8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 100 yılı aşkın bir süredir kutlanmaktadır. Peki, nasıl ortaya çıktı? Neden tarih olarak 8 Mart seçildi ve zaman içinde neler değişti?

Böyle bir günün ilan edilmesi fikri, erkek egemen toplumlarda kadın hakları sorununu ciddiye almanın bir yolu olarak gören Alman sosyalist Clara Zetkin tarafından 1910 yılında Kopenhag’da gerçekleşen sosyalist bir konferansta öne sürüldü. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması ve oy hakkının olması için uluslararası bir günün tasarlanması önerildi ve bu öneri toplamda 17 ülkeden destek kazandı.

Bir sonraki yıl, etkinlik için seçilen 8 Mart gününde, Avrupa’nın pek çok ülkesinden gelen kadın işçiler tarafından bir toplantı yapıldı. Toplantılar sırasında gerçekleşen gösteriler, pek çok ülkede sosyalist kadınlar tarafından uzun yıllar boyunca devam ettirildi. 1970’li yıllara gelinene kadar, Komünist partideki kadınları ilgilendiren bir gün olmaya devam etti.

Dünya Kadınlar Günü’nün Anlamı Nedir?

Dünya Kadınlar Günü; kadınların kültürel, ekonomik, politik ve de sosyal alanlardaki başarılarını kutlamaya adanmıştır. Dünya genelinde kadınlar adına, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına da dikkat çeken bu gün, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşliğini sağlamayı hedefleyenler için de önemli bir araçtır.

Bu önemli günün küresel çapta kutlanması, kadınların ne kadar ilerleme kaydettiği, hala ihtiyaç duyulan şeylerin savunulabilmesi ve engellerin yıkılabilmesi için harekete geçme adına önemli bir adımdır. Yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Dünya Kadınlar Günü, dünya genelinde güç ve birlik merkezli büyüyen bir harekettir.

Her Şey Ne Zaman Başladı?

Bir emek hareketinden doğan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan bir etkinlik olarak başladı. Etkinliğin tohumları; çalışma saatlerini kısaltmak, daha iyi maaş almak ve oy hakkı kazanmak isteyen Amerikalı kadınların yaptığı 1908 tarihli yürüyüşte atıldı. 1909 yılında ise, Amerika Sosyalist Partisi, ilk Dünya Kadınlar Günü’nü ilan etti.

1910 yılında Kopenhag’da da önerilen bu fikir, yüzlerce kadının oy birliğince kabul edildikten sonra, bir yıl sonra da İsviçre, Almanya, Danimarka ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde kutlanmaya başlandı. 2011 yılında 100.yılını deviren Dünya Kadınlar Günü’nün teknik olarak 109.yılını kutlamaktayız.

Dünyada Nasıl Kutlanıyor?

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart gününü kapsayan birkaç günlük dönemde çiçek satışlarının iki katın üzerine çıktığı ve Rusya dahil dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan uluslararası bir gündür. Çin’de, 8 Mart tarihinde bütün çalışan kadınlara yarım gün izin verilmektedir.

İtalya’da ise kadınlara Mimoza çiçeği verilerek kutlanılmaktadır. Bu geleneğin nereden geldiği belirsiz olsa da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Roma’da başladığı düşünülmektedir.

Amerika’da ise, kutlamalar bir üst seviyeye taşınarak Mart ayı Kadınlar Ayı ilan edilmiştir. Mart ayı içerisinde, her yıl Amerikalı kadınların başarıları onurlandırılmaktadır.

2020’de Nasıl Kutlanıyor?

2020 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için “herkes için eşitlik” anlamına gelen #EachForEqual hashtag’i seçildi. Kampanya, hepimizin bir bütünün parçaları olduğumuzu belirtiyor. Ayrıca, bireysel eylemlerimizin, davranışlarımızın ve zihniyetlerimizin, toplumun daha geniş kitleleri üzerinde etkisi olabileceği savunuluyor. Dolayısıyla, toplu olarak değişimin gerçekleşmesini sağlayabiliriz. Cinsiyet eşitliğinin olduğu bir dünyayı yaratmak için toplu hareket etmeliyiz.

Özellikle son birkaç yılda, kadın hareketleri büyük ölçüde artış gösterdi. 2017 yılında, kadına karşı şiddet ve cinayeti konuşmak amacıyla sosyal medyada #MeToo hashtag’i kullanılmıştı. Bir sonraki yıl, bu hashtag dünyanın genelnde ses getirdi.

Aslında, Dünya Kadınlar Günü’nün her yıl farklı bir teması vardır. Son yıllara bakıldığında, bu temaların doğrudan ileriye doğru adım atmanın öneminden bahsettiğini görüyoruz. Bu yılın teması ise “Kaıdn Haklarını Gerçekleştirmek” oldu.

Kadınların güçlendirilmesi için ilerici bir yol haritası olarak kabul edilen bu tema için 6 Mart tarihinde Amerika’da Birleşmiş Milletler Merkezi’nde bir Dünya Kadınlar Günü etkinliği düzenlendi. 10:00’da başlayan etkinlikte konuşmacılar konuşma yaptı, kutlamalar yapıldı ve müzik performansları gerçekleşti.

Kutlamalara Nasıl Katılabilirim?

Dünya Kadınlar Günü kutlamalara katılmanın pek çok farklı yolu vardır. Dünya çapında yapılan sayısız etkinlikten birine katılarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Küresel toplantılardan bilgilendirici konferanslara, güçlü sanat sergilerinden festivallere kadar uzanan kutlamalara kadın toplulukları, hayır kurumları, şirketler ve diğer topluluklar da katılım gerçekleştirmektedir. Büyük günün hemen öncesinde, yakınlarınızı da Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine katılmayı davet edebilirsiniz. Küresel çapta kadının toplumdaki yerini ve haklarını vurgulayan böyle bir günün olması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği adına bir adım da atılmasını sağlayabilir.

Bir Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılmasanız bile, 8 Mart tarihinde mor giyinerek milyonlarca katılımcıdan biri olabilirsiniz. Adaleti simgeleyen mor renginin dışında, eşitliğin bir sembolü olarak beyazı da kullanabilirsiniz.

2020 yılının özel temasını kutlamak ve temanın yayılmasına yardımcı olmak için için sosyal medyada #EachforEqual etiketi ile paylaşım yapabilirsiniz.