Kaktüsler ve sukulentler, evde bakmak için tercih edilen bitkilerin başında gelmektedir. Kaktüsler ile sukulentler kurak ortamlarda hayatta kalabildikleri için her ikisi de kaktüsgiller familyasında yer almaktadır.

Kaktüslerin ve sukulentlerin doğal yaşam alanları çöldür. Bu nedenle bu bitkiler bol ışık alan yerlerde, drenajı iyi olan topraklarda, yüksek sıcaklıklarda ve düşük nemde en iyi şekilde gelişirler. Bununla birlikte yılbaşı kaktüsü gibi bazı sukulentler yarı gölgeli ve nemli koşulları tercih eder.

Evde kaktüs ya da sukulent bakmak istiyorsanız, bu bitkilerin doğal ortamlarını yaratmanız en iyisi olacaktır. Kaktüs ve sukulentlerinize en iyi şekilde bakmak için dikkat etmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Kaktüs Çeşitleri

Kaktüsler, kuru havayı ve ortalama sıcaklıkları seven bitkilerdir. Kaktüs bakmak istiyorsanız, öncelikle ne tür bir kaktüs bakmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Çok sayıda kaktüs çeşidi olsa da evde bakılmaya uygun olan kaktüslerin bazılarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Melek kanadı kaktüsü (Opuntia albispina)

Hint inciri kaktüsü ailesinin bir üyesi olan melek kanadı kaktüsü keskin dikenler yerine her biri eşit bir şekilde dizilmiş tüyler bulundurur. Boyu genelde 60 cm’ye kadar çıkan melek kanadı kaktüs 150 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Bu kaktüsü yetiştirmek istiyorsanız bolca güneş gördüğünden ve çok fazla sulanmadan nemli kaldığından emin olun.

Maymun kuyruğu kaktüsü (Aporocactus flagelliformis)

Bol güneş alan bir pencereniz varsa maymun kuyruğu kaktüsü yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Maymun kuyruğu kaktüsü hızlı büyüyen bir kaktüstür ve sapları 90 cm’yi bulabilmektedir. Bu nedenle onu geniş bir saksıda özgürce büyüyebileceği bir şekilde yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Maymun kuyruğu kaktüsü doğrudan güneş alarak ve düzenli sulanarak bakılmalıdır.

Afrika süt ağacı (Euphorbia trigona)

Afrika süt ağacı, 2,5 metreye kadar uzayabilen bir kaktüs olmakla birlikte yavaş bir şekilde uzar ve iç mekanda genellikle 1,2 metreyi aşmaz. Sapları ve dikenlerinin arasından küçük yeşil yapraklar çıkan Afrika süt ağacının saksı drenajının iyi olması ve ayda iki kez sulanması gerekir. Tam güneş almanın yanı sıra yarı gölge de isteyen Afrika süt ağacına iyi baktığınız sürece onlarca yıl yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Yılbaşı çiçeği (Schlumbergera)

Yılbaşı çiçeği, dikenleri olmayan bir kaktüstür. Bu kaktüsün çiçeklerinin rengi kırmızı, pembe, turuncu veya beyaz olabilir. Kökeni yağmur ormanları olan bu kaktüsün bakımı diğer kaktüslerden farklı olacaktır. Yılbaşı çiçeği, ışığı doğrudan almak yerine filtrelenmiş bir şekilde almalı ve düzenli olarak sulanmalıdır.

Saguora kaktüsü (Carnegiea gigantea)

Saguora kaktüsü, en büyük kaktüslerden biridir. Bu muhteşem bitkiler iki yüzyıl kadar yaşayabilmekte ve çiçek vermeleri 40 yılı bulabilmektedir. Saguora kaktüsü yavaş büyüdüğü için uzun yıllar boyunca evinizde bakabilirsiniz. Bu kaktüsün ihtiyacı olan tek şey bol güneş almak ve her 10-14 günde bir sulanmaktır.

