Tarihi, turistik, kültürel mirasına ilk günkü gibi sahip çıkan İzmir ilinin Antik Çağların zenginlikleriyle ünlü ilçesi Selçuk’taki Artemis Tapınağı’nı gördünüz mü? Aslında bu soruyu şu şekilde sormam gerekirdi: “Artemis Tapınağı’ndan kalan son 2 mermeri gördünüz mü?” İnşa edilme tarihi Milattan Önce 550’li yıllara dayanan Artemis Tapınağı, Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiştir. Tamamen mermerden inşa edilmiş olan tapınak, dünyanın 7 harikasından birisidir. Diana Tapınağı olarak da bilinen bu yapıt, 120 yıllık uzun, meşakkatli ve özenli bir çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır. Şu an sadece 2 tane mermerden ibaret olan bu tapınak, UNESCO tarafından dünyanın 7 harikasından birisi olarak seçilmiştir. Çok ilginç, ama gerçek ki; UNESCO’nun seçtiği 7 harikadan sadece Mısır Piramitleri günümüze kadar aynı güzellikte ya da az hasarla gelebilmiştir. Hal böyle olunca Artemis Tapınağı’nın başına gelenler de çok şaşırtıcı olmasa gerek!

Bir gizemli hikayedir, Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı’nın kim adına, kim tarafından, nasıl ve niçin yaptırıldığına dair pek çok hikaye mevcut. Ancak bunlardan birkaç tanesi o dönemlerin şartları göz önünde bulundurulduğunda akla yatkın bulunmakta. Bunlardan ilki ve en çok inanılanına göre; Ay Tanrıçası Artemis’in abisi Yunan tanrıçası Apollon, kardeşi adına bir tapınak yaptırır ve bu tapınak Yunanlılar için en kutsal kabul edilen, pek çok dileklerini dile getirdikleri yer olur.

Bir diğer hikayeye göre ise; yine Milattan Önce 550 yılında Lidya Kralı Croesus, bir emir verir ve bereket tanrısı Artemis için bu tapınak inşa edilir. 115 metre uzunluğunda, 55 metre genişliğinde olan bu tapınakta 18 metre yükseklikte olan 127 tane kolon bulunmaktadır. İşte bu devasa yapı 120 yıllık bir projenin vücut bulmuş halidir.

Tapınağın inşasında mimarlar, matematik bilimcileri ve çok sayıda köle çalışmıştır. Artemis Tapınağı o dönemin en önemli ticaret yollarının uğrak yeri olan bugünkü Selçuk’ta inşa edilmiştir. O yıllarda bu kadar büyük bir yapı bulunmadığı için insanlar tarafından çok fazla ilgi çekmiş ve Yunanlıların da çok fazla değer verdiği bir yer haline gelmiştir.

Aslında yapım aşaması ve sonrasında yaşananlar da tapınağı daha bir gizemli ve aslında değerli hale getirmiştir. Şöyle ki; belki çok büyük oluşundan, belki de o dönemlerde eşi bulunmayacak bir mimari ile düzenlendiğinden tapınak tam 3 aşamada inşa edilmiş ve aşamalar arasında belli bir süre bırakılmıştır. Bir de tam en son aşamaya gelindiği sırada yangın çıkmış olması da aslında çok sık rastlanır bir durum değildir.

Yangın çıkmasaydı bu günkü maketlerde gördüğümüz halinde olur muydu bilemeyiz. Ancak yangından sonra ilk planlandığı şekilden farklı olarak düzenlemeler yapıldığı, bazı eklentiler uygulandığı da biliniyor. Bu bakımdan tarihe, Antik kültürlere meraklı olanlar için tapınağın yangın öncesindeki durumu merak uyandırıcı bir giz olma özelliğini koruyor.

Dünyanın 7 harikasından birisi olan Artemis Tapınağı!

Bu gün Selçuk’a gidip Artemis Tapınağından kalan 2 mermer parçasını gördüğünüzde çok da tarif duyumsamayabilirsiniz. Ancak gerçeğini yansıtan maketini incelediğinizde ve aslında gerçeğe çok yaraşır hikayelerini dinlediğinizde neden UNUESCO tarafından dünyanın 7 harikasından biri olarak seçildiğini anlamak çok da zor olmaz diye düşünüyorum.

2017 yılı itibariyle 2517 yıllık bir geçmişe sahip olan sadece o iki mermeri görmek için dünyanın pek çok yerinden hala her yıl turistler Selçuk’a akın ediyor. Yüzyıllarca filozoflar kitaplarında bu tapınağı anlatmış, Antik Çağların mirası olan bu kalıntılar tüm dünyanın ilgisini cezp etmiştir.