YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!!

Ethereum, kendi kripto para birimine sahip (ETH, Ether) bir blockchain platformudur ve ayrıca Solidity adı verilen kendine ait bir programlama dili de vardır.

Ethereum merkezi olmayan bir platformdur ve blockchain ağı üzerindeki transferleri doğrulamak ve kaydetmek için kullanılmaktadır. Bu ağın kullanıcıları platform üzerinde uygulamalar yaratabilir, yayınlayabilir, monetize edebilir ve kullanabilirler. Ether ile ödeme yapabilirler. Bu ağa ait merkeziyetsiz uygulamalara dApps adı verilmektedir.

Bitcoin’in ardından en popüler ikinci kripto para olarak görülmektedir. Bitcoin ve diğer pek çok sanal paranın aksine sadece bir ticaret veya zenginlik saklama aracı olarak değil, daha fazlası olarak tasarlanmıştır. Ethereum kendini bir blockchain temelli merkeziyetsiz bilgisayar ağı olarak görür. Bunun detaylarına birazdan geleceğiz.

Ethereum’un Kurucuları Kimlerdir?

Ethereum 2015 Temmuz’unda küçük bir blockchain tutkunu tarafından yaratıldı. Ethereum ağı bazlı blockchain uygulama geliştiricilerinden birisi olan ve ConsesSys’in kurucusu olan Joe Lubin de onlar arasındaydı. Bir diğer eşkurucu olan Vitalik Buterin ise Ethereum fikrini ortaya atan kişiydi ve şu anda şirketin CEO’su ve halkla ilişkiler yüzü olarak görev yapıyor. Buterin’in şu anda dünyanın en genç kripto milyoneri olduğu söyleniyor.

Ethereum’u Anlamak

Ethereum, geliştiricilerin üçüncü parti müdahaleleri, sahtekarlıklar gibi tehlikelerden uzak bir şekilde akıllı kontratlar, uygulamalar yaratabilmeleri için geliştirildi.

Programlanabilir bir ağ olduğu için Bitcoin’den ayrılır ve finansal servisler, oyunlar, uygulamalar için bir pazar yeri görevi görür. Bunlar Ether parası ile satın alınabilirler ve hırsızlık, sansür gibi şeyler olanaksızdır.

Ether coin, Ethereum ağı dikkate alınarak geliştirilmiştir. Ancak Ether şu anda Bitcoin gibi bir ödeme yöntemi olarak da bazıları tarafından kabul edilmektedir.

Ethereum Endüstrisi

Ethereum’un kurumsal yatırımcılar temelli bir yazılım platformu olarak en büyük rakipleri arasında Bitcoin, Ripple, IBM, IOTA, Microsoft, Blockstream, JP Morgan ve NEO görülmektedir.

Ethereum tüm diğer kripto paralar gibi blockchain ağı temellidir. Blockchain, merkezi olmayan bir muhasebe defteri gibidir ve tüm transferleri doğrular ve kaydeder.

Ethereum ağına dahil olan herkeste bu defterin bir kopyası vardır ve böylece herkesin tüm geçmiş işlemleri gözlemleyebilmesi sağlanır.

Bu ağ tek bir organizasyon tarafından kontrol edilmez ve tüm defter sahipleri bu sürecin bir parçasıdır. Bu nedenle merkeziyetsiz olduğu belirtilir.

Blockchain işlemlerinde ağı güvenli tutmak ve doğrulamaları yapabilmek için kriptografi kullanılır. İnsanlar bilgisayarlarını kazmak veya karmaşık matematik denklemleri çözmek için kullanırlarken aslında ağdaki her bir işlem onaylanır ve sisteme yeni bloklar eklenir.

Bu işlemin bir ödülü olarak da katılımcılara kripto para verilir. Bu tokenler Ethereum sistemi içerisinde Ether (ETH) olarak bilinirler.

Ether, Bitcoin gibi mal ve hizmet alımında kullanılabilir. Son yıllarda fiyatı ciddi şekilde arttı ve bu nedenle biraz spekülatif bir yatırım haline geldi.

Ancak Ethereum ağı üzerinde çalışan uygulamalar yaratılabildiği için Ethereum’un özel bir yanı vardır. Kişisel verileriniz bu programlar ile depolanabilir, aktarılabilirler ve karmaşık finansal işlemler de gerçekleştirilebilirler.

Çok değişken kripto para piyasasında Ether oldukça mücadelecidir. Ethereum Bitcoin’in ardından ikinci en büyük kripto para haline gelmiştir. Pazar değeri 500 milyar dolardır.

Ethereum Bazlı Projeler

Ethereum platformu neredeyse her şeyin kodlanmasına, merkeziyetsizleştirilmesine, güven altına alınmasına ve değiş tokuş edilmesi vaadine sahiptir. Bunları test etmek için yaratılmış bazı projeler de vardır.

