Elon Musk’ı tanımayan, onun dahice fikirlerine ve girişimlerine hayran olmayanımız neredeyse yok. SpaceX’in kurucusu, Tesla Motors ve PayPal’ın da kurucu ortaklarından olan Elon Musk, Amerikalı bir girişimci ve mucittir. Şöyle anlatayım: Elon Musk; SolarCity’nin başkanı, Tesla Motors’un Ceo’su, başkanı ve ürün mimarı, aynı zamanda da SpaceX’in CEO ve baş tasarımcısıdır. İyi de böyle olağanüstü işlere imza atan, kıskanılacak bir kariyere sahip olan Musk, gerçekte kimdir, kaç yaşındadır ve nasıl bu kadar başarılı olabilmiştir?

Elon Musk, 1971 yılında Kanadalı bir annenin ve Güney Afrikalı bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Sıradan aile yaşamına tezat olarak sıra dışı bir çocuk olan Elon Musk, Blastar adında bir uzay oyunu yazıp da, onun yazılımı sattığında sadece 12 yaşındaydı ve gerçekleştirmeyi hedeflediği çok fazla hayali vardı.

Bu hayallerinin peşinden öncelikle Kanada’ya gitti ve orada 2 yıl üniversite eğitimi aldı ve bunun ardından işletme ve fizik eğitimi alabilmek için Kanada’dan Amerika’ya gitti. Buradan Ekonomi alanında ekonomi alanında lisans ve ayrıca fizik alnında da yan dal diploması aldı.

İşte bu SpaceX, Tesla Motors ve Paypal gibi hem yaratıcı hem de çok faydalı girişimlerin ardından Elon Musk, bir hatta birkaç tık yukarıya çıkıp Neuralink şirketini kurdu. Peki neydi bu Neuralink ve hayatımıza neler katabilirdi? Bilim kurgu filmlerinde görüp de “Avrupalı, nasıl da yapıyor” sorusunu sorduğumuz, hem hayranlıkla izleyip hem de yok artık bu kadarı da olmaz dediğimiz bir bilimsel atılıma hazır olun. Zira Elon Musk, yapay zekayı insanın beynine yerleştirebilecek. Buna bir bakıma “beyin implantı” adı verilebilir. Mükemmel işleyen bir zeka oluşturalım ve bizim bu çoğu zaman çaresiz kalan, fikirsiz kalan zihnimizde her daim parlak bir ışık yansın. Mümkün mü? Neden olmasın, Elon Musk, bu sonuçta! Elektrikli araçları üretti, dünyanın hizmetine sundu, uzaya roketler, araçlar gönderdi, yapay zekadan da kusur kalmaz diye düşünüyorum.

Şöyle anlatayım; Kaliforniya’da bir nöro-bilim laboratuarında özellikle zihinsel rahatsızlıkların tedavisi üzerine bilimsel çalışmalar yapılıyor. İşte bu laboratuarın çalışmacılarından birisi de hayranlık duyduğumuz Elon Musk, kendisi burada insan ve bilgisayar karışımı bir kafatası bilgisayarı oluşturmayı hedefliyor. İnsan beyni ve yapay zeka bir bilgisayar programı arasında doğrudan bağlantı oluşturmayı hedefleyen Elon Musk, her geçen gün daha zeki hale getirilen makinelerle, saf zekasını kullanmaya çalışan insanların anlaşmakta zorlandığı fikrinden yola çıkmış. İşte bu bakımdan insan ve bilgisayar karışı bir yapay zekanın, çok daha üst bir akıl olacağı düşüncesi mantıklı geliyor.

Kaliforniya’da bir tıbbi araştırma firması olarak kurulan Neoralink, nöro-bilim alanında tüm dünyanın tanıdığı ve çok başarılı araştırmalara imza atan bilim insanlarını bünyesinde barındırıyor. Örneğin nano- teknoloji ve esnek elektrotlar uzmanı Dr. Venessa Tolosa, UCSF’de profesör olan Philip Sabes, Boston Üniversitesi profesörü Timothy Gardner işte bu Neoralink şirketinin araştırmacılarından bazıları, elbette ki dahimiz Elon Musk’ı saymadan geçmeyelim.

Elon Musk’ın kurucusu ve başkanı olduğu SpaceX ve Tesla şirketlerinde olduğu gibi Neoralink şirketinde de güvenirlik ve uygulanabilirlik ön planda. İşte bunun için de insanlığın yaşantısını, konforunu, performansını bir adım öteye taşımayı hedefleyen Neoralink şirketi, öncelikle prototipler üretip bunların etkisini ölçmeyi planlıyor. Prototiplerin işe yararlığı ve etkileri öncelikle depresyon, Parkinson ve epilepsi gibi hastalıklarda denenecek ve olumlu sonuç alındığı takdirde kullanım alanı elbette ki genişleyecektir. Ancak şu anki mevcut durumda tüm bunların kullanıma, uygulamaya geçmesi için uzunca bir süre Elon Musk’ı izleyeceğiz gibi görünüyor.