Yıldız kaktüs (Astrophytum ornatum)

Yıldız kaktüsün sade ve yuvarlak şekli, seramik bir saksıya konulduğunda oldukça dekoratif bir bitki olmasını sağlayacaktır. Kaktüsün sert ve sivri uçları vardır ve boyu yaklaşık olarak 30-40 cm kadardır. Bu kaktüs genelde hastalık olarak görünen beyaz bir tabakayla kaplanabilse de bu tabaka aslında güneşe karşı koruma sağlamak için ortaya çıkar. Yıldız kaktüs yetiştirmek istiyorsanız, bol güneş ışığı alan sıcak bir ortama koyduğunuzdan ve ara sıra suladığınızdan emin olun.

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı?

Çöl kaktüsleri benzersiz bir güzelliğe sahiptir ve bazıları bitkiler dünyasındaki en güzel çiçeklere sahiptir. Çöl kaktüsü büyütmek zor değildir. Evde çöl kaktüsü bakmak için yalnızca bazı basit kuralları bilmeniz yeterli olacaktır.

Orman kaktüsleri söz konusu olduğunda ise bunların tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştiklerini bilmeniz gerekir. Orman kaktüslerinin en ünlüsü yılbaşı kaktüsüdür. Yılbaşı kaktüsleri kırmızı, pembe, mor ve sarı renkte çiçekler açabilir.

Yılbaşı kaktüsünün birden fazla kez çiçek açması için önceden planlama yapmanız gerekir. Bu kaktüsün çiçek açmasını sağlamadan önce budayın ve sulama ile gübrelemeyi azaltarak ve bitkiyi serin tutarak (10℃-12℃ civarı) kaktüsü dinlenme sürecine sokmanız gerekir. Kaktüsü birkaç ay sonra daha sıcak bir yere taşıyıp sulamaya devam edin. Tomurcuklar yakın zamanda kendilerini göstermeye başlayacaktır.

Kaktüs Kaç Günde Bir Sulanır?

Kaktüsün kaç günde bir sulanması gerektiğiyle ilgili kesin bir şey söylemek zor. Bahar ve yaz aylarında çöl kaktüsünün toprağını kurumaya başladığı zaman sulamanız gerekir. Kaktüs kışın dinlenme sürecine geçtiğinde ise sulamanız pek gerekli olmayacaktır. Yalnızca kaktüsün buruştuğunu gördüğünüzde sulamanız yeterli olacaktır. Kaktüsü kış aylarında çok fazla sularsanız kökünün çürümesine neden olursunuz.

Orman kaktüslerini ise yaz aylarında ve tomurcuklar çıkmaya başladığında diğer ev bitkileri gibi sulayabilirsiniz. Dinlenme sürecinde ise toprağa dokunduğunuzda kuru olduğunu görürseniz sulamanız yeterli olacaktır.

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

Kaktüs bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken püf noktaları şu şekildedir:

Yeteri kadar ışık aldığından emin olun

Kaktüs bakımında en önemli püf nokta kaktüse yeteri kadar ışık sağlamak olacaktır. Kaktüsler, güneşten yararlanabilecekleri en iyi şekilde yararlanır ve doğrudan güneş ışığı gördükleri zaman gelişirler. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizdeki en sıcak ve en güneşli yere yerleştirin.

Kaktüsler yazın güneş gören balkonda ya da bahçede olmaktan da hoşlanacaktır. Bu nedenle gece sıcaklıklarının 10℃’nin üzerinde olduğu günlerde kaktüsünüzü dışarı koyabilirsiniz. Kaktüsü dışarı çıkardığınızda iç mekana kıyasla daha hızlı büyüdüklerini görebilirsiniz. Ayrıca kaktüsü dışarı koyduğunuzda sulama konusunda endişelenmeniz gerekmez. Yağmur suları kaktüsler için yeterli olacaktır. Yaz bittiğinde ise kaktüsünüzü tekrar içeri alabilirsiniz.

