Antik Dünyanın Yedi Harikası, klasik dönemde inşa edilen insan yapımı yapıların bir listesidir. Akademisyenler, antik tarihçilerin M.Ö. 2. yüzyılda listeyi derlemeye başladığına inanıyorlar. Şu anda Yedi Harikalar’ın son listesi Ortaçağ’da tanımlandı. İlk önce, bilinen 7 Harikadan bahsetmek, sonra ise bilinmeyen harikalara geçmek, daha sağlıklı olacaktır.

Giza’daki Büyük Piramit

Kahire, Mısır

Dünyanın Yedi Antik Harikası’nın hayatta kalan tek üyesi olduğu belirtilen Büyük Piramit, şimdi Kahire, Mısır’nın bir parçası olan antik Giza şehrinde inşa edilen üç piramidin en büyüğüdür. Piramidin M.Ö. 2560 civarında inşa edildiğine inanılmaktadır. Mısır Firavunu Khufu için bir türbe olarak inşa etmek ve büyük olasılıkla inşa etmek için 20 yıl sürdü. (Mısırlılar, insan gücü sayıları üzerinde tartışıyor ve tahminler 14.000 ila 360.000 arasında değişiyordu). Yapıldığı zaman, piramit, her biri yaklaşık 755 fit uzunluğunda olan yanlarla yaklaşık 480 metre yüksekliğe sahiptir. Buna ek olarak, her iki taraf da ana noktalardan biri (kuzey, güney, doğu ve batı) ile yönlendirilir. Piramidi, her biri yaklaşık 2 ton ağırlığında, yaklaşık 2.3 milyon blok taş oluşturmaktadır. Piramit, inşa edildikten sonra 4 bin yıl boyunca dünyanın en uzun binası olarak kaldı.

buyuk-piramid

Babil’in Asma Bahçeleri

Al-Hillah, Irak

Babil’in Asma Bahçeleri, M.Ö. 600 civarında, Babil hükümdarı Nebukadnezzar II tarafından yaptırılmıştır. Tarihçiler sıklıkla bahçelerin varlığını tartışırken, fiziksel deliller olmadığı ve Babil belgelerinin bunlardan hiç söz etmediği (Yunan bilim adamları ilk bahçeleri tanımladığı için) bahsediyorlar; bahçeler birbirinin üstünde yetişen tonozlu teraslardan oluştuğunu ve sütunlarda desteklendiğini belirtiyor – Başka bir deyişle, yapay yükselen bahçelerin dağları. Teraslar kir ile doldurulmuş ve ağaçların ve bitki örtülerinin asıldığı söyleniyordu. Bahçelerden duyulan şaşkınlık, olağandışı derecede karmaşık bir sulama sisteminin, Fırat’tan bahçelere, başka türlü kurak bir ortamda suyu getiren şeylerden kaynaklanmaktadır. Bahçelerin, M.Ö. 1. yüzyılda meydana gelen bir depremle tahrip edildiği düşünülmektedir.

asma-bahceler

Efes Artemis Tapınağı

Selçuk, Türkiye

M.Ö. 550 civarında tamamlandı. Artemis Tapınağı, av taki Yunan tanrıçasını ve doğayı onurlandırmak için Pers İmparatorluğu’nun Achaemenid Hanedanlığı döneminde inşa edilmiştir. Arson, M.Ö. 356’da tapınağı yok etti. Eski yazar ve filozof Pliny, tapınağı, 37 fit uzunluğunda ve 180 fit genişliğinde (Parthenon’un yaklaşık 3 katı) ve 127 fitli iyonik sütunların, 60 fit yüksekliğinde ölçüldüğünü ve yalnızca mermer olduğunu belirtti. Hem pazar hem de ibadet yeri olarak kullanılan tapınak sayısız eser ve heykel barındırıyordu.

