Artık hepimiz biliyoruz, çoğu zaman evin içindeki ortam dışarıdakine göre daha kirli olabiliyor. Mobilyaların cilası, havalandırmada biriken tozlar, zarar veren kimyasallar derken ev korkutucu hale gelmeye başlıyor. Kısacası zaman zaman evinizin de tıpkı vücudunuz gibi detoksa, yani arınmaya ihtiyacı vardır.

Aşağıda listelediğim küçük ama etkili yöntemleri uygulayarak evinizi tazeleyebilir ve sağlığınızı zorlayacak ciddi sorunlardan korunabilirsiniz:

1: Evinize bitki alın.

Yıllar önce NASA, arındırıcı olduğu kanıtlanan ve her 100 metrekare kapalı alan için bir tane olmak üzere ev bitkisi almamızı önermiş. New York Eyalet Üniversitesi’nden yeni bir araştırma, ‘’bromeliad’’ bitkilerinin uçucu organik bileşikleri filtrelemede en etkili olduğunu keşfetti. Diğer harika seçenekler arasında kaktüsler, biberiye, sarmaşıkgillerden bitkiler bulunur.

2: Kimyasal içeren temizlik malzemelerinden kurtulun.

Geleneksel temizlik maddelerinin etiketlerinde gördüğünüz uzun kelimeler, virüslerin ve bakterilerin yüzeylerini dezenfekte ettiklerini ve temizlediklerini iddia ederken, aslında bizlere faydadan çok zarar verebilirler. Bu maddelerden bazıları astım, solunum yolu enfeksiyonu ve hatta bazı kanserler ile bağlantılı olduğundan daha doğal seçeneklerle bunları hemen değiştirin. Bakın para verdim deyip bitmelerini beklemeyin, hemen kurtulun!

3: Küfe karşı önlem alın.

Binaların çoğu, sağlığımız için son derece tehlikeli olabilecek küf oluşumunu teşvik edecek kadar nemli (alerjileri, sinüs tahrişlerini ve hatta sinir sistemi hasarını düşünün). Mutfak ve banyo gibi küfe yatkın yerleri kuru tutmak için, bir nem alıcı kullanın.

4: Güzellik ürünlerini elden geçirin.

Gerçek bir ev detoksu, yüzeyinden raflarına çekmecelerden giyime kadar yapılabilir. Özellikle raflarda bekleyen cilt bakımı ve güzellik ürünleri, hatta makyaj malzemelerien kadar inmelidir. Güzellik endüstrisi, her gün kullandığımız kremlerde, serumlarda ve sabunlarda pek çok kimyasalın gizlenmediği, kötü bilinen karanlık bir karışımdır. Endokrin bozukluğuna neden olan parabenler, kansere bağlı karışımlar ve sodyum lauril sülfat (SLS) ve sodyum lauret sülfat (SLES) gibi cildi tahriş eden ciddi içeriklere sahip. Araştırmalarınızı yapın ve detoks sınavını geçemeyen ürünleri çöpe atın.

5: Gizli alanlarla mücadeleyi unutmayın.

Kapı kolları, kitap rafı üstleri, dolapların dip köşeleri gibi hızlı bir temizlik sırasında atlanan noktalar olabilir. Bu alanların bir listesini hazırlamak için zaman ayırın. Ardından doğal temizleyicilerle obu alanları da temizleyin. Karbonat, limon ve sirke ile harikalar yaratabilirsiniz.

6: Filtrelerinizi elden geçirin.

İçme suyunda arsenik, baryum, bakır, kurşun ve florürün yanı sıra krom-6 gibi tahriş edici maddeleri ortadan kaldıran bir ters osmoz filtresi ile temizlenmesine özen gösterin. Biliyoruz bu sistemler pahalı ama en azından musluğa taktıracağınız daha küçük çaplı filtreli sistemler kullanın. Bu sistemlerin filtrelerini düzenli olarak değiştirmeyi de unutmayın. Ayrıca evde tozlardan kurtulmak için kullandığını havalandırma sistemlerinin de filtrelerini değiştirmeyi unutmayın. 6 ayda bir değiştirmek yeterli olacaktır.

7: Yağlar ile dost olun.

Hemen hemen her yüzeyin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için kullanabileceğiniz, kokusu iyi bir tazeleme için limon, lavanta ve çay ağacı gibi antibakteriyel yağları suya ekleyin.

8: Yeni alışkanlıklar edinin.

Temiz bir yaşam alanı oluşturmaya yönelik yeni alışkanlıklar edinmek size de iyi gelecek. Hem de bir sonraki ev detoksu için de size kolaylık sağlayacak. Bu konuda hazırlanan birçok websitesi var. Bunlardan kendinize bir liste yaparak, eviniz için yeni alışkanlıklar hazırlayabilirsiniz.