Kabin ateşi olarak da adlandırılan evde veya kapalı bir mekanda uzun süre kapalı kalmaktan kaynaklanan iç sıkıntısı, dış dünyayla bağımızın koptuğu veya izole hissettiğimiz herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

Kabin ateşi uzun süre evde kapalı kalan insanların yaşadıkları bir seri duygu ve belirtidir. Bunun sebebi doğal afetler, ulaşımın olmaması ve hatta coronavirüs gibi salgınlara karşı uygulanan sosyal mesafe de olabilir.

Kabin ateşinin belirtilerini tanımak ve onunla başa çıkmanın yollarını öğrenmek, izolasyonu daha kolay hale getirir. Bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Kabin Ateşi Nedir?

Bir kaç saat veya gün boyunca iç mekanlarda kalmanın sonucunda ortaya çıkan sıkılganlık ve huzursuzluk kabin ateşinin popüler olarak bilinen tanımı. Ancak aslında tam olarak böyle değil.

Kabin ateşi, dünyadan kopmuş olan veya izole hisseden insanların yaşadıkları olumsuz ve rahatsız edici duygular ile hisler serisidir.

Bu izolasyon ve yalnızlık hissi salgın dönemindeki sosyal mesafe, karantina uygulamaları sırasında daha yoğun hale gelebilir veya kötü havalardan dolayı bir yerde kapalı kalmak da buna sebep olabilir.

Kabin ateşi doğru başa çıkma teknikleri olmadan yönetmesi zor olan bazı belirtiler serisine sebep olabilir.

Bir psikolojik bozukluk olarak görülmüyor ancak bu, gerçek olmadığı anlamına da gelmiyor. Yarattığı rahatsızlık çok gerçektir ve günlük yaşamın gerekliliklerini çok zorlu hale getirebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Kabin ateşinin belirtileri sıkılganlık ve evde kapanmış olma hissinin ötesinde olabilir. Yoğun bir izolasyon hissinden köken alırlar ve şöyle olabilirler:

  • huzursuzluk
  • motivasyonda azalma
  • sinirlilik
  • umutsuzluk
  • konsantrasyon zorluğu
  • düzensiz uyku, uykusuzluk hali
  • uyanmakta zorlanma
  • rehavet
  • etraftaki insanlara güvenmemek
  • sabırsızlık
  • üzüntü veya depresyonun kalıcı hale gelmesi

Kişiliğiniz ve doğal mizacınız kabin ateşinin sizi nasıl etkilediğini belirleme konusunda etkili olacaktır.

Bazı insanlar bu hisleri yaratıcı projelere girişerek ve belirtileri üstlerinden atarak daha kolay geçirebiliyorlar.

Ancak bazıları ise hisler geçene kadar günlük yaşamlarını sürdürmekte büyük sorunlar yaşıyorlar.

Kabin Ateşiyle Mücadelede Size Neler Yardımcı Olabilir?

Kabin ateşi resmi olarak tanınmış bir psikolojik problem olmadığından, standart bir tedavisi de yok. Ancak ruh sağlığı uzmanları onun belirtilerinin gerçek olduğunu da biliyorlar.

Kişisel durumunuz ve kapalı kalma sebebinize bağlı olarak başa çıkma mekanizmaları en iyi şekilde çözüm olacaklardır.

Beyninizle iletişime geçmenin anlamlı yollarını bularak ve zamanınızı bir şeyler ile ilgilenerek geçirerek kabin ateşinin beraberinde getirdiği huzursuzluk ve rahatsızlığı hafifletebilirsiniz.

Aşağıdakiler başlangıç için bazı iyi fikirlerdir:

Dışarıda Vakit Geçirmek

Araştırmalar doğada geçirilen vaktin ruh sağlığına iyi geldiğini belirtiyorlar.

Dışarıda vakit geçirmek sadece bilişsel yetenekleri güçlendirmiyor, aynı zamanda şunlara da fayda sağlayabiliyor:

  • ruh halini iyileştirme
  • stresi hafifletme
  • sağlıklı olma hissini güçlendirme

İzolasyon sebebinize bağlı olarak, sağlık sebepleri ve güvenlik sebebiyle kapalı olan yerlerden kaçının ve yerel yasalara dikkat edin.

Eğer dışarı çıkma seçeneği yoksa şunları deneyebilirsiniz:

  • evdeki pencereleri açarak içeri taze hava almak
  • dışarıdaki kuşları eve çekebilmek için onları besleyecek şeyleri pencere önlerine bırakmak
  • güzel, taze kesilmiş çiçekler sipariş etmek ve onları gün içerisinde görebileceğiniz, koklayabileceğiniz yerlere koymak
  • evde veya balkonda bitki yetiştirmek

Kendinize Bir Rutin Yaratın

İzole olduğunuzda 9-5 rapor verecek bir işiniz olmayabilir ancak rutin eksikliği yeme, uyuma ve aktivite bozuklukları yaratır.

Bir yapılandırılma hissini koruyabilmek için iş veya ev projelerinden, yemek saatlerinden, spor saatlerinden ve hatta rahatlama saatlerinden oluşan bir günlük rutin belirleyin.

Her günün belli bir planının olması saatleri geçirmeyi daha kolay hale getirir ve gün içerisinde tamamlanacak mini hedefleriniz olmasını sağlar.

Sosyal Yaşantınızı Sürdürün

Arkadaşlarınızla buluşamıyorsunuz veya sinemaya gidemiyorsunuz ancak onlarla yine de farklı şekillerde görüşebilirsiniz.

