Birisiyle evlendiğinizde onun ailesiyle de evlendiğinize dair deyişi daha önce duymuşsunuzdur. Bu özellikle eşinizin ailesi narsisist ise daha geçerli bir durumdur çünkü görüşleri ve duygusal istismarlarından kaçmak zor olabilir.

Ebeveynlere dair durumu kabullenmek eşiniz için zor olabilir ve bunun etkileri evliliği etkileyebilir. Ancak doğru yaklaşımda bulunarak narsisist ebeveynler ile başa çıkmak mümkün. Bunun için lisanslı terapistlerden bazı önerilere göz atacağız.

Eşinizin Ailesinin Narsisist Olduğunun İşaretleri

Standart narsisizm özelliklerine ek olarak dikkat edebileceğiniz bazı işaretler şöyle:

  1. Hoşgelmiş veya dahil olmuş hissetmediğinizden emin olurlar.
  2. Eşinizi tek yakalayarak baskı ve kontrol oluşturmaya çalışırlar.
  3. Eşiniz ile sizi birbirinize kötülerler.
  4. Aile bireyleri arasında adam kayırmacılık vardır.
  5. Takdir edilme ihtiyaçları vardır ve bunun için yeni yollar bulmaya devam ederler.
  6. Yaşadığınız deneyimlerde yanlış bir şeyler olduğunu veya sizi deli olduğunuzu hissettirmeye çalışırlar.
  7. Diğer aile bireylerini size karşı çevirmeye çalışırlar.
  8. Eşinizi sizden daha iyi tanıdıklarını hissettirmeye çalışırlar.

Genel olarak narsisistik kayın-ebeveynler müdahaleci, sabit fikirli ve kontrolcü olurlar ve bunun yanında en çok da kendilerini yetkili görürler.

Bu toksik davranı sizi bir birey olarak strese sokmanın yanında, eşiniz ile çatışmanıza sebep olabilirler. Narsisist ebeveynlerin etkileri ilişkide bozucu etkilere sahip olabilir.

Narsisistik Ebeveynlere Sahip Olmak Evliliği Nasıl Etkileyebilir?

Çocuğunun hayatındaki en önemli insan olarak kalmak isteyen bu ebeveynler, çiftler arasında bir yarık oluşturmak isterler. Eğer eşiniz narsisistik bireyler tarafından büyütüldüyse, bu davranışlara aşina olduğundan onları normal görebilir. Bu da sınır koymayı ve sizin nereden geldiğinizi anlamalarını zorlaştırabilir.

Örneğin eşlerden birisi diğerinden ebeveynlerinin davranışlarına alışmasını isteyebilir veya böyle büyüdüğünü belirtebilir. Bu sağlıksız davranışların reddi sizde destek görmüyor, görülmüyor ve duyulmuyor hissi yaratabilir.

Eğer durum hakkında eşinizle aynı noktada değilseniz, bu iletişim bozulmasına sebep olabilir. Eşlerden birisi içine kapanabilir ve diğeri ise onu yeterince toleranslı olmamakla suçlayabilir.

Çift ebeveynlerin sağlıksız dinamiklerini kabullense bile yine de ebeveynlerin sürekli olarak hayatlarına dahil olmaları onları tüketebilir.

Narsisistik Ebeveynler İle Nasıl Başa Çıkmalı?

Narsisistik ebeveynlerin ilişkinize olabilecek etkilerinden dolayı onlarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek ve eşinizle doğru iletişim kurmak, etkili şekilde sınırlar koymak önemlidir.

Aşağıda bazı yaklaşımlar mevcut:

Cepheleşmeden İletişim Kurun

Eğer duruma dair eşinizle farklı görüşleriniz varsa, duygularınızı suçlamada bulunmadan eşinizle paylaşın. Toksik davranışları görebilip göremediğini sormak iyi bir başlangıç noktası olabilir. Eğer savunmaya geçerse, genel olarak endişelerinizi aktarabileceğiniz bir zamanı kollayın.

Eğer eşinizle iletişim sorunu yaşıyorsanız, bu sohbeti sürdürmenize yardımcı olacak bir terapist ile görüşün. Narsisistik istismar ve evlilik danışmanlığı konusunda deneyimli bir uzman en iyisi olur.

Tartışılamaz Konulara Dair Ortak Bir Set Belirleyin

Üzerine anlaşılmış sınırlar koymak ikinizin de onları uygulamasını sağlar. Ebeveynler ile iletişimde neyin size uygun olduğunu veya neyin olmadığını bulun. Ortak bir yaklaşım temeldir. İlişki için neyin iyi olduğuna dair iletişim kurun ve birbirinizi kontrol etmeye devam edin.

Bu özellikle çocuğunuz varsa önemli çünkü narsisistik ebeveynler ebeveynlik tarzınızı eleştirebilir veya eğitim, disiplin, din konusunda görüşlerinize karşı çıkabilirler.

Bağlantıyı Koparma

Eğer davranışları devamlı olarak toksikse ve ilişkinizin sağlığına zarar veriyorsa, duygusal bağlantınızı hafifletin ve bu bağlantısızlığı koruyun. Bu zorlu olabilir ancak kendinizi duygusal olarak kopartmak ilişkiniz ve eşinizin ailesi arasında güvenli bir alan yaratmayı sağlar.

Narsisistik ebeveynler ile başa çıkmak zor olabilir ancak ilişkiye illa ki zarar vermek zorunda da değil. Açık iletişim, üzerine anlaşılmış sınırlar ve gerekirse terapist yardımı ile sağlıklı bir ilişkiyi sürdürebilirsiniz.