İnsanların dokunulmaya ihtiyaçları var. Dokunmak ise tüm memeliler için çok güçlü bir iyileştiricidir. Gerçekten de binlerce yıldır birçok kadim uygarlık fiziksel, zihinsel ve ruhsal rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla masajın değişik biçimlerini kullanmıştır. Araştırmalar bize dokunmanın stres hormonlarını azaltıcı, depresyonu yatıştırıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici ve ağrı giderici özelliklerini gösterince binlerce yıldır uygulanan “masajın” sadece basit bir halk geleneği olmadığını daha iyi anlamıyor muyuz? Bu arada en etkili masajın uzman terapistlerce yapıldığını sanmayın, bence en etkili masaj size özenen, şefkat ve iyi niyetle size dokunan bir sevdiğiniz, aile ferdiniz, arkadaşınız hatta kendiniz tarafından yapılan masajdır.

Masaj dendiğinde hep aklımıza nedense rahatlatıcı, gevşetici masajlar gelse de, masaj sistemleri içerisinde canlandırma ve zindeleştirme etkisiyle yapılan masajlar da mevcut. Masaj kan dolaşımını uyararak en derinde bulunan kaslardan toksinlerin arınmasını ve bu kaslara besleyici maddelerin gönderilmesini sağladığı gibi dokunmanın türüne bağlı olarak rahatlama ve arındırmada da etkilidir. Masajla bedensel, psikolojik ve ruhsal olarak rahatlayabiliriz. Hafif dokunuşlarla yapılan masaj duygusal blokajları çözmek, vücudumuzun enerji akımını dengelemek için harika bir yöntemdir. Enerji masajları vücudumuzun enerjisini yükseltmek için her zaman en iyi yardımcımdır.

Aşağıda faydalanabileceğiniz harika masaj metotlarımı bulacaksınız.

Akupresür

Akupresür’den bahsetmeden geçemeyeceğim. Akupresür, Çin tıbbının temeli olan Akupunktur’un iğnesiz yapılanı diye de adlandırılabilir. Akupunktur noktalarına parmakla yapılan basınçlar, akupresür’ün temelini oluşturuyor. Londra’da aldığım aromaterapi eğitimimin önemli bir kısmında öğrendiğim Çin Tıbbı, felsefesini insan vücudu üzerindeki enerji kanallarının (meridyenler), altın ve gümüş iğneler, otlar, bitkisel karışımlar ve başka metotlar ile dengelenmesi şifa sistemini yani akupunkturu ve shiatsu’yu öğrendiğim dönemde akupresür ile de tanıştım. Akupresür noktaları meridyen noktalarımız. Ağrının giderilmesinden, yorgunluğa, aşırı kanamadan sivilcelere kadar çok geniş etki alanı olan bir metot. Ağrı sorunları için akupresür uygulaması ise en yaygın olanı.

Akupresür noktalarını kullanarak, ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Metot basittir, aşırı yorgunluk, travmalar, stres, kimyasal dengesizlikler ve zayıf dolaşım gibi nedenlerden dolayı kas dokularını kasar, spazma ve gerginliğe neden olur. Bu da kasların çevresinde laktik asit salgılanmasında neden olur. Bu noktalara akupresür uygulaması ile kasları rahatlatılır, kan dolaşımı rahatlar, toksinler rahatlatılır. Dolaşımınızın yükselmesi etkilenmiş alanlara oksijen ve besleyici pek çok elementi taşıyacağı için hastalıklar sizi kolayca bulamayacak, bağışıklığınız artacak, uzun ve sağlıklı bir hayatı sağlayacak. Aslında burada tek önemli konu kitabımın girişinde de bahsettiğim Çi, kanımız ve oksijenimiz de Çİ elementler. Yeterli alınmadıklarında, akışlarında bir kısıtlanma olduğunda orada hayat azalıyor. Akışın önünü açıp, normal seyrine döndürdüğümüzde vücudumuzun bio elektrik ve Çİ dengesi yerine gelecek.

 

En Önemli Şikayetler İçin Akupresür Noktaları

 

Huzursuzluk ve kaygıyı gidermek için

İç bileğinizin geniş kısmını parmağınızla sıkıca 2-3 dakika kadar bastırın.

 

TCM Kalp- 7

 

 

Depresyon

Diz kapağınızın sağ ve sol dış taraflarına bastırın. Bu nokta mide meridyeni noktası. Midemiz ve bağırsaklarımız ikinci beynimizin olduğu bölüm. Sinirsel her türlü rahatsızlık ve depresyon hissettiğinizde bu bölgeye baskı yapın.

 

 

Kendinizi yorgun ve enerjinizi tükenmiş hissettiğinizde

Kaburgalarınızın orta noktası, göbek deliğinizin iki parmak altındaki 2 nokta, Diz kapağınızın sağ ve sol dış taraflarında yer alan mide meridyeni noktalarına baskı yapmak, enerjinizi yükseltir.

