Danimarka’da yapılan bir diyabet, obezite ve metabolizma çalışmasında belirtildiği üzere, her iki cinsiyet de düşük kalorili beslenmeden fayda görebilir ancak görülen metabolik etkilerde farklar ortaya çıkıyor.

Prediyabet tanısı konan 2000 fazla kilolu katılımcı bu çalışmada rol almış ve 8 hafta boyunca düşük kalorili bir beslenme gerçekleştirmişler. Araştırmacılara göre bulgular erkek katılımcıların kadınlara göre daha fazla kilo verdiklerini gösteriyorlar ve erkek katılımcıların diyabet indikatörleri, yağ kütlesi ve kalp ritmi gibi metabolik sendrom skorlarında daha fazla düşüş görülmüş. Kadın katılımcılarda ise kötü kolesterolde, bel çevresinde, beden kütlesinde ve kan basıncında erkek katılımcılara göre daha fazla düşüş ortaya çıkmış.

Kilo kaybındaki farklılıklar da göz önüne alındıktan sonra sonuçlar aynı kalmışlar. Erkek katılımcılar düşük kalorili beslenmeden kadın katılımcılara göre daha fazla fayda görmüşler. Bu cinsiyetler arası farklılığın uzun vadede de geçerli olup olmayacağının tespiti ve cinsiyete bağlı farklı uygulamaların gerekliliği için daha fazla çalışma gerekli. Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Pia

Christensen’in açıkladığına göre, çalışmanın 8 haftalık düşük kalorili beslenme düzeni prediyabet olan bireylerde %10 kilo kaybı sağlamış ve bu da diyabet önleme programında gerekli olan en önemli metabolik iyileşmenin gerçekleştiği anlamına geliyor.