Bazı oyuncuların sanki sonsuza kadar genç kalacaklarmış gibi göründükleri bir gerçek ve bazıları ise yaşlandıkça sanki bunu çok zarif bir şekilde yapıyorlar.

Ancak yaşlandıkça iyi hissetmek için pahalı arabalı bir film yıldızı olmanıza gerek yok. Ancak yaşla birlikte doğal olarak artan bazı riskler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bunun yanında sağlıklı ve önleyici alışkanlıkları benimsemeye de hazır olmanız gerekli.

Yaşlanma Şeklimizi Ne Etkiler?

Cinsiyetiniz, genetik yapınız ve fizyolojik farklar yaşlanma söz konusu olduğunda rol oynarlar. En önemlisi de bir erkeğin nasıl yaşlanacağını belirleyen pek çok faktörün onların kontrolünde olmasıdır.

Şunları yapan erkekler daha iyi yaşlanırlar:

  • Sigara içmeyenler
  • Aşırı alkol tüketiminden kaçınanlar
  • Sağlıklı beslenenler ve sağlıklı kiloda olanlar
  • Güçlü bir destek sistemine sahip olanlar

Yaşın ilerlemesi bedendeki pek çok sistemi etkiler. Aşağıda en çok etkilenen yedi alan var ve bunlarla savaş için de bazı ipuçları bulunuyor.

Kalp Hastalıkları ve Yüksek Tansiyonla Savaşın

Yaşlandıkça kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riski artar. Hatta 60 yaşındaki erkeklerde kalp hastalığı riski %75 civarındadır. Kadınlarda benzer bir risk 80 yaşa kadar görünmez.

Tansiyonu ve kolesterolü kontrol altında tutun, spor yapın, doğru şeyler tüketin ve sigara içiyorsanız bırakmak için elinizden geleni yapın.

Zihninizi Canlı Tutun

Beynimiz yaşla birlikte değişir ve buna nöron kaybetmek de dahildir. Hafıza, bilişsel işlevler ve tepki zamanı etkilenir. Depresyon da daha yaygın hale gelir.

Zihin egzersizleri, sosyal aktiviteler, müzik, arkadaşlarla vakit geçirmek, evcil hayvan beslemek gibi çeşitli şeyler ile beyninizi aktif tutun. Depresyon bir sorun olursa, psikolojik danışmanlık alın.

Metabolizmanıza ve Uykunuza Dikkat Edin

Metabolizmadaki ve hormon işlevlerindeki değişimler sık sık kilo alımına ve bazen de kilo vermeye sebep olurlar. Uyku düzeniniz de değişebilir.

Eğer uyku sorununuz varsa her gece aynı saatte yatağa gidin ve her sabah aynı saatte kalkın. Ayrıca gün içerisinde kestiriyorsanız, gece daha iyi uyumak için bunu kısıtlı tutun. Bu değişimler sirkadiyen ritminizi sıfırlamaya yardımcı olacaktır. Spor da daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Ayrıca doktorunuzla kilo alma ve verme konusunda konuşabilirsiniz.

Testosteron Konusunda Akıllı Olun

Televizyonda duyduğunuz şeylerin aksine düşük testosteron düzeyine çok nadiren tedavi gerekir ve genelde sadece kronik hastalıkları olan erkeklere uygulanır. Fakat sebebi uyuşturucu ve steroidlerin uzun süre kullanımı da olabilir. Düşük testosteron ile bağlantılı pek çok belirtinin genelde başka fiziksel ve psikolojik sebepleri vardır.

Bol bol spor için vakit ayırın ve geceleri en az 8 saat uyuyun. Böylece pek çok düşük testosteron belirtisinden kurtulabilirsiniz.

Cildinizi İhmal Etmeyin

Yaşla birlikte cildin kalınlığı ve esnekliği azalır, bu nedenle sakatlanmalara yatkın hale gelir. Ayrıca çeşitli deri lezyonları, yani güneş lekeleri gibi problemler de daha yaygın hale gelir.

Cildinizdeki herhangi bir şekil, doku, renk ve boyut değişiminde doktorunuzu bilgilendirin. Herhangi bir şey tespit ederseniz, hemen doktorunuzu arayın.

Prostat Problemleri ile İlgilenin

Prostatın boyutu artabilir ve bu da idrar akışında azalmaya ve daha sık tuvalete çıkmaya sebep olabilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu ve prostat iltihabı ihtimali de artar. Ayrıca kadınlarda idrar tutamama ihtimali daha fazla olsa da erkekler de bu problemden azade değiller.

İdrar konusunda herhangi bir sorun yaşarsanız veya ağrı, tahriş gibi sorunlar olursa doktorunuzla görüşün. Pek çok reçetesiz prostat ilacı genelde pek etkili değildir.

Kemik Erimesi Riskini Azaltın

Kemikleri Güçlendirir
Kemikleri Güçlendirir

Kemik erimesi erkekleri hayatlarının daha ileri dönemlerinde etkiler. Genelde bu problemden dolayı çatlak riskinin oluşması erkeklerde kadınlardan on yıl sonra gerçekleşir ancak kalça çatlağı gibi problemlerin şiddeti ve ölüme etki oranı erkeklerde daha yüksektir.

Düzenli spor yapmak ve sigara içmek ile aşırı alkol tüketiminden kaçınmak kemik erimesini önlemeye yardımcı olabilir.

Sağlık Taramaları, Tedaviler ve Takviyeler

İyi yaşlanmak için sağlık taramalarına gitmek de önemli. Tansiyonunuzun ve kolesterolünüzün kontrol altında olduğundan emin olun ve gerekirse diyabet taramalarına da gidin.

50’li yaşlara gelirken kolon kanseri ve prostat kanseri taramalarını da atlamamak gerekli. Ayrıca sigara geçmişi olanlarda aort anevrizması ve akciğer kanseri taramaları da önem kazanabilir.

Yaş aldıkça beslenmenize de göz atmanız gerekir. 20’lerinizdeki beslenmenizin artık 50’lerde işinize yaramadığını görebilirsiniz.

Ayrıca kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet ve depresyona dikkat etmek gerekir. Bunları yönetmek için reçeteli ilaçlar almak veya yaşam tarzı değişimleri gerçekleştirmek gerekebilir.

Takviyeler genelde gerekli değildirler ve bazen zararlı da olabilirler. Ancak günlük multivitamin almak size güven verse de besinleri sağlıklı beslenme ile almak daha doğru olur.

Fiziksel olarak aktif kalmaya odaklanmak önemlidir. İlla ki futbol oynamak zorunda değilsiniz. Dans, yürüme ve koşu bandı gibi şeyler de işe yararlar. Yaşlandıkça kullan veya kaybet prensibi etkili olmaya başlar. Ne kadar çok oturursanız, o kadar çok oturmanız gerekir.