Bir tıp doktoru olan Pierre Dukan, obezite ile mücadele kapsamında dünya tıp literatürüne geçen sağlıklı beslenme ve zayıflama programlarına imza atmıştır. Piere Dukan, nöroloji alanında uzmanlık yaptığı dönemde, obez olan bir hasta gelir ve kendisini zayıflatmasını istedi ve beslenme programı içinde kesinlikle et olması gerektiğini söyledi. Oysaki pek çok zayıflama programında ete çok fazla yer verilmiyordu. Ancak Dukan hastasının bu isteğini geri çevirmedi ve hastasına tamamen proteine dayalı bir diyet programı hazırladı. Bu obez hasta sadece et tüketerek bir hafta içinde tam 5 kilo verdi ve her hangi bir sağlık sorunu da yaşamadı. İşte bu sonuç dünya tıp tarihinde inanılmaz yankılar uyandırdı. Sonrasında Dukan, bu diyet listesine sebzeleri de ekledi ve hasta sağlıklı bir şekilde kilo vermeye devam etti. Bunun sonucunda ülkemiz de dahil olmak üzere, pek çok ülkede obezite ile, şişmanlık ile mücadelede Dukan Diyeti uygulanmaya başlandı.

Hep altını çizdiğimiz üzere kilo verme programlarında karbonhidrattan uzak durmak gerekiyor. Ancak vücudun karbonhidrata da ihtiyacı var. İşte bu sorun için de Piere Dukan, yulaf kepeğini kullandı. Çünkü yulaf kepeği; suyun % 25’ini absorbe ediyor, insülin dengesini koruyor, şekeri, kolesterolü düşürüyor, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor, kişinin uzun süre tok hissetmesini sağlıyor ve antioksidanlar bakımından da oldukça zengin.

Dukan Diyeti’ne yeni başlayanlar öncelikle sadece et, sebze ve yulaf kepeği tüketiyorlar. Bu süre içinde hızlı bir kilo verme süreci yaşanıyor. İlerleyen dönem içindeyse beslenme programına meyveler de ekleniyor. Fakat meyve konusu biraz tehlikeli, zira bazı meyveler fazla miktarda şeker içerdiği için kilo verme sürecini olumsuz etkiliyor. Bunun için Dukan Diyeti’nde ve aslında tüm diyet programlarında şeker oranı yüksek olan muz, üzüm, kavun gibi meyveler değil de, şeker oranı daha düşük olan portakal, elma, mandalina tüketmeye özen göstermek gerekiyor.

Dukan Diyeti’nin ara öğünlerinde ise atıştırmalık olarak kuruyemişler, badem, leblebi, fındık, kuru meyvelerden kuru kayısı, kuru üzüm tüketilmelidir. Dukan Diyeti’nin en önemli esası, besin gruplarını dengeli ve yeterli miktarda tüketmektir. İlk başlangıçta sadece et ve yulaf kepeği ile hızlı bir kilo verilir, ardından sebzeler, meyveler, kuruyemişler, kuru meyveler azar azar diyete eklenir.

Dukan Diyeti’nde kilo vererek sağlığına kavuşmak esastır. Bu bakımdan nispeten kısa süre içinde fazla kilolardan kurtularak yaşam kalitesini artırmak, hayatı olumlu yönde değiştirmek amaçlanır. Günümüze kadar Dukan Diyeti uygulayanların her hangi birinde olumsuz bir durum, sağlıksız bir gelişim gözlenmemiştir. Bu diyet 4 aşamadan oluşur ve hasta sabırla, kararlı bir şekilde diyeti uyguladığında kalıcı, etkin bir şekilde kilo verir.

Dukan Diyeti’nin aşamaları

  1. Evre: Atak

Obezite düzeyinde kilolu olan kişilerin bünyeleri, metabolizmaları büyük oranlarda, fazla miktarlarda yemeye ve aşırı kalorili beslenmeye alışkındır. İşte tam da bu düzlemde Dukan Diyeti’nin başlangıç evresinde hastanın metabolizmasının şaşırtılması amaçlanıyor. Bünyenin alışkın olduğunun tam tersi bir beslenme programı uygulanır. Kilolu kişilerin vücudunda, organlarında depolanan yağların erimesi için metabolizmanın çalışma hızını artıracak şekilde bir beslenme rutini geliştirilir. Bu süre içinde kilo vermeye yardımcı belli başlı besinler tüketilir. Bunlar; yağsız dana eti, tavuk, hindi, balık, sakatat, yağsız süt, yağsız peynir, yağsız yoğurt, yumurta ve yulaf kepeği olarak sıralanabilir. Kişinin vermesi gereken kilo oranına göre bu beslenme şeklinin hakim olduğu süreç 1 ya da 10 gün devam edebilir. Hastanın vermeyi hedeflediği kilo 10-20 arasındaysa, hatta 20’den de fazlaysa 10 gün, 5-10 kilo arasındaysa 5 gün, 5 kilo ise 3 gün, 5 kilodan daha az ise 1-2 gün bu şekilde beslenmek gerekiyor. Dukan Diyeti’nin bu şekilde geçen birinci aşaması atak aşaması olarak adlandırılıyor. Bu dönemde vücuttaki su hızla dışarı atılır, metabolizma hızlanır ve kısa sürede çok fazla kilo verilebilir.

