücutta üretilen spermi azaltabilmektedir.

Kadınlarda ise yumurtlama sorunlarına yol açabilmekte ve bu nedenle kadının hamile kalma becerisini etkileyebilmektedir.

Alkolün yanı sıra kahve konusunda da dikkatli olmak gerekir. Günde 500 mg’ın üzerinde kafein tüketmek doğurganlığa zarar verebilmektedir. Bu nedenle hamile kalmaya çalışırken günlük kafein tüketiminizin maksimum 200-250 mg olmasına dikkat edin.

7. Sigara içmeyin

Sigara içmenin sağlığımız için kötü olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigara, genel sağlığın yanı sıra hamile kalabilmeyi de etkileyebilmektedir. Hamile kadınların ve hamile kalmak isteyen kadınların sigara içmemesi gerekir.

Sigara, erkeklerde sperm üretiminin azalmasına, sperm hareketliliğinin azalmasına ve sperm DNA’sının zarar görmesine neden olabilirken kadınlarda ise yumurtalıkların erken yaşlanmasına neden olabilmektedir.

8. Aşırı egzersiz yapmayın

Egzersiz yapmak sağlık açısından faydalı olsa da bebek sahibi olmaya çalışırken aşırı egzersiz yapmaktan kaçınmak gerekir.

Haftalık 5 saatin üzerinde olacak şekilde aşırı egzersiz yapmak, yumurtlamayı ve progesteron hormonunu baskılayarak kısırlık sorunlarına yol açabilir.

Elbette herkesin fiziksel aktivite seviyesi ve zindelik durumu farklı olduğu için aşırı egzersiz tanımı, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle sizin için ne sürede ve ne yoğunlukta egzersiz yapmanızın uygun olduğunu doktorunuzla konuşmanız en iyisi olacaktır.

9. Toksinlere dikkat edin

Bazı kimyasallar hem kadında hem de erkekte kısırlığa neden olabilmektedir.

Özellikle kuru temizleme, matbaa, sanayi, tarım, kuaförlük ve diş asistanlığı gibi alanlarda çalışan kişiler çeşitli kimyasallara maruz kalabilmektedir. Bu alanlarda çalışan kişilerin, doğurganlıkları ve risk faktörleriyle ilgili olarak doktorlarıyla konuşmaları gerekir.

10. Doğurganlığınızı doğum kontrol hapları ile koruyun

Doğurganlığı arttırmak için doğum kontrol hapı kullanmak saçma gibi görünse de aslında haplar doğurganlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Doğum kontrol hapları yumurtlamayı durdurabilir, üreme sistemini sakinleştirebilir ve yumurtalıkları yaşlanmaktan koruyabilir. Çikolata kisti ve rahim miyomları olan kadınlarda rahim içi doku büyümesinin kontrol altına alınması gerekir. Çikolata kisti ağrılı adet dönemlerine neden olabilir ve fallop tüplerine zarar verebilirken miyomlar ise hamile kalmayı zor hale getirebilmektedir.

Belli sağlık sorunlar için doğum kontrol hapı kullandıktan sonra bıraktığınızda döngünüz, hap kullanmadan önceki haline geri döneceği için doğurganlığınız bu durumdan etkilenmeyecekti