Bel fıtığının tam olarak ne olduğunu bilmeseniz bile ondan kaçınmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Bu çok mantıklı çünkü bu sağlık sorunu oldukça ağrılı bir rahatsızlık ancak bazen hiç bir ağrı yapmaması da mümkün.

Belde bulunan diskler, omurilik kemiklerinin arasında bir conta görevi görürler ve günlük hayatta amortisör gibi davranarak omuriliğin yürüme ve koşma sırasında hasar görmesine engel olurlar. Bu disklerin iç kısımların daha yumuşak, dış kısımları daha serttir. Ancak bir tanesi fıtık haline geldiği zaman, iç kısımdaki yumuşak bölüm dış kısma doğru sızıntı yapar ve bu da ağrı, hissizlik ve zayıflık gibi problemlere sebep olabilir. Lakin hiç bir belirti vermeyen bir disk fıtığına sahip olmanız da mümkün. Bu ilginç ve bir şekilde kaçınılabilir olan rahatsızlığa dair bir kaç ilginç bilgi mevcut.

Fıtıklı disk genelde zaman bağlı yıpranmalardan kaynaklanır

Bu aşınma ve yıpranma süreci disk dejenerasyonu olarak adlandırılıyor. Yaş ilerledikçe bel diskleri eskisi kadar su tutamıyorlar ve esneyemiyorlar. Bu nedenle yırtılmaları ve içlerinde bulunan jeli kaçırmaları mümkün oluyor. Bunun için küçük bel hareketleri, ayaklar yerine bele yüklenerek bir şeyler kaldırma gibi küçük hareketler bile yeterli. Tetikleyici hareket çok küçük olabildiği için fıtığın sebebini anlamamanız bile mümkün.

Çoğu disk kayması belin alt kısmında oluşur

Çünkü belin alt kısmındaki kemikler bütün üst vücudun ağırlığını çekerler. Çoğu güç ve stres bu noktaya gelir ve eğilip kalkarken de en çok hareket buradadır. Disk kayması omurilik boyunca herhangi bir yerde olabilir, buna boyun va göğüs, sırt kısımları da dahil.

Fıtıklı disk ağrı yapabilir veya hiç belirti vermeyebilir

Fıtıklı disk sahibi olan pek çok kişinin belirtisi yok. Bazen sadece görüntüleme teknikleri ile tespit edilebiliyor.

Belirtiler genelde diskin sinirlere baskı yapıp yapmamaları ile alakalı. Disk sinire baskı yaptıkça belirtiler daha yoğun hale gelirler ve bunun oluştuğu konum bedendeki sinyallerin nereden olacağını belirler.

Eğer fıtıklı disk alt bel kısmındaysa, yoğun ağrılar, hissizlik, karıncalanma ve kaslarda, baldırlarda ve ayakta kas zayıflıkları ortaya çıkabilir. Bazen alt belden kalçalara ve bacaklardan birine geçen ağrı ile kendini gösteren siyatiğin de sebebi budur.

Fıtık boyun böglesindeyse, omuz ve kol ağrıları ortaya çıkabilir. Göğüs ve orta-sırt bölgesinde de fıtık olabilir ancak belirtilerin tespiti daha zor olur. Ağrı, hissizlik, karıncalanma ve zayıflık, üst bedenden alt bele, kollara ve bacaklara kadar uzanabilir.

Fıtık nedeniyle nerede ağrı hissederseniz hissedin, her öksürdüğünüzde, burun çektiğinizde, bedeninizi belli bir pozisyona getirdiğinizde ve ani hareket yaptığınızda şiddetli bir ağrı çekersiniz.

Herkeste olabilir ancak bazıları daha yatkın

Fazla vücut ağırlığına sahip olma, fiziksel olarak yoğun bir iş yapma, tekrarlı kaldırma, çekme, itme ve eğilme gibi hareketler içeren işlerde çalışma gibi risk faktörleri alt bel kısmındaki yükü arttırır ve disklere baskı yaparlar. Genetik eğilimler de bu konuda söz sahibi.

Doktor sorular ve fiziksel muayene ile kolayca tespit edebilir ancak görüntüleme testleri de istenebilir

Bazen doktorunuz sadece fiziksel inceleme ile hangi bölümlerin ağrıdığını ve hareketin ağrıları nasıl etkilediğini anlayabilir.

Ayrıca reflekslerinizi, kas gücünüzü, yürüme yeteneğinizi ve belli hisleri hissetme yeteneğinizi de test edebilir. Bu basit incelemeler sırasında belirtilerinizi açıklayabilirsiniz ve tanı için bilgi sağlayabilirsiniz.

Ancak daha fazla bilgi istenirse x-ray, CT taraması, MRI veya myelogram gibi teknikler ile tanı kesinleştirilebilir.

Bel fıtığı olmanız ameliyat gerektiği anlamına gelmez

Bel fıtığı denilince akla genelde otomatik olarak ameliyat seçeneği gelir. Ancak çoğu insan için koruyucu tedaviler yeterli. Ağrı kesiciler, antikonvulsanlar, kas gevşeticiler, kortizon iğneleri ve bazı ilaçlar ağrıları kesebilir. Bunların hiç birisi bir kaç hafta içinde sonuç vermezse, doktorunuz ağrıları azaltmak için fizik terapi önerebilir.

Hiç bir şey işe yaramazsa, dışarı çıkan disk kısmının alınması için ameliyat yapılabilir. Ancak bu çok yaygın bir durum değil ve sadece bir kaç kişi için gerekli oluyor. Ameliyat genelde 6 hafta boyunca diğer tedaviler çözüm vermezse ve yoğun hissizlik, zayıflık, yürüme ve ayakta durma zorluğu, bağırsak ve idrar kontrolünde zorlanma gibi belirtiler olursa söz konusu oluyor.

Bel fıtığından kaçınmak için yapılabilecekler var

Balerinler gibi bir duruşa sahip olmak beldeki yükü azaltmak için yapılabilecek en kolay şeylerden birisi. Her şey vücudu doğru şekilde hizalamak ile ilgili ve ayrıca ağır objeleri kaldırırken de duruşa dikkat etmek gerekiyor.
Temel kaslarınız da sağlıklı bir omurilik için gerekliler. Bu kasları güçlendirmek gelecekte fıtık ihtimalini azaltabilir.