Sağlıklı saçlar, bakımlı tırnaklar ve bembeyaz dişler kadın, erkek hepimizin doğal aksesuarları, güzellik göstergeleridir. Ekstra her hangi çaba göstermesek de saç, tırnak ve dişlerimiz bakımlı olduğunda biz de estetik bir görüntüye kavuşuruz. İşte bu bağlamda hem güzel görünmek hem de sağlıklı olmak için çok büyük önem taşıyan dişlerimize bakmak, ağız ve diş sağlığımıza özen göstermek durumundayız. Çok fazla bilinmese de pek çok dahili hastalığın sağlıksız diş, diş eti ve ağız içinden kaynaklandığı, sağlıksız bir ağızdan geçen besinlerin değerini kaybederek vücudumuza girdiği de bilimsel bir gerçek. Tüm bunlardan dolayı ağzımızın, dişlerimizin ve diş etlerimizin sağlığı için yapmamız gerekenler ve ev ortamında dişlerimizi daha sağlıklı, daha beyaz hale getirebilmek için uygulamamız gerekenlere göz atmakta fayda var.

Ağız ve diş sağlığı için evde neler yapılabilir?

Ağız ve diş sağlığı tüm vücudun sağlıklı çalışması, organların fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için önemlidir. Bunun için bilinen en klasik yöntem günde en az 2 kez dişleri yumuşak uçlu bir diş fırçası ve güvenilir bir diş macunu ile fırçalamaktır. Diş fırçasının ağızdaki fonksiyonlarını artırmak için farklı başlıklar, şarjlı cihazlar bulmak mümkün. Ancak dişleri sadece fırçalayarak diş aralarına kaçan yiyecek kırıntılarının tamamını temizlemek diş aralarına ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple diş hekimleri günde bir kez özellikle akşamları yatmadan önce diş aralarını fırçadan sonra bir de diş ipi ile temizlemeyi öneriyorlar. Bunun yanında ağız içini zararlı bakterilerden ve virüslerden arındırmak için üretilen ağız bakım sularının da çok faydalı olduğu biliniyor. Tüm bunlara ek olarak kesinlikle ihmal edilmemesi gereken husus; 6 ayda bir diş doktoruna gidip ağız ve diş sağlığının kontrol edilmesidir. Çoğu zaman daha ağrımaya başlamadan, fark edilir bir belirti vermeden dişler çürüyebilmekte, deforme olabilmektedir. Diş sorunlarının zamanında fark edilip tedaviye başlanması diş kayıplarını önleyecektir.

Dişler neden lekelenir?

Dişlerde istenmeyen lekelerin oluşmasının en temel sebeplerinden birisi ağız içi ve dişlerin düzenli olarak temizlenmemesidir. Bununla birlikte çikolata, çay, kahve, sigara gibi boyalı içeceklerin sıklıkla tüketilmesi de dişlerin lekelenmesine sebep olur. Dişler kullanıldıkça, yani yaş ilerledikçe yediğimiz, içtiğimiz her şey, özellikle de şekerli ve asitli besinler dişlerde leke oluşturur. Ayrıca antibiyotik, florür ve bazı ilaçlar da dişlerde temizlenmesi zor lekelere yol açar.

Evde dişler nasıl beyazlatılabilir?

Düzenli olarak dişlerimizi fırçalasak da, kendimizce gerekli özeni göstersek de kimi zaman dişlerimizin sarardığını görürüz. İşte bunun için ekstra bazı işlemler uygulamamız gerekebilir. Ancak her konuda olduğu gibi diş beyazlatma konusunda da doğal ve sağlıklı olan yolu tercih etmeliyiz. Hemen her evde bulunabilen sağlıklı malzemelerle dişleri beyazlatabilme formüllerini sizlerle paylaşıyorum.

Karbonatla diş beyazlatma

Karbonatın renk açıcı özelliğini bilmeyen yoktur. Dişlerimizin rengi solduğunda hafif sararmalar oluştuğunda da karbonattan faydalanıyoruz. Bunun için hafif ıslattığımız diş fırçasını karbonata batıralım ve dişleri bu şekilde fırçalayalım. Bu işlemi haftada 2-3 kez yapmaya devam ettiğinizde dişlerinizin beyazlamaya başladığını göreceksiniz. Bununla birlikte karbonat ağız içinde oluşan, biriken zararlı bakteri ve mikroorganizmaları da yok edeceği için daha sağlıklı ağız ve dişlere kavuşmak mümkün olacaktır.

Sofra tuzu dişleri beyazlatır

Sofra tuzu ile dişleri fırçalamanın beyazlatıcı bir sonuç verdiği biliniyor. Her ne kadar tuz, karbonatın etkisini göstermese de dişlerin beyazlamasına yardımcı olacaktır. Tuzun anti bakteriyel özelliği sayesinde ağızdaki zararlı bakterilerden kurtulabilir, diş eti iltihaplarını ve ödemleri de önleyebilirsiniz.

