Ekinezya, pek çok türü olan bir bitkidir ve tıbbi anlamda faydası çoktur. Kökü, yaprakları ve çiçekleri sağlık için kullanılabilir. Ancak aşırı doz alımı maalesef kötü yan etkiler doğurabilir.

Ekinezyanın 10 Tehlikeli Yan Etkisi

1- Karaciğere Hasar Verir

Eğer karaciğer nakli olduysanız ve 8-10 hafta boyunca ekinezya tüketirseniz, karaciğeriniz ciddi bir hasar görebilir. Bu bitkinin yüksek dozlarda alımı karaciğer enzimlerinin fonksiyonlarını ciddi anlamda arttırır ve bu da sonradan nakil edilen karaciğerin çeşitli karaciğer bozuklukları yaşamasına sebep olur ve en sonunda organa hasar verir. Ayrıca anabolik steroidler kullananlarda karaciğer inflamasyonuna da sebep olabilir.

2- Otoimmün Bozukluklar

Ekinezyanın aşırı tüketimi bağışıklık sistemine de zarar verir. Bunun sonucunda pek çok otoimmün hastalık ortaya çıkabilir ve bunlar arasında lupus, tip-1 diyabet, multipl skleroz, romatoid artrit, tüberküloz, HIV-AIDS ve belli kanser tipleri bulunmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanırken ekinezya tüketmeniz bağışıklık sistemini iyice köreltir.

3- Kan Bozukluklarına Sebep Olabilir

Bilimadamlarına göre ekinezyanın aşırı tüketimi TTP adı verilen bir kan bozukluğuna sebep olmaktadır ve bu da vücut içerisinde pek çok küçük ve büyük pıhtının dolaşmasına sebep olur. Alyuvar adedi ile akyuvar adetlerinin düşmesine sebep olarak oksijenin beyne, kalbe ve böbreklere ulaşmasına engel olur.

4- Mide Rahatsızlıkları

Pek çok bitkide olduğu gibi ekinezyayı da aşırı tüketmek mideyi bozabilir. Mide ağrıları, karın krampları, şişkinlik, ishal gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiğinin üzerinde tüketimden kaçınmalısınız.

5- Astım

Astım, atopi gibi solunum yolu problemleri olanlar ekinezyadan uzak durmalılar. Bu rahatsızlıklara sahip olmayanlar da aşırı tüketim halinde alerjik astım, saman nezlesi, nefes yetersizliği, göğüste sıkışma, ciğer spazmı yaşayabilirler.

6- Bulantı ve Vertigo

Ekinezyanın uzun vadeli kullanımının bulantı ve sersemliğe sebep olduğu belirtiliyor. Özellikle vertigo, kusma, kuru ağız, duyu kaybı gibi şeyler bu dönemde probleme yol açabilirler.

7- Anormal Kalp Atışları

Her ne kadar bu bitkinin ölümcül kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olduğuna dair yeterli bilgi olmasa da, aşırı tüketimi kalp ritmini bozabilir.

8- Kanamayı Arttırır

Ekinezyanın pıhtılaşmayı önleyici bir etkisi bulunur ve bu nedenle kanama riskini arttırır. Eğer ameliyata girecekseniz bu bitkiyi almayı bırakmanız önemlidir.

9- Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olabilir

Ekinezya alan bireylerin alerjik reaksiyon gösterme riskleri hayli yüksektir. Belirtiler arasında kaşıntılar, yüzde şişkinlik, inflamasyonlar, kızarmalar, sivilceler ve bazen anaflaktik şok bulunmaktadır.

10- Ateş

Her ne kadar nadir karşılaşılsa da ekinezyanın çocuklarda ve bazı yetişkinlerde ateşe sebep olabildiği bilinmektedir. Genelde terleme ile birlikte gelir ancak böyle bir durumda hemen doktorunuza danışmalısınız.

Bu yan etkileri aklınızda tutarak ekinezya tüketiminizi sınırlamanız çok önemli. Zira bir şeyin sağlığınız için iyi olması onu çok miktarda tüketebileceğiniz anlamına gelmemektedir. Sağlığınız için ne kadar ekinezya tüketebileceğinizin farkında olun ve asla gerekli dozajı aşmayın.