Bundan 10 sene öncesine kadar , Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir tatil mekanı olan, sonrasında ultra modern binalar, lüks arabalar ve çöl kombinasyonu İle tüm dünyadan turistlerin ilgisini çeken Dubai. Dubai, Arap Emirliklerinin en popüler tatil mekanlarından bir tanesi ve yıllar önce sadece bir çöl kasabası olan bu bölge, o kadar hızlı bir şekilde gelişim gösterdi ki, turistler bu bölgeyi ziyaret etmek için büyük bir çaba gösterir hale geldiler. Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’nın yanında pek çok görülecek yere sahip olan Dubai, aynı zamanda modern sanat konusunda da gelişmiş bir şehir.

Lafı çok uzatmadan şehirde gezilecek yerleri sırasıyla bir değerlendirelim.

Burj Khalifa

Dubai’nin en popüler binası elbette Burj Khalifa. 829.8 metre yüksekliğe sahip olan bu gökdelen, dünyanın en yüksek yapısı ve bu nedenle en popüler yerlerinden birincisi. Pek çok ziyaretçi için 124. kattaki gözlem noktası kesinlikle çıkılması gereken bir yer. 124. kattaki bu noktadan tüm şehri ve çevresini kuşbakışı şekilde görebiliyorsunuz. Bu gözlem noktasında şehre ve binaya dair detayları izleyebileceğiniz bir sunum da mevcut. 360 derece gözlem yapabileceğiniz bu seyir noktasının bir yanı uçsuz bucaksız bir çölken, diğer yanı ise sonsuz bir okyanus.
Binada çeşitli bahçeler, yürüme yolları ve fıskiyeler de bulunuyor. Yani çölün ortasında bir vaha olduğunu söyleyebiliriz.

Dubai Mall

Dubai Mall da şehrin en popüler noktaları arasında ve bir AVM olarak karşımıza çıkıyor. AVM’nin içerisinde buz pateni pisti, oyun alanı, sinema kompleksi gibi yerler de mevcut. Apple’dan Nike’a Tiffany’den Prada’ya dünyanın en lüks markalarının yer aldığı Alışveriş Merkezinde,  Sınırsız alışveriş ve yeme seçeneklerinin olduğu bu yerde canlı müzik ve moda etkinlikleri de düzenleniyor.

Dubai Müzesi

Al-Fahidi Kalesi içerisinde bulunan Dubai Müzesi, 1787’de inşa edilmiş olan bu kale ile oldukça uyumlu bir yapıda. Müzede petrolün bölgede keşfedilmesinin ardından yaşanan neredeyse her şeyi gözlemlemek mümkün.
Ayrıca kendine has tasarımı, ahşap ve palmiye detayları, emirlikteki yaşam, 3000-4000 yaşındaki mezarlıklardan gelen tarihi eserleri ile görülmesi gerekenler arasında.

Bastakia – Eski Dubai

Bastakia mahallesi 19. yüzyılda zengin farsi tüccarlar tarafından inşa edilmiş ve genelde inci ile tekstil ticaretinde başrol oynamış. Zira Dubai bölgesinde vergisiz bir ticaret imkanı mevcutmuş. Bölgeye ait taşlardan yapılan binalarda aynı zamanda rüzgar kuleleri bulunuyor ve bu kulelerin antik klimalar olarak kullanıldıklarını belirtmek gerekli. Zira rüzgar kuleden aşağı eve doğru verilerek serinleme etkisi yaratılıyormuş. İran’da bol bulunan bu tip yapıları farsi tüccarlar Dubai’ye de getirmekten çekinmemişler.

Şeyh Sait El-Maktum Evi

Şeyh Sait, 1921-1958 yılları arasında Dubai’yi yönetmiş ve şu anki yöneticinin büyükbabası. Yaşadığı ev bir müze olarak restore edilmiş ve Arap mimarisinin örnekleri arasında yer alıyor. İlk olarak 1896 yılında inşa edilen evin balkonlarından gemileri görmek de mümkünmüş. Ardından yıkılan ev daha sonra orijinaline sadık kalacak şekilde tekrar inşa edilmiş.

Binanın içerisinde Dubai Tarihi Fotoğraf ve Belge Müzesi’nin bir sergisi de bulunuyor ve Dubai’ye ait eski fotoğrafları görmek mümkün. Ayrıca o dönemdeki ticari ve sivil hayata dair detayları görmek de mümkün.

Dubai Nehri

Dubai nehri şehri iki bölgeye ayırıyor ve şehrin gelişiminde büyük bir rol oynamış. Zira nehir sayesinde ilk yerleşimciler buraya balıkçılık ve inci çıkartmak için gelmişler. Nehir boyunca 4000 yıldan bu yana küçük kasabalar kurulmuşlar ancak modern dönem 1830’da Bani Yas kabilesinin buraya yerleşmesi ile başlıyor. Nehrin kenarında bulunan marinada 100 yaşını aşmış tekneleri bulmak da mümkün.
Bu noktadan bir tekne turuna çıkmak ve Dubaililerin hayatlarını nasıl sürdürdüklerini görmek de mümkün.

