Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyaljinin semptomları kişiden kişiye göre değişir. Semptomlar günlerce aylarca veya yıllarca sürebilir. En yaygın belirtiler şunlardır:

• Belin üstünde ve altında ve vücudun sağ ve sol yanlarında derin ya da yangılı ağrı
• Fibromilyalji ağrısı gövde, boyun, bel, kalça ve omuzlarda daha sık görülür. Genellikle kademeli olarak kötüleşir ve basit günlük aktivitelere bile müdahale edebilir.

Fibromiyaljisi olan kişilerde, ağrı ile birlikte başka problemler de olabilir:

• Anksiyete veya depresyon
• İş ve günlük aktivitelere müdahale eden yorgunluk
• Uykuya dalamamak ya da yorgun hissetmek gibi uyku sorunları
• Baş ağrısı
• Bellek problemleri
• İrritabl bağırsak sendromuna bağlı kabızlık veya ishal

Semptomlar gelmeye ve gitmeye eğilimlidir. Daha fazla acı çektiğiniz zamanlar olabilir ya da sonrasında semptomların daha az meydana geldiği, daha seyrek olduğu veya hiç görülmediği zamanlar da olabilir. Özellikle fiziksel veya duygusal stres sonrası yorgunluk ve kas-eklem ağrıları alevlenir.

Bazı insanlar, semptomlarının soğuk ve nemli havalarda, stresli zamanlarda veya çok fazla iş yaptıklarında daha kötü olduğunu fark eder.

Fibromiyalji tedavisi

Fibromiyalji, vücudun her yerinde ağrı ve hassasiyete neden olan kronik bir ağrı bozukluğudur. Yaralanma, stres ve aile öyküsü ağrıyı tetikleyebilir. Ağrı ve rahatsızlığı geçici olarak hafifletmek için reçetesiz ilaçlar kullanabilirsiniz. Ancak araştırmalar, öz yağların, fibromiyalji kaynaklı yorgunluk gibi stres ve ağrı için bir doğal tedavi olarak da kullanılabileceğini göstermektedir.

Aşağıdaki öz yağlar fibromiyalji ağrısına yardımcı olabilir, ancak doğrudan cilde uygulanacaksa bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Öz yağlar yutulmamalıdır.

Lavanta öz yağı

Lavanta çiçeği, stres giderici ve sakinleştirici özellikleriyle bilinir. 2015 araştırmasına göre lavanta öz yağı ayrıca ağrı kesici bir ajandır. Düzgün seyreltilmiş olarak cilde uygulandığında, analjezik ilaçlara benzer bir ağrı giderici ve antienflamatuvar yanıt sağlar. Aromaterapi teknikleri kullanılarak solunduğunda da uyumaya yardım edebilir. Benzer bir çalışmada, diz osteoartriti olan kişilerde lavanta öz yağı bir ağrı kesici olarak kullanılmıştır.

Nane öz yağı

Bitkiden damıtılan nane öz yağı, ağrıyı azaltabilir ve zihinsel uyarımı artırabilir. Bir gözden geçirme çalışması, okaliptüs öz yağı ve etanol ile karıştırılmış nane öz yağı uygulanmasının;
bilişsel performansı artırdığını, kasları rahatlattığını ve ağrı hassasiyetini azalttığını bulmuştur.

Sandal ağacı öz yağı

Sandal ağacı aromatik bir ağaç türüdür. Sandal öz yağı, antiseptik ve antienflamatuvar etkileri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda sakinleştirme ve ruh halini düzeltme kabiliyeti ile de tanınır.

Sandal ağacı öz yağı, merkezi sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı ve antidepresan etkileri olduğu bilinen bir bileşik olan santalol içerir. Sandal ağacı öz yağı, 2007 çalışmasında gösterildiği gibi, uykuyu iyileştirmek ve NREM periyodunuz artırmak için solunabilir.

