Egyptian Mau Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Antik Mısır sanatında görülen kedi figürleri genellikle Egyptian Mau kedisinin doğrudan atalarıdır. Soylu bir kökene ve antik geçmişi hatırlatan bir görüntüye sahip olan Egyptian Mau kedisi, noktalı evcil kediler arasında tek doğal tür olarak kabul ediliyor.

Nadir bir tür olmasının yanında oldukça güzel ve çekici görünen bu tür, parlak, noktalı kürkü ve güzel görünen yeşil gözleri ile dikkatleri üzerine çeker.

Görünüm

Egyptian Mau nokta desenli kürkü ile dikkatleri üzerine çeker. Ancak pek çok benzer türün aksine bir yetiştirici tarafından üretilmemiştir ve noktalı desenleri doğal olarak ortaya çıkmıştır.

Bu uzun, ince ve kaslı kedi tam bir sporcu gibidir. Arka bacakları ön bacaklarından biraz daha uzundur ve bu da ona dik durduğunda ayak uçlarında duruyormuş gibi bir görüntü verir. Bu arka bacaklar ve aynı zamanda yan tarafından diz arkasına doğru uzanan fazladan deri katmanı, onu mükemmel bir atlayıcı yaptığı gibi evcil kediler arasında en hızlısı yapar.

Noktalı deseni ile ünlü olmasına karşın aynı zamanda başının tepesinden kuyruğunun ucuna kadar giden uzun bir çizgiye de sahiptir. Kürkü çok farklı renklerde olabilir ama genelde altı renkten bir tanesidir. Başı biraz dikdörtgen biçimlidir. Kulakları birbirinden ayrık durur ve badem şekilli gözleri ise parlak yeşil renktedir.

Karakter

Egyptian Mau gösterişli ve akıllı bir kedidir. Sahibine çok bağlıdır ve genelde evdeki bir kişi ile çok güçlü bir bağ kurar. Fakat ailedeki herkese karşı sevgi dolu davranmayı da ihmal etmez. Yabancılara karşı ilk başlarda biraz mesafeli olabilir ancak hızlıca ısınır.

İlk başlarda biraz utangaç olması, kaçıp saklanması mümkündür. Zaman verildiği zaman yabancılara yanaşıp onlara kendini sevdirebilir.

Oyuncu olan Egyptian Mau, kedilerle oynamasını bilen çocuklar için çok uygundur. Ayrıca diğer kediler ve köpekler ile erkenden sosyalleştirilirse, evdeki diğer hayvanlarla da iyi geçinecektir.

Siyam kedisi gibi çok konuşkan değildir ama zaman zaman konuşkan olabilir ve çeşitli sesler çıkartabilir. Miyavlamalar, mırıldanmalar gibi pek çok şeye kabiliyeti vardır. Ayrıca heyecanlandığı zaman kuyruğunu sanki spreyleme yapıyormuş gibi sallayabilir.

Mükemmel bir aile kedisidir. Oyun sever ve espri anlayışı bile vardır. Attığınız oyuncakları getirmeyi öğrenebilir ve suyu da sevdikleri için kafasını suya soktuğunu görebilirsiniz. Güvenli bir ortamda dışarıda gezmesi de mümkündür.

Yaşam İhtiyaçları

Eğer tüm gün kucağınızda uyuklayacak sakin bir kucak kedisi arıyorsanız başka bir kedi bakmanız gerekir. Egyptian Mau’yu mutlu eden en önemli şeylerden bir tanesi dışarıya çıkmaktır. Çünkü kendini yormak ister. Aktif ve atletik bir kedidir. İnsanlarla oynamak, ağaçlara tırmanmak, koşturmak ister. Onu evin dışına çıkartmaktan korkmayın çünkü tasmaya kolayca alıştırılabilen bir türdür.

Ayrıca aksiyonu yüksekten izlemeyi de sever. Bu nedenle kedi ağacı, raf veya hamak gibi yüksekte olan şeyler yoksa buzdolabının veya kitaplığın tepesinde görebilirsiniz.

Sosyal bir kedi olan Egyptian Mau, ailesinden ilgi görmelidir. Fakat bir süre evin dışında olmanız gerektiğinde kendi kendine de vakit geçirebilir. Eğer evden devamlı olarak gidiyorsanız ayrılık anksiyetesinin ortaya çıkmaması için ona bir arkadaş almanız uygun olacaktır. Çünkü yeterince ilgi ve oyun zamanı olmazsa mobilyaları tırmalayabilir, bir şeyleri aşağıya atabilir.

Bakım

Hipoalerjenik kediler kapsamına sokulamayacak kadar tüy döken Egyptian Mau, buna karşın kolay bakımlıdır. Fırçalanmayı seven bir kedi türüdür. Bu nedenle haftada bir iki defa fırçalamanız hem bağ kurmanıza yardımcı olacaktır hem de tüy dökmeyi azaltacaktır.

Tüm kediler gibi Egyptian Mau’yu da eve getirince özen göstermelisiniz. Sıcak bir yatak, temiz bir kum ve yemek ile su kapları olması gerekir.

İlk başlarda evde biraz çekingen olabilir ve yerleşecek bir yer arar. Yetiştiren kişiye ne yediğini sorarak ani mama değişimine engel olmanız uygun olur. Ayrıca kedi kumunu da yetiştirildiği yerdeki ile aynı şekilde alarak alışmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Sağlık

Egyptian Mau ile yirminci yüzyılda yapılan bazı çiftleştirmeler, türün pek çok sağlık probleminin ortadan kaldırılmasına yardımcı oldu. Patellar luksasyon ve periodontal hastalıklara hala yatkın olsa da, bu türde bu rahatsızlıklar yüksek oranda görünmüyorlar.

Düzenli veteriner kontrolü unutulmamalı. Ayrıca kulaklarını ve dişlerini haftada bir temizlemeli, tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.