Kaktüslerin türlerine göre günde sekiz saate kadar güneş almaları gerekse de çok fazla güneş ışığı almamaları konusunda dikkatli olmak gerekebilir. Kaktüsler güneşi sevseler de renkleri sarı ya da kahverengiye dönüp yanabilirler. Bu durumda kaktüsü güneşin altından gölge bir yere almak gerekir. Ayrıca kaktüsler sıcak ve kuru havadan hoşlandığı için klimadan ya da çok rüzgar alan pencerelerden uzak tutmanız iyi olacaktır.

Kaktüsünüzü sularken dikkatli olun

Kaktüsler, gövdelerinde su tuttuklarından dolayı çok fazla sulama olmadan hayatta kalabilirler. Ancak bu hiç sulanmaya ihtiyaç duymadıkları anlamına gelmez. Kaktüsün toprağını birkaç haftada bir kontrol edin. Toprağın üstten 5-8 cm derinliğindeki kısmı kuruysa kaktüsü sulama vaktiniz gelmiş demektir.

Çoğu insanın kaktüs yetiştirirken başarısız olma nedeni aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır. Kaktüs aşırı sulanırsa kökünde çürüme meydana gelir ve gövdesinde ise pas renginde kabuklanmalar görülebilir. Kaktüsünüzü çok fazla sulamaktansa susuz bırakmanız daha iyi olacağı için aşırı sulamaktan kaçınmanız iyi olacaktır.

Kaktüsünüzü suladıktan sonra tekrar sulamadan önce tamamen kuruduğundan emin olun. Drenajı iyi olan bir toprakta kaktüsü yaz aylarında 10-14 günde bir sulamak yeterli olacaktır. Ancak kaktüste özellikle de tabana doğru kırışmalar fark ederseniz bitkiniz çok kurumuş ve bu nedenle topraktaki suyu çekmiş demektir. Bu durumda kaktüse çok fazla su vermek saçma gibi görünse de kaktüsün aslında suya ihtiyacı vardır.

Kaktüsü suladıktan sonra tabağında kalan fazla suyu her zaman boşaltın. Kaktüs çok fazla su içerisinde kalmak istemez, çünkü bu durumda çürüyebilir.

Kaktüsleri kışın ise ayda bir kez sulamak genelde yeterli olur. Kaktüsler kış aylarında uykuda olur ve hiç büyümez ya da çok az büyür. Bu durum tamamen normaldir.

Toprağı ve gübreyi doğru seçin

Kaktüslerinizin büyümesini sağlamanın en iyi yolu doğru toprak ve gübre kullanmaktır. Kaktüsler, suyun süzülmesi ve sulamalar arasında bitkinin kuru kalması ve kökünün çürümesini önlemek için daha fazla kum ve taş içeren toprakları tercih ederler.

Toprak konusunda dikkatli olmanızın yanı sıra kaktüsler için gübre kullanımı da önemlidir. Kaktüslerin çok az ya da çok fazla beslenmediğinden emin olmalısınız. Sukulenler için önerilen gübreleri kaktüslerde kullanabilirsiniz. Gübreyi kullanmak için şişenin üzerinde yazan talimatlara uyarak sulandırmanız gerekir. Sonrasında gübreyle önce kaktüsünü sulayın ve ardından kökleri yakmamak için nemli toprağa uygulayın. İlkbahar ve yaz aylarında bir kez gübreleme yapmanız yeterli olacaktır.

Hint inciri kaktüse şans verin

Hint inciri kaktüsü, evine yeşillik katmak isteyen ancak sınırlı zamana sahip insanlar için mükemmel ve bakılması kolay bir bitkidir. Hint inciri kaktüsünü ilkbahar ve sonbahar ayları boyunca doğrudan güneş ışığı alacak şekilde güneydoğuya ya da batıya bakan bir pencerenin önüne koyabilirsiniz.

Kaktüsü tutarken dikkatli olun

Kaktüsler, dikenli bitkiler oldukları için yaralanma konusunda dikkatli olun. Kaktüsünüzün saksısını ya da yerini değiştirirken yaralanmamak için deri iş eldiveni giyebilirsiniz.