Okaliptüs öz yağı

Okaliptüs dekonjestan ve antienflamatuvar ajan olarak kullanılan güçlü bir ağaçtır. 2013 yılında yapılan bir araştırmada, diz ameliyatı olan insanlar üzerinde, badem öz yağına kıyasla okaliptüs öz yağının etkisi incelenmiştir. Çalışma üç gün sonra okaliptüs öz yağının ağrı ve inflamasyonu önemli ölçüde azalttığı ve katılımcıların kan basıncını düşürdüğü sonucuna varmıştır.

Hindistan cevizi öz yağı

Hindistan cevizi genellikle gıdalara lezzet katmak ve hazımsızlık için kullanılır. Ayrıca bilişsel işlevi iyileştirdiği ve ağrıyı hafiflettiği bilinmektedir. Hayvan modellerinde yapılan bir çalışmada, eklem şişliği ve merkezi ağrı için Hindistan cevizi öz yağı kullanımı test edilmiştir. Çalışma, Hindistan cevizi öz yağının ve potansiyel ağrı giderici özelliklerinin antienflamatuvar etkilerini başarıyla kanıtlamıştır.

Zencefil öz yağı

Kök zencefil bir dizi sağlık yararına sahiptir. Bulantıları hafifletir ve sindirimi iyileştirir. Bu baharat ayrıca ağrı yönetiminde de etkilidir. Bir 2013 çalışmasında 1 ay boyunca zencefil öz yağı kullanıldığında, inflamasyonu önemli ölçüde azalttığı ve ağrı hislerini bloke ettiği görülmüştür. Zencefilin vücuttaki antioksidan aktivitesini artırdığı da bildirilmiştir.

Öz yağlar nasıl kullanılır?

Öz yağlar çeşitli şekillerde kullanılabilir:

• Ağrı kesici: Seyreltilmiş öz yağlar cilde uygulanabilir. Bunu kendiniz yapabilirsiniz ya da fizik tedavi veya masaj sırasında kullanılmasını isteyebilirsiniz. Seyreltilmiş yağ cilt tarafından emildiği için iltihap ve fibromiyalji ağrısını azaltır.
• Aromaterapi: Aromaterapi, öz yağların havaya yayılması ile gerçekleşir, böylece kokusunu soluyabilirsiniz. Bir yağ difüzörü kullanmak migren, stres, anksiyete, ağrı ve uykusuzluğa yardımcı olabilir.
• Yatıştırıcı: Hem ağrı kesici hem de aromaterapi yöntemi, sıcak banyo gibi rahatlatıcı tekniklerle birleştirilebilir. Sıcak su, ağrının azalmasına yardımcı olur çünkü kan dolaşımını artırır. Banyo suyuna öz yağlar damlatmak, yağın cilde nüfuz etmesini ve ağrıyı engellemesini sağlar. Banyo suyundan soluduğunuzda ise aromaterapi etkisi yaratır.

Çoğu toksik olduğu için öz yağları ağızdan almayın. Cilde uygulamadan önce, öz yağlar bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Taşıyıcı yağdan 30 gram alın ve içine 3 ila 5 damla öz yağ damlatarak seyreltin. Seyreltildiğinde cilt tahrişinin önüne geçilir. En bilinen taşıyıcı yağlar şunlardır:

• Zeytinyağı
• Hindistan cevizi öz yağı
• Üzüm çekirdeği öz yağı
• Badem öz yağı
• Avokado öz yağı

Sonuç olarak;

Öz yağ, fibromiyalji semptomları için etkili bir doğal ilaç olabilir. Uykuyu geliştirebilir, anksiyete belirtilerini hafifletebilir ve kronik ağrıyı azaltabilir. Tahrişi veya alerjik reaksiyonları önlemek için öz yağlar cildinize uygulanmadan önce seyreltilmelidir. Ayrıca bir aromaterapi tekniği olarak havaya yayabilirsiniz. Fibromiyalji için öz yağlar kullanmaya başlamadan önce, riskleri tartışmak için doktorunuzla konuşun.