Microsoft ve ConsesSys arasındaki işbirliği sayesinde Ethereum Blockchain sistemi Microsoft Azure üzerinde kullanılabiliyor. Bu uygulamanın hedefi kullanıcıların tek bir tık ile bulut bazlı blockchain gelişimine erişmelerini sağlamak.

AMD ve ConsenSys arasında 2020’de imzalanan bir anlaşma ile Ethereum altyapısına sahip veri merkezleri inşa edilmesi hedefleniyor.

Bitcoin ve Ethereum

Bitcoin’in temel hedefi dijital bir para olmak ve değer saklama aracı olmaktır. Ether ise hem bir para ve değer saklama aracı olarak kullanılabilir, hem de uygulamalar, akıllı kontratlar ve diğer işlemler için bir gelişim platformudur. Bu özellikler Bitcoin’de mevcut değillerdir.

Yani Ethereum sadece bir kripto paranın ötesindedir. Güvenle veri depolamaya önem veren tüm uygulamalar için bir platformdur.

Farklılıklarına karşın bu ikisi yatırım dünyasında rakip haline gelen sanal paralar oldular. Sanal para kavramının açılımı şudur: Alıcı ve satıcının üzerine anlaştığı fiyattan değiş tokuş yapılabilen ve kodlar ile temsil edilen, fiziksel varlığı olmayan paralar.

Ethereum’un işlem hızı da daha fazladır. Bitcoin ağında yeni bloklar her 10 dakikada bir onaylanırlar, Ethereum ağında ise bu süre 12 saniyede birdir. Ether tokenlerin bir sınırı yok ancak Bitcoin için sadece 21 milyon adet coin basılacak.

Ethereum’un Avantajları

  • Büyük boyutlu bir ağdır. Yıllar boyunca devam eden bir operasyon ve el değiştiren milyarlarca dolar nedeniyle test edilmiştir. Blockchain üzerindeki en büyük ekosistemdir ve onun için çalışan dev bir komünitesi vardır.
  • Pek çok işlevi vardır. Ethereum hem finansal işlemlerde, hem de akıllı kontratlarda, veri depolamada kullanılabilir.
  • Devamlı evrilir. Ethereum gelişim ortamı her zaman yeni uygulamaların yaratılması ve ağın iyileştirilmesi için çaba gösterir. Popülerliğinden dolayı geliştiricisi çoktur.
  • Orta adam ihtiyacını ortadan kaldırır. Merkeziyetsiz bir ağ olmasından dolayı kullanıcıları bankalar, hosting sağlayıcılar, temsilciler gibi orta adamlardan kurtarır.

Ethereum’un Dezavantajları

  • İşlem masrafları artıyor. Ethereum’un popülerliğinin artması, işlem ücretlerinde artışa sebep oldu. 2021 Şubat’ında “gaz” olarak da tanımlanan işlem masrafı işlem başına 23 doları buldu. Bu bir madenciyseniz sizin için çok iyi olabilir ancak ağı kullanmak isteyenler için çok iyi sayılmaz. Ethereum ağında işlemleri onaylayan bilgisayarlar ağ tarafından ödüllendirilirler ve bu yönüyle Bitcoin’den farklıdır.
  • Enflasyon baskısı vardır. Ethereum ağında yılda 18 milyon Ether basılma sınırı vardır ancak yaratılabilecek toplam coinlerin bir sınırı yok. Bunun sonucunda bir yatırım aracı olarak dolara benzer ve Bitcoin kadar talep görmez.
  • Öğrenme eğrisi diktir. Geliştiriciler merkezi işlemlerden merkezi olmayan ağlara geçiş yaparken, Ethereum’u kavramak zor olabilir.
  • Geleceği belirsizdir. Ethereum gelişmeye ve iyileşmeye devam ediyor ancak ağın büyük güncellemeleri mevcut uygulama ve işbirlikleri konusunda sorun yaratma potansiyeline sahip.

Ethereum Kazmak Ne Kadar Sürer?

Ethereum kazmak vakit alır ve ödül olarak verilen Ether miktarı hash oranına, güç tüketimine, enerji maliyetine, kazma havuzuna verilen ücretlere göre değişim gösterir.

Bu faktörler karlılığa etki ederler. Bir Ether kazmanın 51.8 gün süreceği tahmin ediliyor.

Son Olarak

Ethereum ağında yatırım yapmanın bir kaç sebebi var. Bunlardan birincisi bir değerinin olması ve bir sanal para olması. İkincisi, Ethereum blockchaininin yeni protokollere geçiş yaparken çok daha çekici hale gelmesi. Üçüncüsü ise ETH talebinin Ethereum ağı üzerindeki uygulamaların kullanımı arttıkça artacak olması.

Ether’i doğrudan satın almak yerine Ethereum bazlı uygulamalar geliştiren firmalara yatırım da yapabilirsiniz.