Sabah hastalığı olarak da bilinen bulantılar genellikle gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Sık görülen bir şikayettir, ancak gebeliğin genellikle 3. ayında geçiyor. Bununla birlikte, bazı kadınlar için şiddetli sabah bulantıları rahatsız edici olabilir. Tüm hamile kadınların yarısından fazlası mide bulantısı yaşar.

Sabah bulantıları bazı kadınlar için bütün gün sürebilir. Genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar ve 12. haftanın ortalarında kaybolur ancak farklı gebelerin farklı tecrübeleri olacaktır.
Gebelik bulantıları ciddi olmadığı ve dehidrasyona (genel su kaybı) ve kilo kaybına neden olmadığı sürece tıbbi yardıma ihtiyaç duyulacak bir sorun değildir. Bazı ipuçları ve ev ilaçları gebelik bulantılarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Gebelik Bulantılarıyla İlgili Genel Bilgiler:

• Sabah hastalığı olarak da bilinen gebelik bulantıları hamile kalan kadınların % 50’sinde görülür.
• Diyet önlemleri, bulantı iğneleri ve dinlenme de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yönetilebilir.
• Aktif tıbbi tedavi yalnızca aşırı kusma durumunda gereklidir.
• Reçete edilene kadar gebelik sırasında ilaç kullanılması önerilmez.

Gebelik Bulantısı Tam Olarak Nedir?

Bulantı duyguları sadece sabah olmaz. Çoğu kadın gün geçtikçe rahatlar, ancak bazı kadınlar için bütün gün devam edebilir. Hamilelik sırasında mide bulantısı, normalde östrojen seviyelerinde bir artış, düşük kan şekeri sayımı ve bazı kokulara duyarlılık ile ilişkilidir. Kesin nedeni bilinmiyor, ancak bulantıyı tetikleyen faktörler şunlar olabilir:
• Hormonların, özellikle de östrojen, progesteron, insan koryonik gonadotropini (HCG) ve kolesistokinin yükselmesi, sindirim aktivitesinde değişikliğe neden olur.
• Plasentanın enerji ihtiyacı nedeniyle kan şekerinde düşüş bulantıya neden olur.

Hamileliğin ilk dönemlerinde mide bulantısına neyin sebep olduğu üzerine bir diğer teori de koku duyusu ile ilgilidir. Bir kadının koku duyusu gebelikte daha hassastır ve bu bulantı hissini artırabilir. Muhtemelen gebeliğin ilk 3 ayı boyunca görülür ve çoğu kez ikinci 3 aylık dönemde azalır veya tamamen geçebilir. Araştırmalar, gebelik sırasında mide bulantısı ve kusmanın iyi bir işaret olduğunu ve daha düşük bir gebelik kaybı riski ile ilişkili olduğunu ileri sürdü.

Gebelikte Aşırı Kusma Varsa Mutlaka Doktora Görünmelisiniz

Hamilelikte aşırı kusma, hiperemezis gravidarum olarak bilinir. Dehidrasyon (ani su kaybı), kötü beslenme ve kilo kaybına yol açabilir. Gebelikte her 300 kadından yaklaşık 1’i, genellikle gebeliğin ilk 20 haftasında etkilenir. Aşağıdaki durumlarda hamile anne adayı bir doktora görünmelidir:

• Kusma sonucu 2 kilodan fazla kilo verdiyseniz
• Kusmukta kan gördüyseniz; özellikle kırmızı veya siyah olabilir
• Bir günde dört defadan fazla kusuyorsanız
• Bir günden fazla süre boyunca sıvı tutamıyorsanız
• Doktorunuz, diyet değişiklikleri, dinlenme ve antasid kullanımı önerebilir. Ağır vakalarda, hastanın damardan sıvı ve beslenme alması gerekebilir.

Gebelik Bulantılarıyla Başa Çıkmak İçin 10 İpucu

Çoğu kadın aşırı kusma yaşamaz, ancak gebelerin bulantı rahatsızlığı olacaktır. İşte gebelik sırasında rahatsızlık verici bulantı semptomlarını en aza indirmek için bazı ipuçları:

1. Bolca dinlenin

İyi bir gece uykusu almak önemlidir. Gündüzleri mide bulantısı artabilir. Gece çalışan gebeler için, bir uyku (göz) maskesi takmak veya mümkün olduğunca hafif aydınlatma için karartma perdeleri kullanmak yardımcı olabilir. Zaman geçtikçe ve vücut şekli değiştikçe, gebelik yastığı sırtınızı ve karnınızı iyileştirir. Erken yatın ve erken kalkın, böylece yatakta keyif için de zaman ayırabilirsiniz. Bir doktor reçete etmedikçe uyku hapları kullanmayın.

