Konuk Yazarımız Şehrin Çocuk Hali

BEBEĞİNİZE EN GÜZEL HEDİYE: EMZİRMEK

Çoğu anne bebeğini doğar doğmaz kucağına alıyor ve emzirmeye başlıyor. Sonrasında her gün ve gece 2-3 saat arayla emzirmeye devam ediyor. Bebeğini emzirme pahasına geceleri sık sık kalkıyor ve uykusuz geceler geçiriyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk altı ay sadece anne sütü, sonrasında da ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütü verilmesini öneriyor. Anne sütünün besleyici ve bağışıklık sistemini koruyucu özelliğinin dışında, emzirmek annelerin göğüs ve rahim kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Bu nedenle, uykusuz gecelere rağmen anneler bebeklerinin sağlığını ve gelişimi düşünerek emzirmekten vazgeçmiyor. Bu süreçte hayatınızı kolaylaştıracak 7 önerimiz var:

  • Emzirmeye yeni başladığınızda göğüslerinizde bir miktar rahatsızlık veya acı hissedebilirsiniz. Göğüs uçlarınızın yara olmaması için koruyucu kremleri hamileliğinizin son döneminde, doğuma 1 hafta kala kullanmaya başlayın. Emzirme öncesi göğüsten temizlenmesi gerekmeyen, doğal içeriğe sahip kremleri tercih edebilirsiniz.
  • Emzirdikten sonra göğsünüzde yara ve mantar –pamukçuk olmaması için göğüs uçlarınızın kuru kalmasına özen gösterin.
  • Emzirirken su içme ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, emzirmeden önce su ve başta rezene olmak üzere süt artırıcı çayınızı hazırlayıp yanınıza alabilirsiniz. Emzirirken oldukça enerji harcayacağınız için sonrasında kuru üzüm, kayısı, ceviz ve badem gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edebilirsiniz.
  • İlk zamanlarda süt miktarı artıp bebeğiniz tamamını emzirme sırasında boşaltamadığında göğüsleriniz şişebilir, sertleşebilir ve ateşiniz çıkabilir. Süt ateşi olarak adlandırılan bu durumu engellemek için ılık bir duş sonrası kol altından başlayarak sertleşen bölgelere masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizi ilk seferde çok uzun süre memede tutarsanız, göğüs uçlarınız şişip morarabilir. Bebeğinizin emme refleksi güçlü ise uzun süre emmek isteyebilir. Bu durumda her iki göğsünüzü 10 – 15 dakikayı geçmeyecek şekilde dönüşümlü olarak emzirin. Bu göğüs uçlarınızın çabuk tahriş olmasını engelleyecektir.
  • Bebeğiniz emerken uykuya dalıyor ve meme ucunuz ağzında uyuyorsa yanağına ya da çenesine dokunarak, ayak tabanlarını okşayarak onu uyandırabilir ve tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
  • Göğüs ucunuz düz ya da içe dönük olabilir. Bu durumda göğüs ucunuzu dışarı çıkartıp emzirmenizi kolaylaştıracak ürünler kullanabilirsiniz.