Düzenli uykunun yaşlanmayı geciktirmesi için mümkünse her gece, aynı saatte uyuyarak  8 saat uyumalısınız.  Vücudumuzun derin, huzurlu bir uykunun ortasında iken; kendini onarmaya başlar. Bu süreçte vücut, büyüme hormonlarını salgılar. Bu sayede vücudun yorgunluğu, hastalıklar ve diğer olumsuz faktörler iyileşmeye başlar. Düzenli uyku, bu sayede yaşlanmayı geciktirebilir. Ayrıca, uyku eksikliği bir stres kaynağıdır. Stres ise, yaşlanmayı hızlandırır.

Yaş yalnızca bir sayıdan ibaret!

Eski klişe olsa da gerçekten yaş yalnızca bir sayıdan ibaret. Yakın geçmişte yapılan araştırmalar kronolojik yaş ile takvim yıllarında kaç yaşında olduğunuz arasında büyük fark olduğunu gösterdi. Kısacası biyolojik yaş, vücut sistemlerinizin ne kadar hızlı olduğunun bir yansımadır. Bu çalışma, çoğu insan her kronolojik yılda yaklaşık bir biyolojik yıl yaşlansa da her zaman bunun geçerli olmadığını gösteriyor. Örnek olarak kişinin takvim yaşı 60 olsa da biyolojik yaşı 38 olabilmektedir.

su

Çok su için!

Düzenli uykuyla beraber, günde en az 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Su, cildin ve vücudun ihtiyacı olan nemi almasına yardım eder. Ayrıca vücudun her sistemini optimum düzeyde tutmayı sağlar. Kuru cilt daha yaşlı ve daha donuk görünür. Bu sebeple de bol bol su içmek gerekmektedir. Vücudunuzu sağlıklı ve nemli tutmak için, günde 2-3 litre su içmeyi deneyin ve kafeinli içeceklerden, alkolden uzak durun.

karin-egzerszi

Düzenli egzersiz yapın!

Çalışmalar egzersizin kronik hastalıkları, depresyonu ve bilişsel gerileme riskini azalttığını ortaya koymuştur. Düzenli yapılan egzersizler, cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Egzersiz, vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltarak, bağışıklık sisteminizi, yaşlandıkça hastalıkla savaşmak için güçlü tutar. Sağlıklı ve parlayan bir cilde sahip olmak için düzenli ter atmak gerekiyor.

İyi ve düzenli uyku!

Yetersiz uyku ya da uyku eksikliği, özellikle kronik uyku kaybı; yaşla ilişkili hastalık risklerini artırabilir. Uykunuz azaldıkça, hormonlarınız dengesizleşebilir ve kan basıncınız artabilir. Bu sebeple de kalp problemleri ve inme riskiniz yükselebilir. Uyku eksikliği insülin duyarlılığına da engel olabilir, bu da şeker hastalığı riskinizi artırır. Aynı saatlerde uyumak ve her gün aynı saatte uyanmak gibi rutin bir kalıp oluşturma, iyi uyku alışkanlıkları oluşturmak için yapabileceğiniz en önemli şeydir.

Düzenli uyku, daha uzun ömür!

Çok fazla ya da çok az uyku, daha kısa ömür ile ilişkilendirilir. 50-79 yaş arası kadınlar üzerinde yapılan 2010 yılı araştırmasında, gece başına beş saatten az veya altı buçuk saatten fazla uykusu olan kadınlarda daha yüksek ölüm oranlarının olduğu belirtildi. Uyku yaşam kalitesini ve genel sağlığı etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Düzenli uyku strese iyi geliyor!

Sağlığımız; stres ve uyku özelliklerimize göre belirlenir. Her iki faktör de kardiyovasküler sağlığı etkileyebilir. Düzenli ve iyi uyku stres seviyelerini kesinlikle azaltabilir ve kan basıncını daha iyi kontrol edebilir. Bu durumda da yaşlanmayı geciktirebilmektedir.