İnternet üzerinden video görüşmeleri yapabilir, yazılı sohbetler edebilirsiniz. Yüzyüze sohbet dış dünya ile evde olsanız bile bağlantı kurmanızı sağlar.

Sizinle benzer durumda olan başkaları ile bağlantı kurmak yalnız olmadığınızı size hatırlatabilir. Düşüncelerinizi, duygularınızı ve yaşadığınız zorlukları başkaları ile paylaşmak hissettiğiniz şeyin normal olduğunu fark etmenize de yardımcı olur.

Başkaları ile bağ kurmak yaşadığınız sorunlara yaratıcı çözümler bulmanıza bile yardımcı olabilir.

Yaratıcı Yanınızı Ortaya Çıkarın

Lisede hiç enstrüman çaldınız mı? Boyamaya ilginiz oldu mu? Derleyip toplayacağınız fotoğraflarınız mı var? Her zaman denemek istediğiniz ancak vakit bulamadığınız yemek tariflerine mi sahipsiniz?

İzolasyondaki vaktinizi meşguliyetlerden dolayı ilgilenemediğiniz yaratıcı aktiviteleriniz ile ilgilenmek için kullanın. Yaratıcı aktiviteler beyninizi meşgul ederler.

Zihni meşgul tutmak ise sıkılganlık ve huzursuzluk hissini uzaklaştırır ve zamanın daha hızlı geçmesini sağlar.

Kendinize Vakit Ayırın

Eğer başkalarıyla birlikte yaşıyorsanız, başka bireylerin yakınlarda olması kabin ateşini daha da arttırabilir.

Ebeveynlerinin çocuklarına karşı, eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Ancak bu kendinize ait bir zamanınız olmaması gerektiği anlamına gelmez.

Kendinize rahatlamak için başkalarından uzakta biraz zaman verin. Sessiz bir yerde kitap okuyun, meditasyon yapın veya podcast dinlerken kulaklıklarınızı takın.

Eğer stresli hissediyorsanız, ruh sağlığı ve anksiyete üzerine podcastler de dinleyebilirsiniz.

Ter Atmak

Araştırmalar düzenli olarak spor yapan insanların, yapmayanlara göre anksiyeteye daha az yatkın olduklarını gösteriyorlar. Çünkü fiziksel aktivite kortizol gibi bedendeki stres hormonlarının düzeyini azaltıyor.

Aynı zamanda, beynin endorfinleri salgılamasını sağlıyor. Bu nörokimyasallar ruh halini ve iyi hissetme durumunu iyileştirebiliyorlar.

Eğer dışarı çıkamıyorsanız, evde beden ağırlığı ve dambıl gibi basit aletler ile güç egzersizleri yapın.

Dilerseniz bazı basit egzersizler ile bir spor rutini de oluşturabilirsiniz:

  • şınav
  • squat
  • burpee
  • lunge
  • plank

Eğer daha yapılandırılmış bir programa ihtiyaç duyarsanız, internette pek çok spor videosu da mevcut.

Rahatlayın

Gününüzün her bir kısmının planlı olmasına gerek yok. Kendinize dinlenmek için biraz vakit ayırın. Rahatlamanın yapıcı yollarını bulun.

Mindfulness, derin nefes ve rahatlama egzersizleri duygusal sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilirler ve izolasyon hissini dengeleyebilirler.

Ne Zaman Yardım Almalı?

Kabin ateşi genelde gelip geçen bir histir. Bir kaç saat boyunca sinirli ve çileden çıkmış olabilirsiniz ancak bir arkadaşınız ile sanal sohbet gerçekleştirmek, hissettiğiniz kötü duyguların bir anda geçmesine de yardımcı olabilir.

Ancak bazen bu hisler daha güçlü hale gelirler ve başa çıkma mekanizmaları sahip olduğunuz izolasyon, üzüntü ve depresyon hissini ortadan kaldıramazlar.

Ayrıca içeride kalma vaktiniz dış sebeplerden dolayı arttıkça, anksiyete ve korku hissi de artabilir.

Hatta anksiyete kabin ateşi probleminin kökeninde yer alabilir ve belirtileri daha kötü hale getirebilir.

Eğer belirtilerinizin daha kötü hale geldiğini hissediyorsanız, yaşadığınız şeyleri anlamanıza yardımcı olacak bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşün. Birlikte duygularınızı ve kaygılarınızı tanımlayabilirsiniz.

Elbette izolasyon veya sosyal mesafe uygulamasındaysanız, ruh sağlığı uzmanı ile görüşmenin alternatif yollarına da bakabilirsiniz.

Bazı terapistler internet üzerinden hizmet verebiliyorlar.

Eğer bir terapist ile görüşmek istemezseniz, depresyon için üretilmiş bazı telefon uygulamaları da belirtilerinizi tespit etme konusunda size yardımcı olabilirler.

Sonuç Olarak

İzolasyon pek çok insan için doğal bir durum değil. Pek çoğumuz sosyal canlılarız. Birbirimizle vakit geçirmekten hoşlanıyoruz. Bu nedenle uzun süre evde vakit geçirmek zor olabiliyor.

Ancak evde kapalı kaldığınızda ve bir hastalığın yayılmasını önlemek için çaba gösterdiğinizde, bu durum kendimiz ve toplum için önemli bir şeydir.

Eğer gerekliyse beyninizi çalıştırmak ve meşgul olacak zamanlar yaratmak kabin ateşini geçirme konusunda yardımcı olabilir ve onunla birlikte gelen izolasyon ve huzursuzluk hissinin atılmasını sağlayabilir.