  1. Evre: Seyir

Atak aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra hasta seyir aşamasına geçer. İşte bu evrede de sebzeler beslenmeye dahil edilir. Bu evre hastanın vermek istediği kilo başına birer hafta uygulanmalıdır. Hastanın vermek istediği kilo miktarına göre protein beslenmesinin olduğu atak aşamasının da, sebzenin eklendiği seyir aşamasının da ne kadar süreceği belirlenir. Ancak genellikle ilk 5 gün sadece protein diyeti, sonraki 5 gün de protein ve sebze diyeti uygulanıyor. 2. evre olan seyir aşamasında hasta; hem birinci aşamadaki tüm proteinlerden hem de kabak, salatalık, domates, patlıcan, taze fasulye, kereviz, pırasa, ıspanak, havuç, maydanoz, dereotu, roka, brokoli, turp, lahana ve mantar tüketebilir. Bunlara ek olarak da günde 2 yemek kaşığı kadar yulaf kepeğini unutmuyoruz.

  1. Evre: Güçlendirme

Atak ve seyir aşamalarında metabolizma şaşırtıldı, çok hızlı çalıştı, kilolar hızla verildi. 3. aşamaya gelindiğinde artık vücudun, kasların güçlendirilmesi gerekiyor. 10 gün sürecek olan 3. aşamada atak aşamasının protein grubu, seyir aşamasının sebze grubu ve bunlara ek olarak meyve tüketilmektedir. Zira zamanla metabolizma saf protein ve sebzeye de alışacak ve bu hızlı kilo verme süreci duracaktır. Bu bakımdan yeni bir şeyler ekleyerek metabolizmayı şaşırtmaya devam etmek önemlidir. Bu sayede kilo verme süreci devam ettirilebilir. Bu evrede protein, yulaf kepeği ve sebzeye ek olarak bir öğün meyve, nişastalı gıdalar, 1 dilim hamur işi ya da 2 dilim ekmek tüketilebiliyor. Bu 10 günlük sürecin tam ortasındaki bir gün de, yani 5. gün saf protein beslenmesi yapıp, ertesi gün yeniden güçlendirmeye devam etmek gerekiyor.

  1. Evre: Koruma

Dukan Diyetinin son aşamasına geldiğimizde artık amacımız verdiğimiz kiloyu koruyabilmek, daha doğrusu kilo verme sürecimizi devam ettirip koruyabilmektir. Bu evrede hiçbir besin yasaklı değildir. Fakat protein, sebze, yulaf kepeği, az şekerli meyveler ağırlıkta beslenip diğer besinlerden de çok küçük porsiyonlar halinde tüketmek esastır. Bunun dışında her hafta 1 gün boyunca saf protein diyeti uygulanacak, diğer günler sebze, meyve, protein ve minik minik de diğer gıdalardan tüketilecektir. Bir de günde 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketme alışkanlığından kopmamak gerekiyor.

İşte burada bahsi geçen 4 aşamayı eksiksiz uygulayan kişiler hem kısa sürede hızlı bir şekilde kilo verebiliyor hem de bu kilo kaybını koruyabiliyorlar. Ancak diyeti delmemek, önerilen besinlerin dışına çıkmamak gerekiyor.

Örnek bir Dukan Diyeti

  • Atak aşamasında toplamda 72 çeşit olan protein içerikli besinler öğünlere bölünerek yenir. Örneğin sabah kahvaltısında 1 tane haşlanmış yumurta, öğle yemeğinde bir porsiyon ızgara ya da fırında pişmiş balık, akşam yemeğinde de ızgarada ya da tavada yağsız olarak pişmiş biftek tüketilir. Bunların yanında derisi alınmış yağsız tavuk veya hindi eti, midye ve yengeç gibi deniz besinleri, yağsız yoğurt, süt ve peynir tüketilir. Bunlar da limon, sirke, soya sosu ile tatlandırılır. Elbette ki Dukan Diyetinin vazgeçilmezi olan her gün 2 yemek kaşığı yulaf ve 2 litre suyu da unutmamak lazım. Bu diyeti ortalama 5 gün uygulamak gerekiyor.
  • Kilo kaybının hızla devam ettiği seyir aşamasında ise birinci evrenin proteinlerine ek olarak yine yukarıda saydığım sebzeler yağsız, çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilir. Yine her gün 2 kaşık yulaf şart. Ancak bu aşamanın 1 günü ise yine saf protein tüketerek besleniyoruz.
  • Güçlendirme evresine geldiğimizde ise proteinleri, sebzeleri ve yulafı bırakmadan fazla şekerli olmayan meyvelerden 1-2 porsiyon tüketiyoruz. Hatta bu evrenin bir gününde karbonhidrat bile alabiliriz. Ancak burada sınırı aşmamak, hatta yağlı, şekerli olanlara hiç yaklaşmamak diyetten beklediğimiz sonucu daha hızlı almamızı sağlayacak.
  • İlk üç aşamayı sorunsuz bir şekilde atlatıncaya kadar metabolizmanız sağlıklı beslenmeye alışmış oluyor yine protein, sebze, meyve ve elbette ki yulafı bırakmadan her gün 1 küçük porsiyon istediğiniz farklı bir besini de tüketebilirsiniz. Ancak yine haftada 1 gün, mesela her Çarşamba saf protein gününüz olsun ve sadece protein tüketin.

Dukan Diyeti’nin esasları

  • Beslenme programında belirtilen gıdaları küçük porsiyonlar halinde tüketmek ve her aşamada izin verilen gıdaların dışına çıkmamak.
  • Diyete başlandığı ilk günden itibaren günde en az 20 dakika orta hızda yürüyüş yapmak.
  • Diyet dönemince ve aslında tüm yaşam boyunca günde en az 2 litre su içmek.