Fındık ülkemizin en değerli zirai ürünlerinden bir tanesi ve üretimi konusunda dünya liderliğine sahip olduğumuz halde maalesef pek çok sofradan uzak kalmaya da devam ediyor. Tatlı aroması ve hem çiğ, hem de kavrulmuş veya ezme haline getirilmiş şekilde tüketilebilmesi sayesinde aslında çok güçlü bir potansiyele sahip.

Diğer kuruyemişler gibi fındık da besin değerleri bakımından zengin ve içeriğinde proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller bulunuyor. 

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Fındık tüm kuruyemişler içerisinde en faydalı olanlardan bir tanesi çünkü içeriğinde proteinler, sağlıklı yağlar, lifler, E vitamini, thiamin, magnezyum, bakır ve manganez gibi pek çok vitamin ile minerale de sahip.

Ayrıca orta düzeylerde B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinkoya da sahip. Bunlara ek olarak tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerine de sahip olduğu için özellikle kronik hastalıklara karşı önlem alınmasına yardımcı oluyor.

Antioksidanlar ile dolu olduğu için hastalıklara karşı koruyucu etkisi daha da güçleniyor. Çünkü antioksidanlar, vücutta ortaya çıkan oksidatif stres ile mücadele konusunda yardımcı oluyorlar. 

Kalp ve damar sağlığına iyi gelen fındık, kanser oranlarında düşüşle de bağlantılı. Ayrıca kan şekerini ve inflamasyonu düşürme konusunda etkili olduğunu gösteren araştırmalar da mevcut.

Fındığın Besin Değerleri

100 gram fındık için belirtilen besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Kalori: 50 kalori
  • Protein: 0.68 gram
  • Karbonhidrat: 11.66 gram
  • Lif: 1.78 gram
  • Yağ: 60.75 gram

Fındığın Tarihçesi

Fındık Asya kökenli bir bitki ve temel olarak Anadolu’dan çıkmış durumda. Eski Çin yazılarında bu meyvenin beş bin yıllık bir tarihinin olduğu görülebiliyor. Dünyaya yayılımı ise Yunan ve Roma kültürleri sayesinde gerçekleşmiş ve günümüzde bulunan fındık türleri 19. yüzyıldan gelen türlerin devamı durumundalar.

Ayrıca milatta önce 6000’li yıllara ait İskoçya’da yapılan kazılarda, fındık kabukları bulunmuş ve bu da fındığın sanılandan çok daha eskilere dayandığını gösteriyor olabilir.

Fındık Nasıl Yapılır?

Fındık hamurişi ürünlere aroma katmak için konulabilir ve bunlar arasında bisküviler, kurabiyeler, kekler, turtalar, pastalar gibi pek çok şey var. Ayrıca su ürünleri, salatalar, soslar ve hatta pizza için bile iyi bir tercih durumunda. İçkileri aromalandırmak ve ezerek ezme olarak tüketmek de mümkün.

Fındığı yaş olarak alacak olursanız, evde fındık kurutma için kullanılan makinelerden alarak kurutabilir ve tüketebilirsiniz. Bu işlem aflatoksin oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor ve böylece fındığın içerisinde toksik maddelerin çoğalması önlenebiliyor.

Kabuğunu kırdıktan sonra içteki kabuklarını soymak için biraz kavurabilir ve daha sonra bir kumaş bez içine koyarak toplu halde ovalayabilirsiniz. Bu şekilde iç kabukların büyük kısmı soyulacaktır.

Fındık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Fındığı muhtemelen kuru olarak alacaksınız ve bu konuda iki tane farklı tercih var. Bir tanesi kavrulmuş, bir tanesi de çiğ olarak almak. İki fındık türünün sunduğu aroma ve tüketim şekli farklı olabildiği için tercihinize göre değerlendirmeniz gerekli.

Eğer bir kuruyemiş gibi tüketmek istiyorsanız tat anlamında kavrulmuş olanı daha tatmin edici olacaktır. Ancak keklerde, pastalarda, diğer hamur işlerinde kullanmak için çiğ versiyonunu alabilirsiniz çünkü yemeğinizin ve tatlınızın içerisinde zaten pişerek kavrulmuş olacaktır.

Fındıkları alırken herhangi bir kurtlanma, küflenme, sineklenme ve bozulmaya sahip olmadıklarından, serin ve kuru bir alanda depolandıklarından emin olun. Bozulmuş fındık insan sağlığına zararlı olabileceği ve tat olarak da kötü olacağı için vakumlu paketlerde satılan ürünleri tercih etmeniz de risklerden korunmanıza yardımcı olabilir.

Fındık Nasıl Saklanır?

Vakumlu pakette alınan fındıkları paketlerinde karanlık bir dolapta saklamak daha mantıklı olacaktır. Kavrulmuş fındık ise karanlık ve serin, nemsiz bir yerde bir kaç hafta saklanabilir. Çiğ fındığı da paketini açmadan saklamak mantıklıdır ancak daha uzun süre saklamayı düşünüyorsanız kendiniz kavurmanız daha iyi olabilir. Kavurma işlemi içindeki nemin çıkmasını sağlar ve böylece ürün daha uzun süre dayanır.

Buzdolabında saklamak da mümkün ancak genel olarak oda sıcaklığı öneriliyor.

Fındık Nasıl Pişirilir?

Fındığı genel olarak hamur işlerinde kullanacağınızı varsayarsak, doğrudan hamuruna katarak kullanabilir ve daha sonra fırında pişirebilirsiniz. Ancak ürünlerin üstünde süsleme olarak kullanacaksanız pişirmeye katmadan ayrı olarak kavurup dövebilir ve daha sonra gıdaların üstüne serpebilirsiniz.

Fındık Nelerle İyi Gider?

Fındık hamurişi, pasta ve tatlı ürünlerinde tat verici olarak kullanılabilir ve ayrıca içki kokteyllerinde de süsleme amacıyla kullanılabiliyor. Bunun yanında salatalara iyi gider ve ayrıca salatanın besin değerlerinin artması için de faydalı olacaktır. Et yemeklerinin yanında sunduğunuz salatalara daha uygundur çünkü sebze yemeklerinin yanında tadı biraz fazla baskın kaçabilir.

Fındık Yerine Ne Tüketilebilir?

Fındık faydalı kuruyemişlerden bir tanesi ancak pek çok alternatifi de mevcut. Kaju, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, leblebi, badem, ceviz, fıstık gibi diğer kuruyemişleri onun mevcut olmadığı durumlarda kullanmanız uygun olabilir. Ancak kullanılacak yemeğe göre kararı kendiniz vermeniz daha uygun olur. Genelde fıstık ve bademin fındık yerine sıklıkla kullanılabildiğini görüyoruz.