Kafein belli bitkilerde bulunan bir bileşen ve merkezi sinir sistemi için bir uyarıcı görevi görüyor. Farkındalığı ve enerji düzeylerini iyileştirebiliyor.

Kafein güvenli ve hatta bazı sağlığa faydaları olan bir madde olarak görülse de, pek çok anne emzirme sırasında onun güvenliğini merak ediyor.

Kahve, çay ve diğer kafeinli içecekler uykusuzluk çeken anneler için enerji artışı sağlayabilseler de, bu içecekleri çok fazla tüketmek hem anneler hem de bebekleri için olumsuz etkiler doğurabilirler.
Emzirme sırasında kafein hakkında tüm bilmeniz gerekenler şöyle:

Kafein Anne Sütüne Geçer mi?

Tükettiğiniz kafeinin %1 kadarı anne sütüne geçer.
15 emziren kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, kadınlar 36-335 mg aralığında kafein tüketmişler ve anne sütünde %0.06-%1.5 aralığında görülmüş.

Bu miktar ufak gibi görünse de, bebekler kafeini yetişkinler kadar hızlı işleyemezler.

Kafein tükettiğiniz zaman, sindirim sisteminden kana geçer. Karaciğer daha sonra bunu işler ve farklı organ ile beden fonksiyonlarını etkileyen bileşenlere dönüştürür.

Sağlıklı bir yetişkinde kafein vücutta 3-7 saat kadar kalır. Ancak bebeklerde bu süre 65-130 saate kadar çıkabilir çünkü karaciğer ile böbrekleri henüz tam olarak gelişmemiştir.

ABD’deki hastalık kontrol merkezlerine göre, erken doğan ve yenidoğan bebekler, biraz daha yaş almış bebeklere göre kafeini çok daha yavaş parçalıyorlar.

Bu nedenle anne sütünden geçen çok az miktarda kafein bile bebeğin bedeninde birikim yapabilir, özellikle de yenidoğanlarda.

Özetle: Araştırmalar annenin tükettiği kafeinin %1 kadarının süte geçtiğini gösteriyor. Ancak bu miktar zamanla bebeğin bedeninde birikebilir.

Emzirirken Ne Kadarı Güvenli?

Bebekler kafeini yetişkinler kadar hızlı işleyemeseler de, emziren anneler hala mantıklı miktarlarda tüketebilirler.

Günde 300 miligrama kadar kafein tüketebilirsiniz, bu aşağı yukarı 2-3 bardak kahveye denk geliyor. Mevcut araştırmalara göre, bu sınırlar dahilinde kafein tüketimi bebeklere zarar vermiyor.

Günde 300 mg’den daha fazla kafein tüketen annelerin bebeklerinin uyku zorluğu çekebileceği düşünülüyor ancak bu konuda araştırmalar çok sınırlı.

Bir çalışmada anneleri günde 300 mg’dan daha fazla kahve tüketen 885 bebek değerlendirmeye alınmış ve bebeklerin gece uyanma miktarında artış görülmüş. Fakat bu bağlantı çok ciddi değilmiş.

Emziren anneler 300 mg’dan daha fazla kafein tükettikleri zaman, örneğin 10 kupa kahve kadar, bebekler uyku problemlerine ek olarak gerginlik ve huysuzluk da sergileyebilirler.

Ayrıca aşırı kafein alımı anneler üzerinde de olumsuz etki yaratır ve anksiyete artar, huysuzluk olur, kalp atışı artar, sersemlik ortaya çıkar ve uykusuzluk yaratabilir.

Son olarak, kafein anne sütü miktarını azaltabilir. Ancak bazı araştırmalar orta düzeyde tüketiminin anne sütünü arttırabileceğini gösteriyorlar.

Özetle: Emziren anneler için günde 300 mg’a kadar kafein tüketimi hem anne hem de bebek için güvenli görünüyor. Aşırı tüketimi bebeğin uykusuzluk, huzursuzluk çekmesine sebep olabilir ve annelerde ise anksiyete, huzursuzluk, sersemlik ve kalp ritminde artışa sebep olabilir.

Popüler İçeceklerdeki Kafein Miktarı

Kahve, çay, enerji içecekleri ve kola gibi içeceklerde kafein bulunur. Bu içeceklerdeki kafein miktarı değişkenlik gösteriyor.
Aşağıdaki tablo bu yaygın içeceklerin kafein miktarlarını gösteriyor.

İçecek Tipi
Porsiyon Boyutu
Kafein
Enerji İçecekleri
240 ml
50–160 mg
Sıcak Kahve
240 ml
60–200 mg
Sıcak Çay
240 ml
20–110 mg
Buzlu Çay
240 ml
9–50 mg
Kola
355 ml
30–60 mg
Sıcak Çikolata
240 ml
3–32 mg
Kafeinsiz Kahve
240 ml
2–4 mg

Ancak bu tablonun bu içeceklerdeki tahmini kafein miktarlarını barındırdığını unutmayın. Bazı içecekler, özellikler de kahve ve çaylar, hazırlanma şekillerine göre daha fazlasını veya azını barındırabiliyorlar.
Diğer kafein kaynakları arasında çikolata, şekerlemeler, bazı ilaçlar, takviyeler ve enerji verdiği söylenen içecek ve besinler bulunuyorlar.

Eğer günde bir kaç farklı kafeinli içecek tüketiyorsanız, emziren kadınlar için önerilen kafein miktarından fazlasını tüketiyor olabilirsiniz.

Özetle: Yaygın içeceklerdeki kafein miktarı ciddi anlamda değişiyor. Kahve, çay, kola, sıcak çikolata ve enerji içeceklerinde kafein bulunuyor.

Sonuç Olarak

Kafein dünya çapında tüm insanlar tarafından tüketilse ve uykusuzluk çeken anneler için enerji sağlayabilse de, emziriyorsanız aşırıya kaçmak istemeyebilirsiniz.
Emzirirken kafein alımını sınırlandırmak öneriliyor çünkü çok küçük bir miktarı anne sütüne geçebiliyor ve bebekte birikebiliyor.
Yine de, günlük 300 miligrama kadar olan tüketim güvenli kabul ediliyor. Bu günde 2-3 bardak kahveye ve 3-4 bardak çaya denk.