Normalde, bir erkek boşaldığında semen(meni) penisten boşalır. Geri boşalma ise, geriye doğru gidip, mesaneye geçmesine neden olur.

Normal boşalmada, erkeğin üretrası semeni penisin dışına atılmaya zorlar. Mesane sfinkteri (aşılıp kapanmayı sağlayan kas) adı verilen küçük bir kas, mesane yolunu kapatarak meninin mesaneye girmesini engeller. Mesane sfinkteri düzgün çalışmadığında, mesane tamamen kapanmayabilir ve bu da boşalmanın penisin dışına çıkmak yerine mesaneye gitmesine neden olabilir.

• Çoğu erkek, 1,5 mililitreden(ml) daha fazla boşalır.
• Geri boşalma sorunu olan erkeklerde hiç dışarıya boşalma olmayabilir.
• Geri boşalma bir tanı değildir, bir semptomdur.
• Bir erkek çocuk sahibi olmak istemiyorsa, geri boşalmanın tedavi edilmesine gerek yoktur.

Geri Boşalma Nedir?

Ayrıca kuru orgazm da denir. Geri boşalma olan bazı erkekler boşalabilir ancak sıvı yeterli gelmeyebilir. Bazı erkeklerde geri boşalma infertiliteye (kısırlık) neden olur. Vücuttan atılan meni az ise veya hiç atılmıyorsa; bir spermin yumurtayı dölleme şansı sıfırdır. Bununla birlikte, geri boşalma infertilite vakalarının sadece % 0.3 ila % 2’sinden sorumludur. Geri boşalma tehlikeli değildir veya ağrı hissedilmez. Meni miktarında azalma yaşayan erkekler durumun farkına bile olmayabilir. Bazı erkekler boşalmadan hemen sonra idrara çıktıklarında, idrar sıvısının bulanık olduğunu gözlemektedir. Bu, muhtemelen semenin idrarla karışmış olmasından kaynaklanmaktadır. Geri boşalma olan erkekler baba sahibi olma konusunda sorun yaşayabilir.

Tedavisi Var Mıdır?

Durum bir erkeğin cinsel deneyimini ve yaşamını etkileyebileceğinden, bazı erkekler altta yatan ciddi bir sorun olmasa bile tedavi olmayı tercih edebilir. Eşlerinin hamile kalmasını isteyen erkeklerin seçenekleri bulunmaktadır. Tedavi genellikle boşalmadan sonra spermin içerden çıkarılmasıyla başlar. Bu, spermin mesaneden izole edilmesini gerektirebilir. Bazı ilaçlar ileri boşalmayı teşvik etmeye çalışır. Bu girişimler başarısız olursa doktor, erkeğin boşalması gerekmeden sperm çıkarmaya çalışabilir.

Spermlerin alınması için cerrahi prosedürler aşağıdakileri içerir:

• Testiküler sperm aspirasyonu (TESA): Bu işlem lokal anestezi altında yapılır ve testislerden sperm çıkarmak için bir iğne kullanılır.
• Perkütan epididimal sperm aspirasyonu (PESA): Lokal anestezi altında gerçekleşen bu prosedürde, spermi testislere bağlayan kanal olan epididimden ayırmak için bir iğne kullanılır.
• Testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE): Spermin ilaçla uyuşturulmuş testislerden çıkarılması işlemidir. Bu açıdan TESA’ya benzese de; TESA’nın aksine, TESE testise kesi atılmasını gerektirir.

Doktor spermi başarıyla çıkardıktan sonra, erkeğin eşinin hamile kalmasına 2 şekilde yardımcı olabilir:

• Tüp Bebek (IVF): Bu işlem sırasında, kadından bir yumurta alınır ve daha sonra bir petri kabı içinde döllenir. Sağlıklı embriyo yetiştiğinde, doktor embriyoyu kadının rahmine geri yerleştirir.
• Aşılama (IUI): Bu işlem sırasında ise, doktor yumurtlama sırasında bir kadının uterusuna doğrudan meniyi enjekte eder.