Karbonat, tuz ve sirke karışımıyla dişlerinizi fırçalayın

Karbonat ve tuzun dişleri beyazlatıcı özelliğinden bahsettim. Bunlara bir de sirke ekleyerek dişlerin fırçalanması diş üzerindeki sararmaları önleyecek, var olanları da giderecektir. Bunun için bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı softa tuzu ve yine bir çay kaşığı elma sirkesini bir kapta karıştırın. Diş fırçanızı bu karışıma batırıp dişlerinizi fırçalayın. Geride kalan karışımı ağzı kapalı bir cam kavanozda saklayıp sonra da kullanabilirsiniz.

Karbonat, tarçın ve adaçayı kürü

Birer çay kaşığı karbonat, adaçayı ve tarçını karıştırın. Akşamları ıslattığınız diş fırçasını bu karışıma batırarak dişlerinizi fırçalayın. Her akşam değil, ancak birer gün arayla bu kürü uyguladığınızda yaklaşık 1 ayda dişlerinizin beyazladığını fark edeceksiniz.

Dişlerinizi çilekle beyazlatın

Özellikle çocuklar için üretilen diş macunları çilek içermektedir. Zira çileğin içeriğinde bulunan malik asit, dişleri beyazlatmaya ve tartarları temizlemeye yardımcı oluyor. Bununla birlikte çilek lif bakımından zengin olduğu için ağız içini temizler, zararlı bakteri ve mikroorganizmalardan arındırır.  Bunun için çileği çatalla püre haline getirin diş fırçasının üzerine koyun ve dişlerinizi fırçalayın. Fakat altını çizmekte fayda var ki; çilek asitik özellik barındıran bir meyve olduğu için bu işlemi haftada 1-2 kez yapmak yeterli olacaktır. Her gün uygulanırsa diş minesinde ve dokusunda deformasyona sebep olabilir.

Muz kabuğu ile dişleri beyazlatır

Muzun kabuğu dişleri beyazlatmakta kullanılan doğal ürünlerden birisidir. Muz kabuğunun iç tarafındaki yumuşak dokuyu bir kase içinde ezdikten sonra elde edilen püreyi diş fırçasının üzerine koyup dişlerinizi bununla 2-3 dakika süresince fırçalayın. Ardından macunsuz bir şekilde fırçalayarak dişlerin üzerindeki kalıntıları temizleyin.

Gliserinin diş beyazlatıcı özelliği vardır

Gliserin anti bakteriyel özellikte bir maddedir. Bu sebeple dişleri hafta bir kez gliserinle fırçalayarak hem ağızdaki zararlı mikroorganizmaları yok edebilir hem de dişlerin sararmasını engelleyebilirsiniz.

Defneyaprağı ve portakal kabuğuyla dişleri fırçalayın

Öncelikle portakal kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin içine defneyaprağını un haline getirene kadar ufalayın. Islattığınız diş fırçasını bu karışıma batırın ve dişlerinizi 2-3 dakika boyunca fırçalayın. Bu kürü haftada 1 kez uyguladığınızda dişleriniz beyazlayacaktır.

Diş beyazlatıcı solüsyonlar ve bantlar kullanın

Eczanelerde ve bazı kozmetik mağazalarda satılan diş beyazlatma solüsyonları ve bantları dişlerde oluşan renk koyulaşmasını giderebiliyor. Öncelikle tercihiniz doğal ürünlerden yana olsun, ancak alternatif olarak diş beyazlatıcıları da kullanabilirsiniz.

Evde diş beyazlatmak isteyenlere öneriler

  • Evde diş beyazlatmak için asla sade olarak limon ya da limon suyu kullanmayın. Zira limon dişleri, diş etlerini aşındıracak zarar verecek derecede asitik bir maddedir. Ancak zeytinyağı gibi besleyici ürünlerle birlikte limon uygulanabilir.
  • Yukarıda sayılan evde dik beyazlatma tariflerini her gün değil 2-3 günde sadece bir kez şeklinde uygulayın. Yine normal macunla düzenli olarak fırçalamaya devam edin.
  • Havuç, brokoli ve salatalık da dişlerin beyazlatılmasında kullanılabilecek doğal besinlerdir. Bunları dişlere sürerek ovmak yeterli olur.
  • Diş renkleri kalıtsal özellikler de gösterebilir. Bu bağlamda bazı kişiler bebeklikten itibaren solgun ve hafif kremsi bir renkte olur. Böyle durumlarda ısrarla dişleri beyazlatmaya çalışmak dişin doğal dokusuna zarar verebilir.
  • Hamilelik döneminde anne adayının kullandığı bazı ilaçlar ya da bebeklikte kullanılan bazı antibiyotikler dişlerin yapısını ve rengini bozabilir. Bu gibi durumlarda da beyazlatmaya çalışmak fayda getirmeyebilir.
  • Evde doğal kürlerle diş beyazlatmaya başlamadan önce bir diş doktoruna başvurup ağız ve diş muayenesi yaptırmanızı öneriyorum. Bu sayede tedavi gerektiren olası sorunlar tespit edilip tedavisi gerçekleştirildikten sonra diş beyazlatmaya başlanır.