Günümüzde teknolojinin hayatımıza girmesiyle yeni ve çok çeşitli psikoloji rahatsızlıklar görmekteyiz. Ama bunlar henüz bizim tanı kitaplarımızda yer almasa da yavaş yavaş bu kitaplar içerisine girecek gibi duruyor. Bunlardan ilki;

1. Hangiexty:

Hang over(geceden kalma) ve anxiety(kaygı) kelimelerinin birleşimi. Yoğun alkol kullanımının ertesi gününde gece ne yaptığınızı hatırlamayıp ve bundan duyulan endişeyi ifade ediyor. Belirtileri, yoğun kaygı, depresif duygudurum, hatırlamada zorluk, halsizlik, keyifsizlik, iştah azalması.

2. Nomofobi:

İngilizcesi, no mobile phobia ( telefonsuz kalma korkusu)nun birleşiminden kaynaklanıyor. Cep telefonuyla iletişimden yoksun olunan, şarjın bitmesi ve internet bağlantısının kopması gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Belirtileri; dikkat dağınıklığı, telefonun yavaşlamasına tahammülsizlük,  cep telefonuna bakmak için aşırı bir takıntı, bilek ve boyun ağrıları, telefonun sürekli baş ucunda durması, telefonu asla kapatmamak ve sürekli kontrol etmek.

3. İyi olma sendromu:

İngilizcesi wellness syndrome (sağlıklı yaşam sürme sendromu). Belirtileri ise spor yapılmadığı zaman duyulan suçluluk duygusu, her yemeğin kalorisini hesaplamak, sürekli mutlu olmaya ve görünmeye çalışmak.

4.  Kimlik hırsızlığı sendromu:

Olumlu olan tüm durumların ve başarıların dışsal faktörlerden kaynaklandığını düşünme ve bu sahte durumun bir gün ortaya çıkıp herşeyi mahvedeceğini bu yüzden de bundan endişe duyma sendromu. Bu kişiler kendi olumlu taraflarını içselleştiremezler. Başarıyı devam ettiremeyeceklerini sürekli düşünmek depresyona ve kaygıya neden olmaktadır.

5. Tükenmişlik sendromu:

İngilizcesi burn out( tükenmişlik sendromu) ‘nun belirtileri ise psikolojik ve bedensel olarak kronik mutsuzluk ve yorgunluk, depresif belirtiler şeklinde ortaya çıkmaktadır.

6. Dunning- Kruger etkisi:

Halk arasında bu “cahil cesareti” olarak bilinmektedir. Bilgisiz kişilerin yetkin kişilere oranla daha fazla özgüven sahibi olmaları ve bilgisiz kişilerin yetkin insanların bilgi ve deneyimlerini doğru değerlendirememelerine yol açmaktadır. Bunun için de Mark Twain’in sözü çok anlamlı. “Asla bir aptalla tartışmayın, sizi kendi seviyesine çeker ve sonra tecrübesiyle sizi yener.”

7. Felaket yorgunluğu:

Sosyal medyada insanların sürekli doğal felaketlere maruz kalması ve bunun sonrasında duyarsızlaşıp hissizleşmeleri. Bunu aynı zamanda uzmanlığı doktor olan kişilerin veya askerlerin  yaşantılarında da görmekteyiz.

8. Selfitis:

Adından da anlaşılacağı gibi sürekli selfie (özçekim ) çekme ihtiyacı. Bu kişiler düşük özgüvene sahiptirler ve dikkat çekme ihtiyacı içerisinde olurlar.

9. Siberkondri:

Bir fiziksel  rahatsızlığı internetten araştırıp kendisine kötü hastalık teşhisi koymasıdır. Halk arasında bu kişiler hastalık hastası kişiler olarak tariflendirilir. Hipokondri olarak adlandırdığımız sağlık fobisi olarak da nitelendirebiliriz. Bunu yaparken bireyler bolca sosyal medyadaki malzemelere başvururlar. Unutmayın  en ufak yaşadığınız bir karın ağrısı bile sosyal medyaya göre kanser belirtisi olarak bile adlandırılabilir. Doktorunuzla konuşmadan kendinize teşhis koymayın.

10. Teknoloji bağımlılığı:

Yoğun teknoloji kullanımının insan ilişkilerine olan olumsuz etkisi ve uzun süren teknoloji kullanımı diyebiliriz. Televizyon, bilgisayar, cep telefonları, ilişkilerde paylaşılması gereken  zamanı sekteye uğratarak  ilişkilerden alınan memnuniyeti  ve hayat kalitesini düşürür, insan ilişkilerinde olan sorunların artmasına, yalnızlık hissine ve depresyon belirtilerinin  çoğalmasına neden olmaktadır.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr