Probiyotiklerin ne kadar sağlığımız için ne kadar gerekli olduğunu artık hepiniz biliyorsunuz. Senelerdir anlattığım mikrobiyotalar yani vücudumuzdaki iyi bakteriler olan probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendiren bakterileri içerir. Bu bakteriler, vücudun deri, ağız, vajina, bağırsaklar gibi çeşitli bölgelerinde yerleşerek  o bölgenin “florasını oluşturuyor ve buna mikrobiyota”sı deniyor. Bağırsaktaki mikrobiyota tam 2 kilo ağırlığında ve hem işlevi hem de ağırlığı nedeniyle artık bir organ gibi kabul ediliyor. Özellikle kış aylarında, çorbaların ve yemeklerin yanında en sevdiğim aperatiflerden biri olan lahana turşusu, en fazla probiyotik içeren besinlerden biridir. Ev yapımı lahana turşusu, aynı zamanda iyi bakterilern gelişimini teşvik eden organik asitler yönünden de zengindir. Bu ev yapımı lahana turşusu tarifini seveceğinizi düşünüyorum. Market raflarında satılanların aksine bu tarif, besleyici maddelerle doludur ve yalnızca 3 malzeme gerektirir.

Malzemeler

• 1 orta boy lahana, rendelenmiş,
• 3 yemek kaşığı tuz,
• 1 yemek kaşığı hardal tohumu

Nasıl yapılır;

İlk olarak lahanaları ince kıyım doğrayın. Ardından derin bir kaba alıp, tuz ve hardal tohumları ile karıştırarak 10 dakika bekletin.

Daha sonra, lahanaları büyük bir cam kavanoza alın. Ağırlığını azaltmak için üzerine ¼ soğan koyun. Bu, lahanayı paketlemenize ve yaptığınız tuzlu suda bırakmaya yardımcı olur. Ardından kapağını kağıt havlu ile örtün ve lastik bir bant ile kaplayın.

Cam kavanozu, bir gece serin bir yerde saklayın ve sabah, lahana turşusunun tamamen suya dalmış olduğundan emin olun. Lahanayı her gün kontrol edin.

Dört haftanın sonunda, ev yapımı lahana turşunuz hazır! Hazırladığınız bu turşuyu, 6 ay kadar buzdolabında hava sızdırmayan bir kavanozda saklayabilirsiniz.  Suyunu da bol bol içmeyi, çocuklarınıza içirmeyi unutmayın.

 

Afiyet olsun..