Jumeirah Camisi

Jumeirah camisi, şehrin en güzel camisi olarak tanımlanıyor ve Kahire’deki Al-Azhar Camisi’nin birebir kopyası olsa da ondan sekiz kat daha büyük. İslami mimarinin en iyi örneklerinden bir tanesi. Özellikle geceleri çok güzel görünüyor. Şeyh Muhammed Bin Raşit Kültürel Anlayış Merkezi tarafından düzenlenen turlara da katılmak mümkün.

Deira

Dubai nehrinin kuzey yakasında bulunan Deira, geleneksel bir pazar olarak karşımıza çıkıyor ve günün her saatinde burada satıcıları görmek mümkün. Ayrıca dünyanın en büyük altın pazarlarından birisine de ev sahipliği yapıyor. Her türlü baharatı bulabileceğiniz dükkanlar, balık pazarı, halı pazarları gibi her şey burada bol bol bulunuyor.
Ayrıca müzeye de sahip olan Deira’da, 1900’lü yıllarda yaşama dair pek çok detay görmek mümkün.

Şeyh Zayed Yolu

Şeyh Zayed yolu, şehrin en önemli caddesi ve 8 şeritli olan bu yolun etrafında yüzlerce gökdelen bulunuyor. Bu nedenle Dubai’nin ünlü gökdelenlerinin hepsini bu noktadan görmek de mümkün. Şehrin pek çok önemli noktası bu yol boyunca seriliyor.

Dalış Kasabası

Dubai’nin mimari, kültürel ve denizcilik mirası bu bölgede bulunuyor ve inci çıkarma operasyonları ile gemi yapımcılığına dair pek çok bilgi burada. Dubai geçmişte bu iki meslekle geçimini sağladığı için buna dair bir müze olması da kaçınılmaz. Bedevi hayatına dair detaylar, İran evleri, geleneksel kahveler ve dokumacılar da bu bölgenin en önemli öğeleri arasında yer alıyorlar. Yerel müzik ve dans gösterileri de bölgeyi ilgi çekici hale getiriyor.

Dubai Akvaryumu

Şehrin en çok dikkat çeken atraksiyonlarından bir tanesi ise akvaryum ve bu akvaryumda 140 farklı çeşitte canlı bulunuyor. Yeraltı tünelleri ile suyun içerisindeki akvaryum tünellerini ziyaret edebilirsiniz. Son dönemlerde altı camdan pencerelere sahip teknelerle yapılan turlar da popüler hale geldiler.

Burj Al-Arab

Burj Al-Arab, Burj Khalifa öncesinde şehrin en popüler yeriydi ve 321 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek oteli. Bir yelkeni andıran tasarımıyla tamamen yapay bir adanın üzerine oturan otel, geceleri ilgi çekici bir şekilde ışıklandırılıyor. Dünyanın da en pahalı otellerinden bir tanesi ve en pahalı odası gecelik 15.000 dolar.

Maddi sorunu olmayanlar otelin Al-Mahara restoranında suyun altında yemek yiyebilirler.

Jumeirah Plajı

Dubai’yi ziyaret edenler elbette deniz kum güneş üçlüsüne de kolayca kavuşabiliyorlar. Sahil boyunca oteller bulmak mümkün ve plajda da oldukça güzel etkinlikler mevcut.

Emirlik AVM

Emirlik AVM’si şehrin en popüler bir diğer mekanı ve bu bölgede kar kayağı yapmak mümkün. Evet, yanlış duymadınız. Dubai’de kayak yapmak mümkün ve kayak bölgesinde sıcaklık -4 derece. AVM’nin içerisinde bir sinema kompleksi ve aile eğlence merkezi de bulunuyor. Alışveriş imkanlarının da sınırsız olduğunu belirtmek gerekli.

Kite Plajı

Kite plajı şehirdeki bir diğer plaj ve bu bölgede hem sörf yapmak mümkün hem de diğer su sporları ile uçurtma yapmak mümkün.

Alserkal Sanat Bölgesi

Eski Al Quoz endüstriyel bölgesinin merkezinde bulunan Alserkal Bulvarı artık bir modern sanat merkezi ve bölgede çok sayıda modern sanat galerisi bulunuyor. Bu sayede ortadoğuda yetenek sahibi olan pek çok sanatçının eserlerinin sergilenmesi de hedefleniyor. Elbette bilhassa gençlerin hoşuna gidecek pek çok aktivite de burada bulunuyor.

Aquaventure Su Parkı

Bu su parkı dünyanın insan yapımı en gelişmiş adası ve hem alışveriş hem de manzara ve su etkinlikleri için ideal konumlar arasında. Burada dünyanın en uzun su rampasını bulmak mümkün ve safariler ile çeşitli su sporlarına erişmek de mümkün.