Geri boşalma tedavisi, sorunun nedenine bağlıdır. Erkek ilaç nedeniyle geri boşalma yaşıyorsa, ilaçları değiştirmek genellikle sorunu giderir. Geri boşalma ağır sinir hasarına bağlı olduğu için geri döndürülemez olabilir.

Nedenleri Nelerdir?

• Diyabet: Uzun süre kontrol edilmeyen kan şekeri, mesanenin kaslarını etkileyen organlara ve sinirlere zarar verebilir.

• Sinir sisteminde hasar: Sinir sistemine zarar veren, multipl skleroz ve omurilik yaralanmaları gibi yaralanmalar ve hastalıklar, mesanenin sinirlerine ve kaslarına zarar verebilir. Alt omurgadaki cerrahi girişimler benzer bir etkiye sahip olabilir.

• Ameliyat: Prostat, testis, kolon, rektum, mesane veya alt sırtta yapılan cerrahi işlem bu duruma neden olabilir.

• İlaç Tedavisi: Bazı ilaçlar boşalmaya müdahale edebilir. Prostat büyümesi için alınan ilaçlar, bazı antidepresanlar ve bazı anti-psikotik ilaçlar bu gruba dahildir.

Prostat Çıkarılması

Prostatın bir kısmının ameliyat yoluyla çıkarılması, geri boşalmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Bu ameliyatı geçiren insanların yaklaşık % 10 ila % 15’i bu sorunu yaşayabilir, çünkü ameliyat mesane kaslarına ve sinirlerine zarar verebilir. Prostatektomi (prostat alma işlemi) geçiren erkekler boşalmazlar. Bu, geri boşalmadan farklıdır.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Geri boşalma ne tehlikeli ne de acı vericidir ve her zaman tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, başka bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Aşağıdaki sorunlar hakkında bir doktora danışın:

• Orgazmın ardından boşalma yoksa
• Orgazmı takiben her zamankinden daha az sıvı varsa
• Birkaç yıl uğraştıktan sonra hala bebek sahibi olunmadıysa

2017 çalışması, geri boşalmanın tip 1 diyabetin ilk ve tek semptomu olduğu bir vakayı detaylandırdı. Bu yüzden geri boşalma sorunu yaşayan erkekler doktorlarıyla konuşmalıdır.

Önlenebilir Mi?

Aslında tamamen önlenebilir değildir. Prostat büyümesi için tedaviye ihtiyaç duyan erkekler, transüretral mikrodalga terapisi (TUMT) veya transüretral iğne ablasyonu (TUNA) gibi daha az sıkıntı yaratan ameliyatları düşünmelidir. Bu ameliyatların sinir ve kas hasarına neden olma olasılığı daha düşüktür.

Sinir hasarına neden olabilecek tıbbi durumların kontrolü de geri boşalmayı önleyebilir. Diyabetli erkekler doktorlarının reçete ettiği ilaçları almalı ve doktor tarafından önerilen şekilde uygun yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalıdır.

Sonuç Olarak;

Geri boşalma her zaman geri döndürülebilir değildir. Bununla birlikte, neden olabileceği infertilite tedavi edilebilir. Bu sorunu yaşayan erkekler, prostat büyümesi, diyabet veya prostat ameliyatına bağlı olarak başka semptomlara sahip olabilirler. Bu nedenle, kişi durumunun tedavi edilemez olduğuna inanıyor olsa bile; ağrılı boşalma, menide kan, sık idrara çıkma veya erektil disfonksiyon gibi belirtileri bir doktora bildirmelidir. Bu belirtiler başka bir tanıya işaret eder ve illa ki geri boşalmaya bağlı değildir.

Çoğu erkek boşalmayı orgazm ile ilişkilendirir, ancak tüm orgazmlar boşalmayı gerektirmez. Boşalmadan orgazm olmak rahatsız edici olabilir, ancak zararlı değildir.