2. Özenle beslenin

Yağlı ve baharatlı gıdalar ve kafein, özellikle gebelik ilerledikçe ve fetüs sindirim sistemine itildiğinde, mide asidinin salınımını tetikleme şansını artırır. Sağlıklı gıdalar daha az rahatsızlık verici olabilir. Küçük porsiyon boyutları, kusma şansını azaltabilir, ancak midede bir şeyler olmalıdır. Boş bir karın, bulantı hissini daha da kötüleştirebilir. Midemiz asit üretir ancak mide astarı haricinde üzerinde çalışacak bir şeyleri olmazsa; bu, bulantı duygularını artırır.

Yatmadan önce biraz tuzlu kraker veya protein atıştırması yapmak yardımcı olabilir.

Kahvaltıda, elma, armut, muz veya herhangi bir narenciye, erken doygunluk hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu meyvelerdeki potasyum, sabah hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca; karbonhidratlar yardımcı olabilir. Fırında patates, pilav ve tost genellikle uygun seçeneklerdir. Geceleri, yatmadan önce yüksek proteinli bir atıştırmalık yiyip, gece boyunca kan şekeri seviyenizi düzenleyebilirsiniz. Yemek yeme sırasında yaşanan koku hassasiyetlerini azaltmak için yiyecekleri soğuk olarak yiyebilirsiniz.

3. Fiziksel ve zihinsel olarak aktif olun

Fiziksel olarak aktif olmanın; hamilelik sırasında bulantı yaşayan kadınlardaki semptomları iyileştirdiği bulunmuştur. Meşgul olmak zihninizi bulantı duygularından uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir. Bir kitap okumak, bulmaca çözmek, televizyon seyretmek, kart oynamak ya da kısa bir yürüyüş yapmak gibi şeyler uğraşmak meşgul olmaya yardımcı olacaktır.

4. İyi miktarda sıvı tüketmeye özen gösterin

Özellikle gebelik sırasında sağlıklı olmak için sulu kalmaya devam etmek önemlidir. Mide bulantısı yaşarken günde sekiz bardak su içmek zor olabilir, ancak dehidrasyon bulantı duygularını daha da kötüleştirebilir. Elma sirkesi ve balın suya eklenmesi daha lezzetli olmasını sağlayabilir. Su veya meyve suyundan yapılmış buz küplerini emmek de etkili bir yöntemdir.

5. Zencefil ve nane çayları için

Zencefil sindirime yardımcı olmak ve karın, mide rahatsızlığını azaltmak için uzun süredir kullanılır. Çalışmalar bulantı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Diğer seçenekler; soğuk zencefilli çay yudumlamak veya su veya çay içine bir parça zencefil eklemektir. Zencefilli kurabiye gibi atıştırmalıklar da bulantıya yardımcı olabilir. Nane çayı da midenin sakinleşmesine ve besinlerin hazmına yardımcı olabilir.

6. Gevşek ve rahat giysiler giyin

Hareket kısıtlayıcı veya sıkı kıyafetler, bulantı semptomlarını kötüleştirebilir. Gebelik sırasında mide bulantısı geçiren kadınlar, gevşek giysiler giydiklerinde daha az bulantı semptomu yaşarlar. Ayrıca özellikle mide üzerinde baskı oluşturabilecek kemerlerden de uzak durmak da fayda var.

7. Vitamin ve takviyeler alın

Takviyeler yalnızca doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Vitamin alıyorsanız, yatmadan önce ve çerezlerle birlikte almanız en iyisi olabilir. B6 vitamini, bulantıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında reçete edilen demir takviyeleri bazen mide bulantısına neden olabilir. Doktorunuz, yavaş salınım formlu bir takviye veya daha düşük bir doz önermeyi deneyebilir. Emilimini artırmak için demir takviyelerini portakal suyuyla veya C vitamini içeren başka bir içecekle birlikte alın.

8. Bilgisayar monitöründen uzak durun

Bilgisayar monitörü minik bir hızla ve neredeyse göze çarpmayacak kadar titreşir. Bu, bulantıya katkıda bulunabilir. Bilgisayar monitörünün kullanılmasını önlemek mümkün değilse, yazı tiplerini kalın ve daha büyük yapmak ve arka planı yumuşak bir pembe renge çevirmek ekranın ayarlanmasına yardımcı olabilir. Bu, göz yorgunluğunu azaltmaya da yardımcı olacaktır.

9. Tetikleyicilerden kaçının

Gebelik bulantısı, artan bir koku duyarlılığı ile bağlantılıdır. Bazı güçlü kokular semptomları kötüleştirebilir ancak limon özü ve biberiye gibi kokular bulantı azaltmaya veya engellemeye yardımcı olabilir. Anne adayı, hangi tetikleyicilerin kendisinde bulantı oluşturabileceğini bulmalı ve mümkün olduğunca bu kokulardan uzak durmalıdır.

10. Asit reflüsü için yardım alın


Mide bulantısı ve kusma asit reflüsünden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuz, mide asidi seviyelerini azaltmaya yardımcı olacak antasid ilaçlar önerecektir. Hamilelik sırasında ilaç almadan önce daima bir doktora danışın.