Şekerin ne olduğunu, nelerin içinde bulunduğunu ve vücutta nasıl bir etki yarattığını bilseniz de, bilmeseniz de şeker beslenmemizin her yerinde var. Bazı vücut geliştiriciler, şekerin kolay bir şekilde depolandığı ve gıdalara kalori eklediği için özellikle vücudu şişirme aşamasında iyi bir şey olduğuna sanıyorlar. Gerçekte, kilo almanın daha sağlıklı yolları var ve çok fazla şeker yemek sağlığı olumsuz etkiliyor. Aslında vücut geliştirme konusunda ilerlemenizi de engelleyebiliyor. Hızlı bir şekilde şişirmekle birlikte, şekeri kesme aşamasına geldiğinizde şeker bağımlılığı sizi pişman eder. En iyisi, yıl boyunca şeker alımınızı sınırlamak ve daha yararlı besin maddeleri ile kilo almaya çalışmaktır.

Enerji kaynağı olarak şeker

Şeker bir enerji kaynağıdır. Aslında, yediğiniz karbonhidratlar, vücudunuzun ana enerji kaynağı olan glikoz denilen şekerlere ayrılır. Vücut aşırı miktarda şekere dayanıklı olduğundan şekeri parçalamak konusunda da oldukça ustadır ve yakıt için aslında gerekli olmayan herhangi bir şeker yerinde, vücutta saklanır. Şeker alımının kilo verme kabiliyetini düşürmesi, kilo kazanımında da önemli bir unsurdur. Şeker mutlaka size kalori aldırır ve kesinlikle kilo alırsınız. Sorun ise, karbonhidratlı bir diyetin vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şekerlerin tümünü sağlamasıdır. Yani aslında tatlı gıdalardan ve içeceklerden elde ettiğiniz şeker ekstradır, gereksizdir ve kalori vermenin dışında hiçbir fayda sağlamaz.

Önerilen şeker miktarı

Amerikan Kalp Derneği, erkeklerin şeker alımını günde 9 çay kaşığı ile kadınların ise 6 çay kaşığı ile sınırlamalarını öneriyor. Bu perspektiften baktığımızda, tek bir kutu şekerli içecek sekiz çay kaşığı içerebiliyor ve gün boyunca atıştırmalıklardan, paketlenmiş gıdalardan ve içeceklerden aslında bunun çok daha fazlasını alırsınız. Bu sınır normal hayatına devam eden bir yetişkin içindir. Ancak bir vücut geliştiricisi daha fazla şeker tüketebiliyor. Çünkü vücut yapmak için daha büyük miktarlarda kalori tüketiyorlar. Aslına bakarsanız Amerikan Kalp Derneği’nin bu kısıtlaması spor yapsın ya da yapmasın herkes için geçerli sayılır. Zira şeker besin değildir, bu nedenle günlük şeker alımınız sizin ağırlığınıza veya gün için yaptığınız aktiviteye bağlı değildir.

Egzersiz sonrası beslenme

Vücut geliştiricileri zor bir egzersiz sonrasında şekerli bir şeyler içmek için “glikojen doldurma zorunluluğu” bahanesini kullanmayı seviyorlar. Antrenman sonrası alınan şeker aslında gereksizdir. Çünkü protein ve karbonhidratlar kaslarınızı tamir etmeye yardımcı olan insülin zaten artışını sağlarken, ekstra olarak bir şekere ihtiyaç yoktur. Böyle bir durum için karbonhidratların ve proteinlerin şekersiz bir karışımını tüketirseniz, vücudunuz karbonhidratlardan istediği şekeri üretecektir. Aslında beyaz ekmek arasına bir hindi parçası koyduğunuz sandviç, en pahalı protein takviyelerinden daha iyi bir egzersiz sonrası atıştırmalık olabilir. Tam tahıllı ekmek genel kullanım için daha iyi olmasına rağmen, beyaz ekmek çabuk sindiren basit karbonhidratlar içerir ve hindi protein sağlarken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şekere hızlı bir şekilde dönüşebilir.

Şeker yemek

Temiz beslenen vücut geliştiricileri genellikle yemeği sınırlama safhasında fazla zorluk çekmezler. Temiz beslenmenin ana ilkelerinden biri sukrozdan veya sofra şekerinden kaçınmaktır. Bu, tüm şekerinizi meyvelerden ve diğer karbonhidratlardan almanız demektir. Şekeri ne kadar çok yerseniz, vücudunuz o kadar çok ister, bu nedenle temiz beslenme molası vermek vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Sıfır kalorili yapay tatlandırıcılar, teknik açıdan “temiz” sayılmasa da, iyileştirilemeyen bir tatlı özlemi durumunda diyetinizi bozmadan devam edebilmeniz için yeterli olabilir.