Hayvan dostlarımız bize kendimizi çok iyi hissettiriyor. Bize can dost, evin neşesi ve farklı bir enerji kaynağı olarak geliyorlar aslında.

Evcil hayvanların, insanların hayatını daha mutlu ve sağlıklı hale getirdiğini kanıtlayan, son 20 yılda yapılan bir çok farklı araştırma var. Hayvanlarla iletişim halinde olan insanlar doktorları daha seyrek ziyaret ederler, daha çok eğlenirler ve evcil hayvan sahibi olmayan insanlardan daha güvenli hissederler.

Peki neden? Purdue Üniversitesi’ndeki Hayvan-İnsan Topluluğunun Merkezi Müdürü Alan Beck’e göre insanlar da hayvandır ve diğer hayvanların etrafında olması gerekliliği insan olmanın temel bir parçasıdır. Hayvanlarımızın hayatımızda oynadığı birçok sağlıklı rol de bununla birlikte gelir.

Keyif Katarlar.

Evde beslenen bir hayvan ile oynamak, ruh hali düzeyini olumlu yönde arttıracak serotonin ve dopamini arttırır. Dahası, hayvanlarla temas oksitosin düzeyini, yani beynin zevk merkezlerini aydınlatan iyi hissi veren hormon düzeyini arttırır ve orgazm sırasında salgılanmasıyla da ünlüdür. Bir hayvanın sakinleştirici etkisi, en sık kullanılan reçeteli ilaçlardan daha yüksek sağlık desteği sağlar.

Bireysel Spor Koçu olurlar.

Araştırmalar, sevimli dostlarımızın (özellikle köpekler) sık sık tuvalete koşma halleri sayesinde yapılan yürüyüşlerin sağlık açısından faydalı olduğunu gösteriyor. Köpek sahipleri, düzenli olarak köpeklerini yürüttüklerinde, köpek sahibi olmayanlara göre daha aktifler ve de kilolu olma ihtimalleri daha düşük. Kediniz, hamster veya balığınız konusunda aynı şeyi söyleyemesek de yine de onları besleme, temizleme gibi ek aktivitelerle daha fazla hareket sağlanır.

Sevgi Kelebeği Olurlar.

Hayvan arkadaşlarınız yeni insanlar tanımanıza da yardımcı olurlar. Köpekle yürümenin daha fazla konuşmaya yol açtığını görebilirsiniz. Parkta ya da sahilde yapılan yürüyüşlerde diğer hayvan sahipleri ile iletişim kurulur ya da sadece sevmek isteyenlerle!

Ağrıları Dindirirler.

Hayvan destekli terapi, hastanelerde ağrı yönetiminde kabul gören bir araç haline gelmeye başladı. Loyola Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, ameliyattan sonra iyileşme sırasında evde beslenen hayvan terapisini kullananlar, ağrı kesicinin yarısından daha azına ihtiyaç duyuyorlar. Bu arada, hastalar -ve hatta hayati belirtileri- bir tedavi hayvanı ziyaretinden sonra ağrı, ruh hali ve diğer sıkıntı önlemlerinde belirgin düzelmeler bildiriyorlar.

Kalbe İyi Gelirler.

Hayvanlar kalbe iyi gelen özel yaratıklar. Ayrıca, sistolik kan basıncını, plazma kolesterolünü ve trigliserit seviyelerini düşürerek kardiyovasküler hastalık ve kalp krizi riskini azaltırlar. Kalp krizinden bir yıl sonra, ciddiyetine bakılmaksızın köpek sahipleri, köpekleri olmayanlardan daha sağlıklı halde yaşarlar. Kardiyovasküler faydaların birçoğu yalnızca bir hayvanın varlığına bağlanabilirken, evcil hayvan sahipleri arasındaki fiziksel aktivitedeki artış da kalp işlevinin geliştirilmesiyle bağlantılıdır.

Sağlık Monitörü olabilirler.

Vücutta oluşan kimyasal değişiklikleri koku ile algılayan hayvanları da artık tıbbi alanda ciddi şekilde konuşmaya başladık. Hayvanlar kendimizin bile anlamayacağı değişiklikleri koklayarak hissedebilir. Bu yüzden Amerika’da Dogs4 Diabetics gibi programlarla sahiplerinin sağlığını izlemek için gittikçe daha fazla hayvan eğitiliyor. Köpekler, kediler, tavşanlar ve hatta kuşlar da dahil olmak üzere diyabetli insanlarla yaşayan evcil hayvanların üçte biri sahiplerinin kan şekeri seviyeleri düştüğünde dramatik davranış değişiklikleri sergiliyor. Sadece üç haftalık eğitimden sonra köpekler, Entegre Kanser Terapileri dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, % 97 oranında göğüs ve akciğer kanserini tespit edebilirler. Hayvanlar epileptik nöbetlerin gelişimini de hissedebilir ve nöbet başlamadan önce oturmaları veya yatmaları konusunda uyarabilirler.

Bağışıklık Güçlendiricidirler.

Evcil hayvan sahipliği, doğanın immünoterapisidir. Egzama yapma eğilimleri daha düşüktür ve bazı bağışıklık sistemi kimyasallarının daha yüksek seviyelerine sahiptir ve bu da daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine işaret eder. Stresi azaltmak, kortizol ve norepinefrin gibi zararlı kimyasalların seviyelerini düşürmek suretiyle hayvanlar genel olarak bağışıklığı daha da güçlendirir.

Çocuk Terapisti Olurlar.

Özellikle gelişimsel zorlukları olan çocukların sağlıklı gelişmesine büyük fayda sağlarlar. Otizmin Ulusal Enstitüleri’ne göre, otistik çocukların çoğu hayvanlarla etkileşime geçebilirler, bu da diğer çocuklarla olan etkileşimlerini de kolaylaştırabilir, bu da duyusal deneyim çocuklar için rahatlatıcı olabilir. Evde beslenen hayvanlar, özellikle de Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların ilgisini yoğunlaştırmak ve çocuklara bakımları öğretmek için teşvik edilebileceğini anlıyoruz.