Gaz Yapan Sebze ve Meyveler
Yiyip içtiklerimiz zaman zaman hemen hepimizde gaz yanmasına, gaz sancısına ve şişkinliklere sebep oluyor. Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Ünitesi’ne göre; bu utanç verici olarak algılanan durum, yemek yeme şeklimizden ve yemeğin sindirim sürecinde parçalanmadan yutulmasından kaynaklanıyor. Gaza sebep olan besinleri daha az miktarda tüketerek bu sorundan da kurtulmak mümkün olabilir. Peki hangi gıdalar gaza sebep oluyor?
Yüksek lifli meyve ve sebzeler
Fasulye, bezelye ve pek çok meyve, suda kolay çözünebilen, bağırsaklarda yumuşak jel benzeri lif içermektedir. Çözünür lifler büyük bağırsağa erişinceye kadar parçalanamıyor ve lifin burada sindirilmesi de gaza yol açıyor. Bu yüksek lifli gıdaları azaltarak, bunları beslenme programımız içinde yavaş yavaş tüketerek şişkinlik ve gaz sancıları yaşamadan metabolizmamız için uygun lif miktarını bulabiliriz.
Nişastalı sebzeler
Vücudumuz patates ve mısır gibi yüksek nişastalı besinleri kolayca sindiremiyor. Çünkü her zaman bunları sindirmek için yeterli enzime sahip olmayabiliyoruz. Patates ve mısırların yan ürünleri kalın bağırsağın içinde bakteriler tarafından sindiriliyor. Bu süreci ise karbondioksit, hidrojen ve metan oluşturuyor. İşte bu metanol sürecin sonunda rektumdan (kalın bağırsağın en sonu) atılıyor. İşte eğer siz vücudunuzun tolere edebileceğinden daha fazla gazlı besin tüketirseniz iki bakterinin dengesizliğiyle gaz sorunu yaşarsınız. Bu bakterilerden birisi hidrojen üretirken, diğeri de onu yok ediyordur.
Şeker içeren fasulye ve sebzeler
Karbonhidratlı besinlerin çoğu, özellikle gaza yol açan şeker kompleksi içeriyorlar. Gaz yapıcı bu şeker de fasulye, fırında fasulye ve mercimekte bolca bulunuyor. Ayrıca Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karnabaharda da bolca şeker var.
Fruktoz içeren meyve ve sebzeler
Şeker fruktoz içeren gıdalar gaza ve gaz sancılarına sebep olabiliyor. Bunlar arasında armut, hurma, kuru üzüm, kuru incir, kuru erik, üzüm, ananas, elma ve muz gibi meyvelerdir. Kurutulmuş şeftali ve kayısı gibi kuru meyvelerdeki, kiraz, yabanmersini, kivi gibi meyve sularındaki fruktoz gaza sebep oluyor. Bunlara ek olarak soğan ve enginar da fruktoz içeren ve gaza sebep olan sebzelerdir.
Sorbitol içeren meyveler
Şeftali, armut, elma ve kuru erik gaza yol açan şeker sorbitol içeriyor. Sorbitol, şekersiz diyetetik gıdalarda katkı maddesi olarak bulunuyor ve ishal, şişkinlik, gaz gibi sorunlara yol açıyor. Sorbitol ince bağırsakta tamamen emiliyor,ancak kalın bağırsağın “kolon” bölümünden geçiyor. Bu besinler çok fazla miktarda tüketildiğinde sorbitol sulu bağırsak hareketlerine ve doğal olarak da gaza sebep oluyor.