Epilepsi krizler pek çok kişinin kabusu haline gelebiliyor çünkü ne zaman, nerede ve nasıl meydana geleceğini tahmin etmek oldukça zor. Bunun için en basit çözümlerden birisi ise yoga olarak karşımıza çıkıyor.

Yoganın vücudu ve zihni dengeleyen yapısı, epilepsi krizlerini daha iyi yönetmenize imkan tanıyor ve krizlerin sıklığını da azaltıyor. Özellikle uygulanabilecek 7 pozisyon ile bu etkiyi daha kolay yakalayabilirsiniz.

Epilepsi Nedir?

Epilepsi ya da dilimizdeki adıyla sara hastalığı, tekrar eden ve kendiliğinden oluşan krizler olarak tanımlanmaktadır ve dünya çapında 65 milyon kişinin ona sahip olduğu düşünülüyor.

Bu krizler kısa veya uzun süreli olabiliyorlar ve kısa bir bilinç kaybının yanında devam eden titremeler ile de kendisini gösterebiliyorlar. Hatta zaman zaman fiziksel yaralanmalara da sebep olabilmektedir. Krizler kişilerin düşmesine ve çevrelerine dair farkındalıklarını kaybetmelerine de yol açabilmektedir.

Bu krizler, beyindeki sıradışı nöron aktiviteleri sonucunda oluşmaktadırlar ve beyindeki hücrelerin hiperaktif hale gelmeleri ile tetiklenmektedir.

Epilepsi Tedavisinde Yoga

Yoga vücudunuz üzerindeki kontrolü arttırmanızı sağlar ve krizleri çok ilerlemeden kontrol etmenize yardımcı olur.

Yoga asanaları sinirlerinizi germenizi ve beyninizi oksijenlendirmenizi sağlarlar. Ayrıca beyin hücrelerini sakinleştirerek fazla heyecanlanmalarına engel olurlar.

Ayakta duruşlar, ileri ve geri esnemeler, çeşitli duruşlar, sinir sistemini rahatlatma etkisi yaratırlar.

Epilepsi İçin Yoga Duruşları

Uttanasana (Ayakta İleri Eğilme)

Uttanasana duruşu güçlü bir esneme pozisyonudur ve başınızın dizinizin altında konumlanmasını gerektirir. Onu sabahları mideniz boşken yahut son yemeğinizden 6-8 saat sonra akşam uygulayabilirsiniz. Pozisyonu 15-30 saniye devam ettirebilirsiniz.
Bu duruş belinizi ve baldırlarınızı gerer. Omurlarınızı güçlendirir ve esnek tutar. Sinirlerinizi yatıştırır ve stresi azaltır. Ayrıca baş ağrısı ve uykusuzluk için de iyi bir çözümdür.

Matsyasana (Balık Duruşu)

Bu pozisyon başlangıç seviyesi duruşlarındandır. Sabahları veya akşamları boş mide ve temiz bağırsaklar ile uygulayabilirsiniz. 30-60 saniye bu pozisyonda durabilirsiniz.
Pozisyon kaburgalarınızı, midenizi ve boyun kaslarınızı gerer. Boyundaki, omuzlardaki gerilimi alır ve sırtınızı kuvvetlendirir.

Kapotasana (Güvercin Duruşu)

İyi bir esneme hareketi sunan bu pozisyon, adı üzerinde bir güvercin gibi durmayı gerektirir ve başlangıç seviyesi duruşlarındandır. Sabahları aç karnına yapabilir ve bir dakika boyunca sürdürebilirsiniz.
Sırt ağrılarına iyi gelir, boynunuzu, göğsünüzü ve omuz kaslarınızı esnetir. Ayrıca omurunuzu hizaya sokar ve sizi güçlendirir.

Anksiyete ve strese de iyi gelmektedir.

Pavanamuktasana

Bu pozisyon midenizdeki tüm sindirim artığı gazları temizler. Sabahları boş mide ile yapabilirsiniz. Pozisyonu 10-60 saniye boyunca yapabilirsiniz.

Asitliği ve kabızlığı tedavi eden bu pozisyon, ayrıca sinirleri uyarır ve kan dolaşımını hızlandırır. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve zihinsel açıklık verir.

Halasana

Sabahları boş mide ile yapabilirsiniz ve bu duruşu 30-60 saniye sürdürebilirsiniz.

Omuriliği güçlü ve esnek tutan bu duruş, stresi azaltır ve kan basıncını normalleştirir. Ayrıca sinir sistemini rahatlatır ve bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Salamba Sirsasana (Kafa Duruşu)

Bu pozisyonda vücudunuzu tamamen ters tutmanız ve onu başınız ve kollarınız ile desteklemeniz gerekmektedir. Gelişmiş düzeyde bir pozisyon olarak bilinmektedir. Sabahları aç karnına uygulayabilir ve 1-5 dakika kadar bu pozisyonda kalabilirsiniz.

Bu duruş beyni sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir. Kolları, bacakları, omurları ve ciğerleri güçlendirir. Beyin hücrelerine saf kan akışını sağlar. Ayrıca zihni rahatlatır ve açıklığı arttırır.

Savasana (Ceset Duruşu)

Hareketsiz bir vücudu temsil eden bu duruş, her an her yerde yapılabilir. 10-15 dakika boyunca bu duruşla rahatlayabilirsiniz.
Konsantrasyonu arttıran duruş, stresi ve tansiyonu azaltır, kasları rahatlatır ve zihinsel sağlığa iyi gelir. Özellikle nörolojik problemlere iyi gelmektedir.