 

Kronik yorgunluk şikayeti yaşayanlar, diz kapağının sağ ve sol dış taraflarında yer alan mide meridyenine ve omzunuzun üst orta noktalarına bastırarak kronik yorgunluk şikayetinizi giderebilirler.

 

El Refleksolojisi

 

Masaj bölümünün içine refleksolojiyi de koydum. Kendi başınıza, çocuğunuza kolaylıkla uygulayabileceğiniz refleksoloji çok faydalı. Daha sağlıklı olmak, kendimizi daha iyi hissetmek için vücudumuzdaki enerji bölgelerini aktive etmeliyiz. Belli bir noktaya uygulanacak basıncın enerji bloklarını ortadan kaldıracağı ve uyarıcı ya da gevşetici bir etkide bulunacağı varsayılır. Çin tıbbında meridyen adını verdiğimiz enerji kanallarımızın ve organlarımızın ayaklarımızın ve ellerimizin altında olduğu prensibiyle binlerce yıldır uygulanan refleksoloji, enerji dengelemesi için en iyi uygulamalardan biridir. Basit mantıkla rahatlatmak istediğiniz noktaların üzerine parmaklarınızla bastırmanızdır.

 

Spor Masajı

 

Stres, yetersiz sıvı alımı, kötü duruş, yorgunluk, aşırı kullanım liflerin birbirine yapışmasına, buradaki kasların ağrımasına yol açar. Spor masajı gerilen kasları gevşeterek vücudunuzu rahatlatır. Düzenli ve hedefe yönelik uygulama adalelerdeki laktik asidi yok etmeye yardımcı olur. Bu masajdaki derinlemesine giden vuruşlar vücut sıvılarını hareketlendirici etki yapar ve aynı zamanda kanın kalbe ve ciğerlere daha çabuk geri dönmesini sağlar. Masaj yaptırmaya hepimizin vakti ve bütçesi olmayabilir, ancak şu basit 4 hareketle spor sonrası yaşayacağımız sıkıntıları azaltabilir, ağrıları ve gerginlikleri hafifletebiliriz. Masajınızı aşağıda ağrı giderici ve laktik asidi dağıtıcı özellikte spor sonrası masaj için ideal yağlardan hazırladığım formülümle masajınızı yapabilirsiniz.

 

Spor Masaj Yağı:

  • 35 ml jojoba yağı
  • 20 ml tatlı bademyağı
  • 10 ml argan yağı
  • 20 damla servi (Cupresus sempervirens) öz yağı
  • 12 damla ardıç (Juniperus communis) öz yağı
  • 8 damla sedir (Cedrus atlantica) öz yağı

 

50 ml kahverengi bir cam şişe içine ekleyiniz.

Tetik Nokta Masajı

 

Hani bazen hiç ağrımasa bile vücudunuzda bir yere bastırdığınızda inanılmaz bir ağrıyla sıçrarsınız ya, işte o nokta tetik noktanızdır. Bazen sessiz, bazen sürekli bir ağrıyla kendini gösteren tetik noktalar, kronik ağrı sorunlarıyla kendini gösteren, kas dokusundaki kasılma düğümcükleridir. Tetik noktaları, vücudumuzdaki 200 çift kasın herhangi bir yerinde gelişip rahatsızlık yaratabilir. Sessiz tetik noktalarınız olabileceğinden hiç şüphelenmeyebilirsiniz ama onları saptamak çok kolaydır. Bastırıldıklarında çok ağrılıdırlar. Bu sessiz tetik noktalar, en ufak gerilme veya zorlanmayla bile aktive olabilirler. Tetik noktaları bastırıldığında çok ağrır, daima kas liflerinin orta noktasında bulunur. En şiddetli ağrılı bölgeler, kasların kemiklere tutunduğu yerde veya yakınında bulunur. Tetik noktaların ağrılarının aylar, yıllar sürdüğü kronik durumlarda kasların kemiklere tutunma yerlerindeki gerilim, eklemde bozulmalara dahi neden olabilir. Tetik noktalar sağlığımızı çok ciddi etkileyebilir; fonksiyon bozukluğu belirtileri, kas sertliği, halsizlik, ödem, bulantı, baş dönmesi, duruş bozuklukları gibi nedenini başka yerlerde arayacağınız şikâyetleriniz belki de hain tetik noktalarla ilgili olabilir. Bir aromaterapist olarak tetik nokta tedavisinden şikâyet eden pek çok hastamda çok faydalandığım metot, derin doku masajı, en kolay uygulanan yöntemdir.

