Karadeniz bölgesinden tüm ülkemize ve hatta dünyaya ulaştırılan fındık, en bilinen özelliğiyle enerji deposudur. Faydalı, doğal yağlar içeren fındık, her sağlıklı beslenme tutkunu olanın beslenme sepetinde bulunuyor. Vitaminler, mineraller bakımından oldukça zengin olan fındık, gerekli ve yeterli miktarda tüketildiğinde sağlıklı bir kişinin gün içinde ihtiyaç duyduğu enerjinin, proteinin büyük bir bölümünü karşılıyor. Gelişme çağında olan çocuklardan, 70 yaşındaki yetişkinlere kadar herkesin fiziksel, zihinsel olarak sağlığı ve gelişimi için fındığa ihtiyaç duyuyor. Bedensel ya da zihinsel olarak yorgunluk hisseden, odaklanma, konsantrasyon sorunu olan kişilere özellikle günde 8-10 tane fındık tüketmeleri öneriliyor. Hatta açık yaraların daha hızlı kapanması, tedavi görülen hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesi için de düzenli olarak fındık tüketmek faydalı oluyor.

Fındığın besin değerleri

Folik asit, B6, C, E, K vitaminleri, bakır, demir, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, doymamış yağ asitleri ve Omega 3 bakımından zengin olan fındığın yağ ve kalori değeri de oldukça yüksektir. Bu bakımdan günde 1 avuçtan fazla tüketmemek gerekiyor. 1 avuç fındık;

  • 4,1 gram karbonhidrat,
  • 3,59 gram protein,
  • 14,58 gram yağ,
  • 2,33 gram lif,
  • 163,2 miligram potasyum,
  • 27,36 miligram kalsiyum,
  • 4,8 miligram A vitamini,
  • 1,51 miligram C vitamini,
  • 1,13 miligram demir içeriyor.

Fındık, kalp ve damar sağlığını korur!

Fındık, doymamış yağlar bakımından oldukça zengindir ve doymamış yağlar da kalp, damar sağlığı için çok önemli bir ihtiyaçtır. Düzenli olarak fındık tüketen kişiler, kalp krizi geçirme riskini azaltabilirler. Kötü kolesterolün yükselmesi, kalp krizi riskini artırıyor, fındıktaki doymamış yağlar da kötü kolesterolü düşürüyor. Bununla birlikte fındığın içeriğinde bulunan Omega 3 yağ asitleri de, damar sağlığını ve dolayısıyla kalp sağlığını destekliyor.

Fındık, yaşlanma karşıtıdır!

Cildin, zihnin, aslında tüm vücudun direncini, enerjisini, gençliğini koruyabilmesi için her gün bir miktar E vitamini alması gerekiyor. İşte bu günlük E vitamini ihtiyacının % 85’i bir çay bardağı dolusu fındığın içinde bulunuyor. Bununla birlikte cilt dostu olan A ve C vitaminleri, antioksidanlar da fındığın içeriğinde bolca bulunuyor. Düzenli olarak fındık tüketen kişilerde ciltte kırışıklıklar, yaşlanma belirtisi lekeler oluşma riski azalır, engellenir.

Fındığın cilde faydalarından yararlanmak için hem fındık yemek hem de 2-3 tane fındığı ezip 1 tatlı kaşığı doğal zeytinyağı ile karıştırıp cilde masaj yaparak sürmek yararlı olur.

Fındık, kilo verme sürecinizi destekleyebilir!

Fındık yağlı ve kalorili bir besindir. Bu bakımdan kontrollü tüketilmesi ve günde bir çay bardağını aşmaması gerekiyor. Fındığın besleyici ve doyurucu özelliği çok yüksektir. Bu sebeple de acıktığımızda 1 yemek kaşığı dolusu fındık yediğimizde açlığımız yatışır, uzun süre tok kalabiliriz. Bu mantıktan yola çıkarak öğünlerden 10-15 dakika öncesinde 1 yemek kaşığı kadar fındık tükettiğimizde açlığımızı bastırmış olacağız. Yemek masasına oturduğumuzda da 1 kase çorba ve salata ile doyabileceğiz. Bu sayede yemeklere aç bir kurt gibi saldırmayız, kilo verme sürecimiz de hızlanır.

Fındık, kanserle savaşır!

E vitamini ve manganezin kanseri önleme, kanserli hücrelerin oluşumunu önleme özelliği mevcuttur. Fındıkta bulunan E vitamini ve manganezden faydalanıp başta mesane kanseri olmak üzere pek çok kanser türünü önleyebilirsiniz. Ancak bunun için günde 1-2 yemek kaşığı fındık tüketmek gerekiyor.

Fındık, kasları güçlendirir!

Kaslarımızın güçlenmesi, hacim kazanması için hücrelerimizin yeterince canlı ve hareketli olması gerekiyor. Bunun için de hücre yenilenmesi, onarılması, canlandırılmasından sorumlu olan magnezyuma ihtiyacımız var. Fındık magnezyum açısından zengin bir besindir. Düzenli olarak fındık tüketimi kas hacmimizin artması, kas krampları ve kasılmalarının önlenmesine, kas yorgunluğunun azalmasına yardım edecektir.

