Sabah geç kaldığımızda pastaneden aldığımız bir poğaça, öğlen iş arasında çabucak yemek olarak seçtiğimiz 1 hamburger bizim için aslında hiç de sağlıklı değil. Peki neden bile bile yiyoruz ki? Yediğimiz gıdalar ne kadar yaşayacağımız konusunda korkunç sonuçlar doğurabilir. Kalp hastalığı, felç ya da tip 2 diyabetten kaynaklanan ölümlerin yaklaşık % 45’i ya belirli gıdaları çok fazla ya da az yiyerek ortaya çıkabilir. Hangi diyet alışkanlıklarının ömrünüz üzerinde en önemli etkiye sahip olduğunu bulmak için okumaya devam edin.

1) Çok fazla kırmızı et tüketmek

Kırmızı et, protein ile doludur. B vitaminleri, demir ve çinko gibi çeşitli besin maddelerini de sağlar. Ne kadar kırmızı et tüketmeniz gerektiğine ilişkin net yazılı bir kural bulunmamasına rağmen, Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü, kırmızı et tüketimini haftada 18 gramdan daha az tutmanızı öneriyor. Tabii etiniz doğal beslenen hayvanlardan gelmeli ve işlenmiş etlerden kesinikle uzak durulmalı.

2) Çok fazla katı yağ tüketmek

Çok fazla katı yağ yeme alışkanlığı, diyetle ilgili ölümlerin felç, kalp rahatsızlığı ve Tip 2 diyabet nedeniyle ortaya çıkmasına neden olur. Katı yağlar; sığır eti yağı, tereyağı, hindistancevizi yağı ve hurma yağı gibi oda sıcaklığında katı olan yağlardır. Bunlar kötü (LDL) kolesterolünüzü ve kalp hastalığı riskinizi arttırabilirler. Bunun yerine avokado veya zeytin yağı gibi kalp sağlığı açısından sağlıklı yağları tüketin.

3) Çok fazla işlenmiş tahıl tüketmek

Yeterli tahıl tüketmemek ve çok fazla rafine edilmiş tahıl yemek, incelenen ölümlerin % 5.9’una neden olmuş. Tam buğday unu, bulguru, yulaf ezmesi ve kahverengi pirinç gibi bütün tahıllar, bütün tahıl çekirdeğini içerir. Makarna, beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi rafine edilmiş tahıllar, kepek ve mayayı kaldırmak için işlenir ve bu da daha ince bir doku ve gelişmiş raf ömrü sağlar. Öğütme işlemi sırasında çıkarılan B vitaminleri ve demirin çoğu, rafine edilmiş hububatlara eklenirken, lif oranı iyidir. Ancak işlenmiş oldukları için tüketilmelerine dikkat edilemlidir.

4) Şekerli içecekler tüketmek

25 ila 64 yaş arasındaki insanlar için gazlı ve şekerli içecekler, çok risklidir. Genel olarak, Amerika’da ölümlerin % 7,4’ü şekerli içeceklerle ilişkilidir. Üstelik bu durum kadınları erkeklerden daha fazla etkiliyor. Şekerli içecekler diş çürümesi, metabolik sendrom ve obezite ile ilişkilidir. Günde bir veya daha fazla şekerli içecek içen kadınların, diyabet olma olasılığının daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Soda ve diğer şekerlendirilmiş içecekleri aromalı su, çay veya taze sebze suyu ile değiştirmeyi deneyin.

5) Az meyve tüketmek

Meyveler potasyum, C vitamini, folik asit ve lif gibi pek çok temel besleyici madde bakımından zengindir. Günlük önerilen meyve alımını atlamak, diyetle ilgili kardiyometabolik ölümlerin % 7.5’ini oluşturur.

6) Az sebze tüketmek

Büyüklerimiz sebze yiyin diye çocukluğumuzda bizi nasıl zorluyordu hatırlayın. Aslında doğru yapıyorlardır. Yeterli sebze yemediği için erken yaşta ölenlerin oranı % 7,6 olarak açıklanmış . Meyveler gibi, sebzeler de yağ ve kalori açısından düşüktür ve hiçbir sebzede kolesterol yoktur. Potasyum, lif, folik asit, A vitamini ve C vitamini gibi önemli besinler ile doludur.

7) Az deniz mahsülü tüketmek

Haftada 3 kere balık tüketmek gerektiğini biliyoruz. Bu şekilde kardiyometabolik ölümlerin % 7,8’ine neden olan yeterli miktarda deniz ürününün tüketilmediğini hesaba kattığınızda mantıklı geliyor. Balık, kalp sağlığı açısındna önemli omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür; bu, beyin işlevinde önemli bir rol oynar; iltihabı azaltır ve kalp hastalığı riskinizi düşürebilir. Somon, hamsi, sardalya, ringa balığı,alabalık ve uskumru gibi omega-3 açısından yüksek balık yemeyi hedefleyin.

8) Çok fazla işlenmiş et tüketmek

Çok fazla işlenmiş et yemenin, beslenme ilgili ölümlerin % 8,2’sini oluşturduğu görülmektedir. İşlenmiş etler Amerikan Kalp Birliği’ne göre sigara, tuzlama veya koruyucu maddeler ekleyerek korunur. Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde Beslenme Epidemiyolojisi Bölümü’nden profesör Alicja Wolk işlenmiş etlerde sodyum, nitrat ve fosfatlar gibi katkı maddelerinin tüketicilerin kalp yetmezliği riskinin arkasındaki suçlu olduğunu bildiriyor.

9) Ceviz, fındık ve tohumları az tüketmek

Yeterince fıstık, ceviz, fındık ve tohum yememesi, analiz edilen ölümlerin % 8,5’ine katkıda bulunmuş. Fındık ve tohumlar protein gıdası grubunun bir parçasıdır ve inanılmaz derecede besleyici dir. Lif, magnezyum ve çoklu doymamış yağlar içerirler. Günde yaklaşık bir avuç fıstık yiyerek, kalp hastalığı riskinizi % 30 ve diyabet riskinizi yaklaşık % 40 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Ancak kalorileri yüksek oldukları için az tüketmeye çalışın ve bunları et gibi diğer protein açısından zengin gıdaları değiştirmek için kullanın.

10) Çok fazla sodyum tüketmek

2012’de diyetle ilgili kardiyometabolik ölümün önde gelen nedenleri arasında, yüksek sodyum gösterilmiştir. 65 yaşın üzerindeki insanlar sodyumla ilgili ölümlerin en yüksek oranına sahiptir. Sodyum, vücudunuzun su tutmasına neden olur ve çok fazla su kalbinize ve damarlarınıza yük getirebilir. Tuzun ideal limiti günde 1,500 miligramdan (veya bir çay kaşığı) daha düşük olarak ayarlanmalıdır. Sodyum alımını azaltmak için işlenmiş gıdalar, peynirler, paketlenmiş atıştırmalıklar ve dondurulmuş yemeklerden kaçının.