 

Derin Doku Masajı

 

Yukarıda da bahsettiğim kronik kas ağrı ve kasılmalarının çözülmesinde etkili olan derin doku masajı, kas ve bağdokuyu, daha derin seviyelere baskı uygulayarak iyileştirmeye yönelik bir tekniktir. Diğer masaj türlerine göre daha derin ve direkt olarak kasların üstüne sert baskı uygulanır ve baskı daha uzun süre korunur. Seans öncesi, ağrılı ve kasılmış kaslar ve bu kaslara dayalı hareket kısıtlanmaları dikkatle değerlendirilir. Ben genelde uygulamada hastanın durumuna göre derin doku basıncı, aküpressür, tetik nokta ve kas esnetme tekniklerini harmanlıyorum. Ağrıkesici ve kas gevşetici özellikteki aromaterapi yağları ile masajın etkisini artırıyorum. Sizlerle formüllerini paylaştığım aromaterapi yağlarınızı mutlaka kullanarak ritmik ve hafif basınçlı hareketlerle yapacağımız bir masaj yorgunluğumuzu alır, kan dolaşımımızı hızlandırarak bizi hem dinamik hem de enerjik yapar.

 

Masajla Baş Ağrısını Giderme

 

Baş ağrısının nedenleri ve çözüm yolları üzerine Doğu ve Batı kültüründe farklı görüşler hâkimdir. Batı’da; deriyi kafaya bağlayan ince kasların ve boyun kaslarının stres vb. nedenlerle sertleşmesi nedeniyle baş ağrısı olduğu düşünülür. Yapacağımız baş masajıyla bu kaslar gevşetilir, yumuşatılır ve baş ağrısı azaltılır veya tamamen giderilebilir. Doğu eski şifa öğretileri her zaman rahatsızlığın bir dengesizlikten geldiğini bilir, baş ağrısının da; yaşam enerjisi denilen Çi ya da Ki’nin kafa etrafında aşırı biriktiği, akış ve dağılımı bozduğu zaman ortaya çıktığına inanırlar. Yapılan baş masajının kafa etrafındaki eşitsiz enerji birikimine son verdiğine inanılır. Sizde yoğun bir gün ortasında, işlerden kafanızı kaldıramadığınızda, her şey üstünüze geliyormuş gibi hissettiğinizde benim gibi tüm yüzünüzü ve başınızı parmak uçlarınızla iyice ovalayın. Ellerinizi gevşekçe yumup, hava doldurup balon yaptığınız yanaklarınıza hafif vuruşlarla masaj yapın. Saç diplerinize, yüzünüze parmaklarla baskılar yaparak yapacağınız masajdan sonra hem çok rahatlayacak, hem de tekrar enerjinizi kazanacaksınız.

 

Rahatlatıcı Vücut Masajı

 

Cildimize çok yumuşak hareketlerle dokunduğumuzda cildimiz üzerindeki sinir alıcıları beynimize rahatlama sinyalleri gönderir. Bu da sinirli, gergin anlarımızda bizi rahatlatır. Çok yumuşak ve ritmi yavaş ovalama ve sıvazlama hareketleriyle yapabilirsiniz. Bulunduğunuz mekan ılık olursa, biraz hafif ışık ve sizi sakinleştiren müzik eşliğinde sevdiğiniz birinden alacağınız masajın her türlü şifası var.

 

 

Burada aromaterapi devreye giriyor. Size harika formüllerim var.

 

Rahatlatıcı Masaj Yağı Karışımı:

 

Buram buram egzotik diyarlar kokan bu masaj yağı içerisindeki ylang ylang ve patçuli aynı zamanda afrodizyak ve duyuları canlandırıcı özelliktedir. Sadece fiziksel değil zihinsel olarak da rahatlamak isterseniz formülüm tam size göre…

 

30 damla bergamot öz yağı

30 damla limon öz yağı

10 damla paçuli öz yağı

10 damla ylang ylang öz yağı

Tüm malzemeyi 100 ml tatlı badem veya kayısı çekirdeği baz yağına ekleyip kahverengi cam bir şişeye aktarın. Güneş ışığı görmeyen bir yerde oda ısısında saklayın.Yaralara, yanıklara yara merhemi gibi, masaj yağı olarak, banyo küvetinize koyarak veya sonrası nemlendirici olarak cildinizde kullanabilirsiniz.

Ayşe’nin Her Derde Deva Lavanta Masaj Yağı:

İçerisindeki rahatlatıcı, sakinleştirici özellikteki yağlar ile formülize ettiğim bu karışım aynı zamanda yara ve yanık iyileştirici özellikleri nedeniyle ailenizin ecza dolabında bulundurması gereken muhteşem bir ürün.

 

100 ml İçin:

 

50 ml tatlı bademyağı

20 ml kalendula yağı

20 ml kantaron yağı

10 ml argan yağı

60 damla lavanta öz yağı

15 damla teatree (Hint defnesi) öz yağı

 

Tüm malzemeyi kahverengi cam bir şişeye aktarın. Güneş ışığı görmeyen bir yerde oda ısısında saklayın.Yaralara, yanıklara yara merhemi gibi, masaj yağı olarak, banyo sonrası nemlendirici olarak bebeğinizden dedenize herkese kullanabilirsiniz.