Fındık, kemikleri güçlendirir!

Herkes bilir; güçlü kemikler için bolca kalsiyum ve magnezyuma ihtiyacımız var. Fındıkta bulunan kalsiyum ve magnezyum da kemiklerin güçlenmesi, gelişebilmesi için çok değerlidir. Bu bakımdan özellikle gelişme çağındaki çocukların ve kemik yıkımı başlama evresinde olan yetişkinlerin fındık tüketimi çok önemlidir.

Fındık, sinir sistemini korur!

Fındık, fiziksel sağlığımız kadar zihinsel sağlığımız için de çok önemlidir. Amino asitler, zihinsel fonksiyonlarımızı desteklerler, amino asitlerin görevlerini yerine getirebilmeleri için de B6 vitaminine ihtiyaçları vardır. Düzenli olarak fındık tüketimi kişinin beynindeki verimlilik ve elektrik sinyallerinin koordineli bir şekilde çalışmasına yardım ederek, zihinsel karmaşanın ve konsantrasyon problemlerinin önlenmesi mümkün olabilir.

Fındık, sindirim sistemini destekler!

Fındık, lif bakımından zengin olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlık sorunlarını önler. Fındığın içeriğinde bulunan manganez; kataliz, enzim etkinleştirici, kolesterol ve yağ asitlerini sentezlemede çok etkin role sahiptir. Bu sayede sindirim sisteminin sağlığını ve fonksiyonlarını korumada önemli bir role sahiptir.

Fındık yağı ile cildinizi besleyin!

Fındık yağı, cilt bakımında kullanılan doğal yağlardan birisidir. İçindeki vitaminler cildimizin dostu, cildimizi besleyici özellikte olduğu için cildimiz fındık yağı ile canlanacak, gençleşecek. Parmak uçlarınızı fındık yağına batırıp, temizlediğiniz cildinize masaj yaparak fındık yağını uygulayın. Bu sayede cildiniz hem daha yumuşak olacak hem de güneşin zararlı etkilerinden korunacak, cilt kanseri riskini de önleme imkanınız olacak.

Fındık, bol miktarda antioksidan içerdiği için fındık yağı da antioksidanlar bakımından zengindir. Cilde yorgunluk veren, cildi yaşlandıran serbest radikalleri yok etmek, onlarla savaşmak için fındık yağının içindeki antioksidanlara ihtiyacımız var.

Vitaminler, mineraller, antioksidanlar, flavanoitler fındık yağının içinde cildimizin sağlığı için hazır bekliyor. Tüm cilt tiplerini, özellikle de hassas ciltleri korumak, beslemek, nemlendirmek ve cilt hücrelerinin yenilenmesi için fındık yağından yardım almak lazım!

Akneli ciltler için fındıktan faydalanın!

Akneli ya da akneye meyilli bir cilt yapınız varsa, bu soruna fındık yağı ile çözüm bulmanızı öneriyorum. Bunun için 1 tatlı kaşığı dolusu kavrulmuş fındığı blenderdan geçirin, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kahve tozu ve 1 çay kaşığı da esmer şekeri ezilmiş fındığa ekleyin. Malzemelerin tamamını karıştırın ve akneli cildinize sürün. 10-15 dakika boyunca karışım cildinizde beklesin, sonrasında ılık su ile yıkayın. Bu maskeyi haftada 2 kez düzenli olarak uyguladığınızda aknelerden kurtulabilirsiniz.

Fındık, saç dostudur!

Cildimizi besleyen, canlandıran, yenileyen fındık ve fındık yağı elbette ki, saçlarımız için de çok faydalıdır. Her gün küçük 1 çay bardağını geçmeyecek kadar fındık tükettiğimizde vücudunuz içten dışa doğru beslenecek, ciğerlerinizden, kalbinizden saçınıza, tırnağınıza kadar sizi besleyecektir. Ancak fındık ve fındık yağını saç derinize direkt olarak uyguladığınızda da saçlarınızı besleyebilir, saç sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Bunun için 2 yemek kaşığı fındığı blenderdan geçirin ve iyice ezin. İçine iki tane yumurtayı sarısı ve beyazı ile birlikte ekleyip iyice karıştırın. Karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın ve yarım saat bekletip saçınızı yıkayın. Bu sayede saç derinizin kuruması, kepeklenmesi, saçlarınızın mat ve solgun görünmesini engelleyebilir, saç derinizde hücre yenilenmesini hızlandırabilirsiniz.

Fındık tüketecek olanlara öneriler

  • Fındık, yağ ve kolesterol bakımından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olur.
  • Aşırı fındık tüketimi, kolesterolün yükselmesine sebep olabilir.
  • Yüksek tansiyon hastası olanların günde ortalama 4-5 fındık tüketmeleri yeterlidir. Daha fazla fındık tüketmek tansiyonun yükselmesine sebep olabilir.