artemis-tapinagi

Olympia’daki Zeus Heykeli

Olympia, Yunanistan

Tanrı Zeus’u onurlandıran bu muazzam heykel, Olimpiya’daki Zeus Tapınağı’nda M.Ö. 450 civarında inşa edilmiştir. Yunan heykeltıraş Pheidias tarafından tasarlanan oturmuş bir Zeus heykeli 40 fit boyunda ve altın kaplamalı fildişi kıyafetlerle oyulmuştu. Heykel, sağ elinde bir Nike heykelini (zafer tanrıçası) ve sol elinde üstte bir kartalı olan bir asayı tutan, mücevherlerle süslü bir sedir tahtasında oturduğunu tasvir etmektedir. Heykelin yıkımını açıklamak için çeşitli teoriler mevcuttur. Bazı bilim adamları beşinci yüzyılda tapınakla birlikte yıkıldığına inanıyorlar. Bazıları, heykelin 4627 no.lu yangında tahrip olan İstanbul’a getirildiğini savunuyorlar.

zeus-heykeli

Halikarnas’taki Maussollos mezarlığı

Güneybatı Türkiye

Pers kralı Mausollos’un ve eşi Artemisia’nın kalıntılarını tutmak için yapılan mezar, Yunan mimarları Satyrus ve Pythius tarafından tasarlanmış ve yaklaşık M.Ö. 353 civarında inşa edilmiştir. Halikarnas antik kentine bakan bir tepede. Türbenin yüksekliği 135 metre, dış kısmı süs friziyle çevrilidir. Süslü ve muazzam mezarlığın çeşitli heykelleri, kabartmaları ve sütunları süslenmiştir ve sonuçta “mezarlık” terimi, geniş ve etkileyici bir mezarı tanımlamak için kullanılmıştır. Birden fazla deprem nihayetinde 14. yüzyılda mezarlığın tahrip olmasına yol açtı.

maussollos-mezarlig%cc%86i

Rodos Heykeli

Rodos, Yunanistan

Rodos’un Colossus’u aslında M.Ö. 280 civarında Rodos adasında kurulmuş Yunan tanrısı Helios’un yaklaşık 100 metrelik uzun bir heykeline benzeyen muazzam bir heykeldir. Heykel, adanın patron tanrısı Helios’u anmak üzere inşa edildi, Rodos, 304’te kendisini başarılı bir şekilde savundu. Bir istila. Akademisyenler, heykelin adanın liman girişinde bir kaide veya limanda bir mendirek üzerinde olduğuna inanıyorlardı. Heykelin inşa edilmesinden sadece 54 yıl sonra, 226 BC’de bir deprem zarar gördü.

rodos-heykeli

İskenderiye Deniz Feneri

Pharos Adası, İskenderiye, Mısır

Araştırmacılar, İskenderiye Deniz Feneri’nin 383 ila 450 feet yükseklikte olduğunu ve M.Ö. 3. yüzyılda yapıldığını tahmin etmektedir. Mısır İskenderiye kıyısındaki küçük bir ada olan Pharos için bir dönüm noktası olarak hareket etmek. Deniz feneri kulesi açık renkli taşlarla yapılmış ve en üst noktasında gün boyunca güneş ışığını yansıtacak bir ayna yerleştirilmiştir; Geceleri ışık yakmak için bir yangın yakıldı. Bazı tarihçiler, verilen ışığın yaklaşık 35 kilometre boyunca görülebileceğine inanıyorlar. Deniz feneri 1303 ve 1323 yıllarında 2 depremden zarar gördü ve kalıntıları yerinde bir kale inşa edildiğinde 1480’de tahrip edildi.

iskenderiye_feneri

Dünyanın yedi bilinmeyen harikası

Dünya muhteşem manzaralarla dolu ama burada bilmediğiniz birkaç şey var. Dünyada bilinmeyen bazı harikalar ise:

1. Mesih Abyss

İtalya, San Fruttuoso, Liguria’da bir heykeli olan heykel bronzdan yapılmış ve 22 Ağustos 1954’te okyanusa konmuştur. Yaklaşık 17 metre derinlikte batırılmış ve tam 2,5 metre yükseklikte durmuştur. Kabukluların korozyonu ve büyümesi nedeniyle heykel sudan çıkarıldı.

mesih-abyss

2. Meteora

Manastır-Varış-Meteora-Yunanistan

Yunanistan’daki Meteora’daki bu Manastır, dünyadaki en büyük manastırlardan biridir ve şöhretine açık bir şekilde başka umutları vardır; bu bölgedeki altı manastır aslında doğal kum taşı kaya direklerine kadar uzanır; 1920’lerde manastıra giden tek yol, kayaya adımlar atılıncaya kadar birçok merdiven veya büyük ağlar koymaktı.

meteora-manastiri

3. Rungnado May Day Stadyumu

Bu, 150.000 kişilik şaşırtıcı kapasiteye sahip olan dünyanın en büyük stadyumudur, stadyum Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da, inşaat 1989’da tamamlanmış, ancak Camp Nou veya Allianz Arena’nın cazibesi değil, stadyum şimdilik tutuluyor Futbol ve ara sıra atletizm. Toplam zemin alanı, 197 ft yüksekliğinde ve tahmin ile 2,2 milyon karelik bir ft’den oluşur.

rungrado-may-day

4.Ta Prohm

Kamboçya’daki Angkor’daki tapınak, MS 562 yılında Jayavarman VII adlı bir adam tarafından kuruldu, doğayla olan büyümesi tapınağa daha farklı bir görünüm verdi ve şimdi dünyanın bilinmeyen harikalarından biri olarak seçildi.

ta-prohm

5. Bregenz ‘Göl üzerindeki Opera’

Avusturya’daki bu şaşırtıcı sahne, her Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen, birincisi 1985 yılında inşa edilen ve 2011’de en son varlıklarıyla sürekli olarak inşa edilen bir gösteri sanatları festivali için yapılmış festival, çok çeşitli müzikal ve Çeşitli mekanlardaki tiyatro etkinliklerini kapsar. 2008 yılında Seebühne, James Bond’un Quantum of the solace filminin parçasıydı.

bregenz

6. Cehennem Kapısı Sonsuza yanan krater

Türkmenistan’da Karakum çölde bulunan garip kesintisiz yanan krater şeytan benzeri bir yer ama oldukça nadir bulunan bir uyarlamadan ibaret. 1971’de Sovyet jeologları doğalgazla dolu mağaraya girdiklerinde yangın başladı, 230 kişi derin bir delik bırakarak yangın çıktı. Zehirli gazdan kaçınmanın çözüm yolu onu yakmaktı, ancak mağara aydınlatıldığında ve bugüne kadar çıkmadığı zaman “cehennemin kapısı” olarak bilinen mağara yaratıldı.

cehennem-kapisi

7. Sokotra

Hint Okyanusu’ndaki bu garip kompleks adalar, garip bitki hayatı, bitki yaşamının yalnızca üçte birini kapsıyor. Ancak bu alan çok nadiren görülen bu bitkilerle dolu olmakla ünlü.

Dragon's Blood trees (L) and Socotran "desert roses" stand on a hillside in the protected area of Homhill on Socotra island February 1, 2008. Socotra is located in the Arabian Sea, 380 km (238 miles) south of mainland Yemen and 80 km west of the Horn of Africa. The Socotra islands, which harbour many unique species of birds and plants, may gain UNESCO recognition in July as a world natural heritage site. Picture taken on February 1, 2008. To match feature YEMEN-SOCOTRA       REUTERS/Alistair Lyon/Files     (YEMEN)
Dragon’s Blood trees (L) and Socotran “desert roses” stand on a hillside in the protected area of Homhill on Socotra island February 1, 2008. Socotra is located in the Arabian Sea, 380 km (238 miles) south of mainland Yemen and 80 km west of the Horn of Africa. The Socotra islands, which harbour many unique species of birds and plants, may gain UNESCO recognition in July as a world natural heritage site. Picture taken on February 1, 2008. To match feature YEMEN-SOCOTRA REUTERS/Alistair Lyon/Files (YEMEN)